Linkuri accesibilitate

„Meteorologul Rogozin” (Ziarul Național)


70% din drumurile naţionale din Republica Moldova sunt în stare rea şi foarte rea (Timpul).



Comentariile din presa de la Chişinău vorbesc despre „şantajul politic din partea ruşilor” ce se poate desprinde clar din „ameninţările” vicepremierului rus Dmitri Rogozin sonorizate la Chişinău şi Tiraspol, cu concluzia că astfel de declaraţii vor consolida poziţiile Moldovei în faţa partenerilor săi din Uniunea Europeană.

„Parafarea şi semnarea Acordului de Asociere la UE este, de fapt, dreptul de a vă afla în predbannik (n.r. antreu în baia rusească). Asta nu înseamnă în niciun caz că veţi fi lăsaţi să intraţi în saună să vă încălziţi”, a declarat Dmitri Rogozin la Tiraspol, după ce spusese la Chişinău că „speră că moldovenii nu vor îngheţa la iarnă”. Victor Ciobanu scrie în „Ziarul Naţional”, într-un editorial intitulat „Meteorologul Rogozin”, că poate după Vilnius, Rogozin va realiza că politica impunerii trebuie schimbată pe una mai flexibilă, mai pragmatică. „Pentru că prietenia nu se impune cu embargouri. Iar odată cu schimbarea politicii, vor fi schimbate şi personajele ”, explică comentatorul.

Agenţia de ştiri „IPN” îl citează pe analistul politic Anatol Ţăranu, care consideră, la fel, că replicile lui Rogozin, care mai mult seamănă a şantaj politic din partea ruşilor, se vor materializa într-o susţinere mai mare din partea partenerilor occidentali. „Trebuie să fim capabili să le explicăm partenerilor noştri europeni care sunt sfidările în comunicarea noastră cu Federaţia Rusă”, a spus analistul.

Replica dată lui Rogozin de către ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, după ce vicepremierul rus a declarat că Republica Moldova ar trebui să se consulte cu administrația de la Tiraspol înainte de semnarea unor acorduri militare, în special cu țările NATO, este citată de „Radio Chişinău”. Vitalie Marinuță i-a sugerat lui Dmitri Rogozin să nu se implice în afacerile interne ale Republicii Moldova, anunţă site-ul postului de radio.

„Guvernul a cedat controlul asupra Băncii de Economii”, titrează cotidianul „Adevărul”, cu precizarea că încă de vinerea trecută, Guvernul nu mai este acţionar majoritar la Banca de Economii a Moldovei după ce autorităţile statului au decis să nu participe la emisiunea suplimentară de acţiuni din 29 august pentru majorarea capitalului BEM cu peste 80 de milioane de lei. „A fost decizia Guvernului de a nu participa la această emisiune de acţiuni”, a declarat Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei. „Chiar dacă statul a pierdut pachetul de control, el a rămas cu cel de blocaj. Fără acordul statului, adunarea acţionarilor nu poate adopta decizii importante pentru BEM”, a explicat guvernatorul Băncii Naţionale.

Pagina electronică a publicaţiei „Evenimentul Zilei” scrie că în prima jumătate de an, în republică au fost pornite aproape 600 de cauze penale vizând violenţa în familie, cu 80% mai mult decât anul trecut. „În 2010 femeile agresate nu cunoșteau legea, iar autoritățile nu știu cum să aplice prevederile legii. În prezent, datorită informării, victimele apelează tot mai des la ajutor. Violența era tratată ca problemă în familie, care nu era făcută publică. Acum însă multe femei nu mai tac când sunt abuzate”, spune Lilia Potâng, jurist la Asociației Promo-LEX. Publicaţia mai notează că Moldova a fost condamnată de două ori la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru cazuri violența în familie.

Pagina electronică a săptămânalului „Timpul” citează date din proiectul Strategiei privind transportul şi logistica pe anii 2013-2022, din care reiese că peste 70% din drumurile naţionale din Republica Moldova sunt în stare rea şi foarte rea. Potrivit documentului, starea drumurilor locale rămâne critică, în timp ce numai 22% din lungimea acestora se află în stare bună. Strategia, care urmează să fie aprobată în ședința guvernului de miercuri, 4 septembrie, prevede și modernizarea căilor ferate, reabilitarea căilor ferate și reînnoite parcul eșaloanelor de vagoane și a locomotivelor.
XS
SM
MD
LG