Linkuri accesibilitate

Imigranții economici bulgari


Imagine de la Varna
Imagine de la Varna

12% din tineri doresc să plece definitiv din țara în timp ce 45%, cea mai mare parte cu studii superioare, declară că nu vor pleca.



O treime din cele nouă milioane de cetățeni bulgari au devenit imigranți în ultimii 23 de ani. Turcia a atras cel mai mare număr: 500 000. Majoritatea au plecat în 1989 în urmă campaniei de bulgarizare forțată a numelor musulmane. Exodul a continuat și în anii tranziției. Au fost practic depopulate regiuni întregi din județele Kărdjali, Razgrad și Tărgoviște.

SUA și Grecia au atras căte 300 000 de bulgari, Spania 250000. Cifrele sunt de la statistica oficială la nivelul anului 2011. În ultimii doi ani exodul a continuat cu un ritm și mai mare.
Cifrele reale pentru Grecia și Spania sunt de două ori mai mari, scrie „24 de ore”. În Grecia comunitatea bulgară este a două ca număr după cea a albaneză. În Spania funcționează câteva zeci de școli cu predare în limbă bulgară. Jumătate din imigranții aici lucrează la negru.

Comunitățile bulgare în SUA sunt concentrate la Chicago: 150000, Florida și California, câte 120 000. Între 30 și 150 000 sunt bulgarii în Canada, câte 70-80 000 număra comunitățile din Brazilia și Argentina. Datele oficiale vorbesc 50 000 imigranți bulgari în Marea Britanie. Unii analiști însă menționează cifre de 2-3 ori mai mare.

În Italia la un număr oficial de 51 000 cifra reală este de 120000. Ca și în cazul Greciei femeile sunt de două ori mai numeroase decât bărbații.

În ultimii doi ani crește cel mai repede numărul imigranților în Germania care atrage și bulgari din Spania, Italia și Grecia. 20% din cei 120 000 de cetățeni bulgari și-au legalizat șederea prin căsătorii cu nemți. Grupul studenților bulgari în aceasta țara esta al doilea ca mărime după cel al chinezilor. De obicei absolvenții bulgari nu mai revin în patrie.

Autoritățile germane nu dau separat cifre pentru imigranții bulgari și români ci le iau împreună. De pildă, pentru 2012, 153.000. Neoficial se afirmă că bulgarii sunt o treime din acest grup.

O anchetă efectuată de agenția NȚIOM arată că 12% din tineri doresc să plece definitiv din țara în timp ce 45%, cea mai mare parte cu studii superioare, declară că nu vor pleca.

În condițiile în care, în urma exodului și a natalității scăzute, țara a pierdut practic o treime din locuitori, Parlamentul dezbate liberalizarea regimului de acordare a cetățeniei – în primul rănd etnicilor bulgari din țările vecine – Macedonia, Serbia, Republica Moldova și Ucraina. Cei cu altă naționalitate vor putea primi pașapoarte bulgărești în schimbul unor investiții de cel puțin un milion de euro, renunțându-se la celelalte condiții.
Previous Next

XS
SM
MD
LG