Linkuri accesibilitate

„Cultura Republicii Moldova la 22 de ani de independenţă”


Deschiderea anului școlar la Gheorghe Asachi din Chișinău.
Deschiderea anului școlar la Gheorghe Asachi din Chișinău.

Prima lecție din noul an școlar în Republica Moldova.



35.000 de copii au intrat luni în clasa întâi. În total, a informat Ministerul Educaţiei, 360.000 de tineri au început şcoala, cu un deficit de o mie de cadre didactice. Potrivit ministerului însă, acesta va fi acoperit în timp cu tineri absolvenţi. Prima lecţie s-a desfăşurat sub sloganul „Cultura Republicii Moldova la 22 de ani de independenţă”. Diana Răileanu relatează de la liceul Gheorghe Asachi din capitala Moldovei.

Elevii, dar mai ales părinţii au fost copleşiţi de emoţii astăzi când a răsunat clopoţelul de la început de an şcolar. Mulţi dintre ei au recunoscut la microfonul Europei Libere că pentru a-şi trimite copiii în clasa întâi au un pus bani deoparte mai multe luni:

„Da, e oleacă scump. Ne străduim să fie bine. Unul poate să-şi permită, altul nu, poate chiar să intre în datorii ca să cumpere tot ce trebuie pentru şcoală. Oleacă e scump, dar ce să faci, trebuie de învăţat.”

Europa Liberă: Dar ce e scump?

„Hăinuţele, rechizitele, întreţinerea clasei, a şcolii... pentru părinţi e oleacă greu.”

Europa Liberă: Am văzut elevii cu telefoane mobile scumpe, cu tablete. Dvs vi le permiteţi?

„Mai greu. Avem doar un telefon simplu, ca să ştim unde ea se găseşte.”

Ce cred părinţii că i-ar scuti de cheltuieli? Uniforma şcolară, de exemplu. De asemenea, spun ei, uniforma i-ar disciplina pe copiii:

„Ca să trimeţi acum un copil la şcoală e foarte scump.”

Europa Liberă: Dvs când mergeaţi la şcoală tot erau atât de mari cheltuielile?

„Parcă îmi pare că nu, mai ales că toţii purtam uniformă. Tot era greu, dar îmi pare că nu erau chiar atât de mari cheltuielile.”

Europa Liberă: Credeţi că e mai bine copiii să poarte uniformă şcolară?


„De ce nu? Mă uit la fete: parcă nu au venit la şcoală, dar la discotecă, cu pricioscă, cu diferite rochii.”

Europa Liberă: Credeţi că elevele din clasele mai mari sunt exagerat îmbrăcate pentru primul sunet?

„Da. Aici e o întrecere cu profesorii... nu mai înţelegi care e profesorul şi care-i şcolarul.”

Europa Liberă: Salariul unui părinte pentru o lună de zile ajunge pentru a acoperi aceste cheltuieli?

„Cred că e tocmai pentru asta suficient. Nu mai mult. Aş zice că e comparativ de a trimite un copil la universitate şi unul în clasa întâi.”

Europa Liberă: E nevoie de uniformă şcolară, cum credeţi Dvs?

„Da. Disciplinează de mic copilul să aibă nişte valori ca să înţeleagă importanţa lucrurilor: de la uniformă, comportament, de la bună ziua şi la revedere.”

Dar ce părere au elevii despre uniforma şcolară? Am întrebat-o pe eleva clasei a 12-a de la Liceul „Ghorghe Asachi”, Cristina Esanu:

„Singurul lucru care m-ar pune contra uniformei şcolare ar fi doar că ar pierde din valoarea unei îmbrăcăminte pentru că ar fi totul la fel. De aceea consider că nu ar trebui să fie uniforma şcolară, dar nici concurenţă la mărci, haine”.

Europa Liberă: Există o asemenea concurenţă între elevi?

„Există, din păcate, avem multe fete din alea care se consideră fashion şi vor să se exprime doar prin haine. Îmi pare rău de asta. E nevoie de armonie între chip şi suflet pentru a nu crea un ideal gol al omului.”

În 2011 preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca a propus Guvernului introducerea uniformei obligatorii în şcoli. „I-am disciplina pe elevi şi am contribui la dezvoltarea industriei textile din ţară”, şi-a argumentat Duca iniţiativa. Iniţiativa academicianului însă a fost trecută cu vederea de Executiv.
Previous Next

XS
SM
MD
LG