Linkuri accesibilitate

Dmitri Rogozin la Chișinău: „Sperăm să nu îngheţaţi la iarnă”


Vicepremierul rus se află la Tiraspol după ce a discutat în capitala moldoveană cu premierul Iurie Leancă și cu omologul său Valeriu Lazăr .



La Tiraspol a avut loc luni dimineață o paradă militară pentru a marca 23 de ani de la proclamarea independenței nerecunoscute a regiunii transnistrene. Cu o zi înainte, liderul transnistrean Evgheni Șevciuk declara că anul 2014 va fi „un an decisiv pentru relațiile dintre Chișinău și Tiraspol”, datorită influenței sporite pe care o va căpăta Uniunea Europeană, prin acordul de asociere, pe care Moldova îl va parafa iar Ucraina îl va semna. Tot luni în Republica Moldova se află vice-premierul rus Dimitri Rogozin, la invitaţia omologului său moldovean , vice-premierul Valeriu Lazăr, ambii fiind copreşedinţi ai Comisiei mixte moldo-ruse. Oficial, în această calitate este domnul Rogozin la Chişinău. Numai că demnitarul rus este şi reprezentantul special al ţării sale pentru rezolvarea diferendului transnistrean – aşa încit , tot oficial, el se va afla marți în regiunea separatista la inaugurarea şantierului unui spital finanţat de Moscova.O vizită care ridică multe semne de întrebare, la Chişinău.Valentina Ursu a urmarit intrevederile de luni ale emisarului Moscovei la Chişinău.

Acum câteva ore, vicepremierul rus a ajuns la Chişinău. Unele voci spun că ar fi doar o escală în capitala Moldovei, deoarece cea mai mare parte a timpului o va petrece la Tiraspol. Dmitri Rogozin a fost primit de premierul Iurie Leancă, s-a întreţinut cu omologul său, Valeriu Lazăr, cu care a susţinut un briefing. În cadrul acestui briefing, vicepremierul Lazăr a declarat că îl bucură faptul că a crescut exportul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă, cu 7%, şi a precizat că e necesară mai multă comunicare pentru a nu se acumula probleme în relaţia dintre cele două state. Moldova este interesată, aşa cum spunea domnul Lazăr, să îmbunătăţească calitatea mărfurilor şi serviciilor care ajung pe piaţa din Vest, dar şi pe cea din Est.

De la domnul Lazăr am înţeles că cei doi oficiali au discutat şi despre situaţia din domeniul energetic. Dar nu au oferit prea multe detalii, afirmând doar că grupul de lucru din ambele ţări adună informaţii pentru a se contura un tablou real al situaţiei din acest domeniu destul de important.

La mijlocul lui septembrie, domnul Lazăr va merge într-o vizită la Moscova şi vor fi puse punctele pe „i”. Vicepremierul moldovean a mai spus că l-a informat pe domnul Rogozin şi despre parcursul european al Republicii Moldova şi că autorităţile de la Chişinău sunt interesate ca agenţii economici din stânga Nistrului să înţeleagă cât de importantă ar fi semnarea Acordului de Asociere şi pentru partea transnistreană.

La rândul său, Dmitri Rogozin a declarat că l-a invitat pe domnul Lazăr la Moscova. Despre întâlnirea cu premierul Leancă domnul Rogozin a afirmat că apreciază deschiderea acestuia pentru un dialog sincer, iar vizita Patriarhului rus Kiril în Moldova va fi, într-un fel, un indiciu al viitorului relaţiilor moldo-ruse.

Spre finalul conferinţei de presă, vicepremierul rus a adăugat: „Sperăm să nu îngheţaţi la iarnă”, ceea ce ar trebui interpretat că ar urma nişte discuţii destul de serioase ce ţin de situaţia din complexul energetic al Republicii Moldova. Or, se cunoaşte foarte bine: recent s-au inaugurat lucrările de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, eveniment la care a fost prezent şi comisarul european pentru Energie, Oettinger. Astfel, se pare că ruşilor le-ar fi frică de această diversificare a surselor energetice pe care încearcă să o obţină Republica Moldova. Dar să vedem totuşi dacă de acest îngheţ vor avea sau nu vor avea parte moldovenii în iarna care ne aşteaptă.

Dmitri Rogozin a lăsat să se înţeleagă că, dacă Moldova va merge spre Occident, ar putea plăti scump. Iar aceste afirmaţii sunt făcute înainte de summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Demnitarul de la Moscova a declarat că, în drumul spre UE, autorităţile de la Chişinău nu ar trebui să uite de Transnistria, căci ar putea fi pierdută această regiune.

Deşi iniţial domnul Rozgozin promitea să rămână în această seară la Chişinău, imediat după briefing-ul susţinut cu Valetriu Lazăr, a plecat la Tiraspol.
Previous Next

XS
SM
MD
LG