Linkuri accesibilitate

Dimitri Rogozin în R. Moldova și declarațiile sale (Adevărul)


Prima zi de școală la Olănești (Jurnal de Chișinău).



Presa de la Chişinău sintetizează declaraţiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin făcute ieri la Chişinău, dar şi în ajunul vizitei sale în Republica Moldova, postului rus TV „Rossia 24”. „…din Casa Guvernului de la Chişinău, Rogozin ne-a ameninţat că dacă mergem spre Vest ne va costa scump”, scrie Virginia Dumitraş în „Adevărul”.

Titlul articolului reia cuvânt cu cuvânt „ameninţarea”: „Sper să nu îngheţaţi la iarnă“, a spus Rogozin, sugerând posibilitatea lipsirii Chişinăului de gaze naturale ruse în caz de asociere cu UE. Analiştii citaţi de publicaţie spun că sunt declaraţii „de serviciu“ înainte de Summitul de la Vilnius.

O altă declaraţie făcută de Rogozin în Rusia, înainte de vizită, şi citată de presa de la Chişinău, se referă la retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Rogozin i-a calificat pe cei care cer Rusiei să-şi ia trupele din Transnistria drept „politicaştri iresponsabili” cărora „trebuie să li spună în faţă acest lucru”. Trupele ruse de menţinere a păcii nu pot fi retrase, inclusiv din motiv că ar asigura paza muniţiilor şi armamentului din uriaşele depozite ruse din localitatea Cobasna, iar acestea nu ar putea fi transportate din cauza stării în care se află, a explicat reprezentantul special al Kremlinului pentru Transnistria.

Publicaţia „timpul.md” se întreabă într-un articol: „cum se face că în toate declaraţiile oficiale, Federaţia Rusă declară că respectă întru totul suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, în timp ce preşedintele Dumei ruseşti, Serghei Narâşkin, îl felicită pe Şevciuk, ca pe un preşedinte de ţară cu ocazia creării aşa-zisei republici moldoveneşti nistrene?” „Cum a reacţionat conducerea R. Moldova la asemenea provocări? Nicicum”, mai menţionează autorul.

Prima zi de şcoală este prezentă pe site-ul ziarului „Jurnal de Chişinău” printr-o ştire de la gimnaziul rus din Olăneşti (128 km est de la capitala Chişinău). „Elevii de la acest liceu au sărbătorit împreună cu colegii lor de la Liceul „B.P. Haşdeu” începutul noului an şcolar, contrar aşteptărilor lui Klimenko”. Autoarea articolului precizează că „planul subversiv al liderului comunităţii ruse, Valeriu Klimenko, legat de gimnaziul rus din Olăneşti, Ştefan-Vodă, a eşuat lamentabil. […] Klimenko a depus mari eforturi pentru a convinge profesorii şi părinţii că odraslele acestora ar trebui să înveţe într-o instituţie separată”.

Portalul „Jurnal.md” a precizat că „taxa de o mie de euro, impusă de autorităţile române transportatorilor auto marfari, înmatriculaţi în alte state, nu afectează agenţii economici din Republica Moldova”. Potrivit acordurilor bilaterale semnate cu România, vehiculele cu marfă autohtonă sunt scutite de taxa de autorizaţie pentru tranzitarea României. Precizarea a fost necesară după ce un document publicat în Monitorul Oficial al României informa că această taxă este majorată de cinci ori de la mijloc de septembrie. Ministerul Transporturilor afirmă însă că noile tarife vizează transportatorii din Ucraina, Belarus, Federaţia Rusă şi alte state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Republicii Moldova.

Editorialistul Dmitri Ciubaşenco califică, în „Panorama”, drept un „pas foarte amuzant” cererea fracţiunii parlamentare a PCRM adresată preşedintelui Nicolae Timofti să prelungească termenul expirat regulamentar de acordare a transportului de serviciul şi a pazei de stat fostului preşedinte Vladimir Voronin, liderul PCRM. „Situaţia este caraghioasă mai ales din motiv că PCRM a anunţat pentru toamnă o „revoluţie de catifea” cu scopul răsturnării „regimului antipopular”, inclusiv a lui Timofti, de la care comuniştii cer limuzină şi pază pentru şeful lor”, apreciază jurnalistul.
XS
SM
MD
LG