Linkuri accesibilitate

Statele Unite și Siria în așteptarea unei decizii a Congresului


Un pod parțial distrus de lupte la Deir Ezzor, în Siria
Un pod parțial distrus de lupte la Deir Ezzor, în Siria

Se speră ca membrii Congresului să treacă peste considerațiile politice, într-o chestiune de securitate națională.



Presedintele Barack Obama a cerut Congresului sa autorizeze un atac impotriva Siriei, convins fiind ca Bashar al-Assad a folosit arme chimice impotriva civililor. Care e strategia lui Obama sa convinga Congresul? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Administratia incearca sa convinga Congresul sa voteze pentru o astfel de rezolutie si in acest sens e dispusa sa o reformuleze, precizind ca operatiunea impotriva regimului Assad va fi una limitata ca anvergura si durata si nu va include forte terestre.

Aceasta modificare are loc pe fondul informatiilor ca administratia Obama cistiga sprijin conditionat, in rindurile membrilor Congresului. Dar batalia pentru aprobarea actiunii militare, in Congres nu va fi usoara.

Dupa ce s-a intilnit cu presedintele Obama, senatorul republican John McCain, care se pronunta pentru o interventie in Siria de relativ mult timp a spus ca daca Congresul va respinge cererea sefului executivului consecintele ar fi „catastrofale”. McCain a spus ca in acel caz credibilitatea Americii, fata de prieteni si adversari, va fi spulberata, iar consecintele negative vor fi resimtite atit de actualul presedinte cit si de cei care-i vor urma. Si colegii din Congres ai lui McCain inteleg ca decizia depaseste cu mult actuala dezbatere cu privire la pedepsirea regimului Assad.

Un vot este asteptat la putin timp dupa ce Congresul revine in sesiune, saptamina viitoare. Decizia lui Obama de a cere autorizarea actiunii de catre Congres este contrara tendintei din istoria recenta, in care presedinti au oferit legislativului din ce in ce mai putina influenta in decizii cu privire la declansarea de operatiuni militare si razboaie. Obama a fost ales in parte si pentru ca populatia a fost nemultumita de invazia in Irak, in timpul administratiei Bush. Dar depinzind de rezultatul votului din Congres, presedinti viitori ar putea ezita sa se mai adreseze Congresului.

Obama nu a spus ce va face daca forul legislativ voteaza impotriva, pentru ca a precizat ca de fapt nu are nevoie de aprobare, pentru a actiona. Intre timp, in regiune, au continuat pregatirile pentru o actiune militara, impotriva Siriei.

Ceea ce face decizia presedintelui si mai problematica este atmosfera polarizata de la Washington. Se spera insa ca membrii in Congres vor decide sa treaca peste consideratiile politice, intr-o chestiune de securitate nationala. In acest sens se inscrie disponibilitatea administratiei de a negocia textul rezolutiei, care urmeaza sa fie supusa la vot.
XS
SM
MD
LG