Linkuri accesibilitate

Preşedintele Serj Sarkisian a anunţat că va ralia Armenia Uniunii Vamale conduse de Rusia


Preşedintele Armeniei, Serj Sarkisian, a anunţat, ieri la Moscova, că țara sa se va alătura Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan, şi că e gata să contribuie la formarea uniunii economice euroasiatice. După convorbirile avute cu Sarkisian, președintele rus Vladimir Putin a lăudat decizia Erevanului, spunind că va aduce beneficii ambelor părţi. Uniunea Euroasiatică este concepută ca un pandant dominat de Rusia al Uniunii Europene. Armenia face parte din cele șase ţări foste sovietice cuprinse in programul Parteneriatului Estic al uniunii Europene.
Preşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului european, Elmar Brok, a declarat postului nostru de radio că Erevanul a cedat presiunilor Rusiei: „Ştim că asupra Armeniei se fac presiuni incredible din partea Rusiei din cauza disputei cu Azerbaijanul si a enclavei Nagorno Karabach. O ţara mică precum Armenia a fost şantajată ca să ia o astfel de decizie şi îmi pare rău că din punct de vedere legal o ţara nu poate face parte si din uniunea vamala si sa aiba si un acord de asociere si comerţ liber cu Uniunea Europeana.”
Comisarul Uniunii pentru Extindere şi politica vecinătăţii Stefan Fuele a spus că este în legatura cu autorităţile armene cu care discută ultimele evolutii.
Rusia a făcut presiuni și asupra altor ţări ale Partaneriatului Estic, între care și Ucraina, ca să renunţe la ambiţiile de apropiere de blocul pan-european.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG