Linkuri accesibilitate

Germania în campanie electorală


Prima dezbatere televizată la Berlin, la 1 septembrie
Prima dezbatere televizată la Berlin, la 1 septembrie

Duelul televizat dintre Angela Merker și contracandidatul ei social-democratul Peer Steinbrück.



Cancelara Angela Merkel și rivalul ei social democrat, Peer Steinbrück s-au confruntat duminică seara la o dezbatere electorală televizată mai ales pe teme ca politica fiscală și criza zonei euro. Singura asemenea dezbatere înainte de alegerile parlamentare din 22 septembrie s-a încheiat însă fără un învingător evident.

Agenția Reuters notează că duelul de duminică, despre care se estimează că a fost vizionat 15 milioane de telespectatori, a fost poate una din ultimele șanse ale social democratului Peer Steinbrück de a schimba cursul campaniei în care s-a aflat mereu în spatele popularei Angela Merkel.

Replicile cele mai tăioase s-au făcut auzite la tema crizei europene. Această temă a jucat un rol minor în campanie la început, dar a s-a inflamat luna trecută odată cu apariția temerii că Grecia ar putea cere noi ajutoare europene după ce alegerilor germane se vor fi încheiat.

Steinbrück și-a acuzat rivala conservatoare, care speră să obțină un al treilea mandat la alegerile din 22 septembrie, că, prin ceea ce a făcut până acum, ar fi strivit țările sudice ale Uniunii Europene sub povara austerității.

„Cu anunțarea unui al treilea pachet pentru Grecia, ar trebui poate să recunoaștem că strategia anticriză de până acum care a fost promovată mai ales de acest guvern a eșuat pentru că nu face altceva decât să aducă aceste țări într-un cerc vicios ale descreșterii.”

Robustețea economiei germane pe timp de criză explică în mare parte dificultățile lui Steinbrück de a o ajunge din urmă pe Merkel. Șomajul este la aproape de cel mai scăzut nivel de la reunificarea Germaniei din 1990. Dar social democratul a subliniat că nu toată lumea a prosperat în ultimii patru ani. 7 milioane de oameni în Germania au câștigat sub 8,5 euro pe oră – salariul minim pe care partidul lui Steinbrück vrea să-l introducă dacă va câștiga alegerile. Măsura ar trebui sprijinită prin taxe majorate pentru germanii cu venituri de peste 100 de mii de euro anual.

În vârstă de 66 de ani, fostul ministru de finanțe Steinbrück este cunoscut pentru inteligența sa acută, dar și pentru tonul de om care știe totul. Sarcina sa în timpul duelului, scrie Reuters, a fost să o critice pe Merkel fără a părea arogant sau excesiv de agresiv.

Ambii în haine negre, candidații păreau relaxați. Steinbrück privea mereu înainte, spre grupul de patru jurnaliști care adresau întrebările. Dar cancelara de 59 de ani, purtând un colier împletit în culorile drapelului german, se întorcea deseori înspre rivalul ei.

Răspunzând criticilor despre gestionarea crizei, Merkel a spus că social-democrații au sprijinit mereu politica guvernului pe care acum o critică. „Ați votat totul”, i-a spus ea cu zâmbetul pe buze lui Steinbrück, declarându-se încrezătoare că a făcut ceea ce trebuie și pe plan european, și pe plan intern.

„Le putem spune simplu oamenilor din țara asta că putem obține noi progrese. Munca nu s-a încheiat desigur, există multe îngrijorări, neliniști. Dar am arătat în vremuri dificile, când am avut cea mai gravă criză europeană că putem reuși, că Germania este puternică, este un motor al creșterii, un pilon al stabilității. Vreau să mergem mai departe pe această cale și cred că ceea ce am arătat este convingător pentru multă lume.”

Cu trei săptămâni înainte de vot, sondajele de opinie sugerează că blocul conservator al lui Merkel - Uniunea Creștină CDU/CSU - are un avantaj de 16 puncte procentuale în fața social democraților lui Steinbrück, SPD.

Mărimea avantajului, scrie Reuters, înseamnă că Merkel poate rămâne cancelară după alegeri. Mai puțin sigur este dacă va câștiga destule voturi ca să poată menține coaliția guvernamentală actuale cu Liber Democrații, FDP.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG