Linkuri accesibilitate

Statele Unite amînă riposta militară împotriva Siriei


Președintele Barack Obama vorbind despre Siria la o întîlnire cu presa
Președintele Barack Obama vorbind despre Siria la o întîlnire cu presa

Președintele dorește probabil să împartă responsabilitatea unei decizii referitoare la atacarea Siriei cu membrii Congresului american.



Saptamina trecuta parea sa prevesteasca un atac american in Siria. Dar presedintele Obama a aminat cel putin deocamdata un astfel de deznodamint. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In esenta, presedintele Obama a spus vineri ca se pronunta pentru un atac impotriva regimului sirian, pe care-l considera vinovat ca a folosit arme chimice impotriva populatiei civile, ca are autoritatea sa ordone un astfel de atac si fara aprobarea Congresului, dar ca totusi va solicita un vot de autorizare, in Congres.

O decizie mult comentata la Washington, luata, se pare, in ciuda sfaturilor venite de la anumiti consilieri de politica externa. De ce? Votul similar, pierdut de premierul britanic Cameron in Parlament pare sa fi jucat un rol important din citeva ratiuni: Cameron si-a asumat riscul consultarii legislativului, creind un precedent si, in plus, la fel ca si in Marea Britanie sau Franta, apetitului populatiei pentru inca un razboi este redus in America.

Presedintele doreste probabil sa imparta responsabilitatea unei astfel de decizii cu membrii in Congres, unde rezultatul unui vot este la fel de incert cum a fost in Marea Britanie, mai ales in Camera Reprezentantilor.

In plus, Congresul revine din vacanta doar dupa 9 septembrie, ceea ce ofera comunitatii internationale mai mult timp sa se alature unei coalitii pentru ca ceea ce votul britanic a generat este o situatie in care pentru prima data dupa mult timp, America ar fi trebuit sa intervina militar fara sprijinul Londrei.

Un eveniment important care va avea loc intre declaratia presedintelui Obama si revenirea Congresului este summitul G8 de la St. Petersburg unde, desi Obama nu are programata o intilnire directa cu Putin, cel putin deocamdata, si sta doar o zi, probabil ca Siria va fi in centrul consultarilor.

Care ar fi consecintele negative ale deciziei lui Barack Obama? In primul rind creaza un precedent, care poate sa faca mai dificila misiunea viitorilor presedinti, in situatii similare. Apoi, daca admitem ca regimul Assad a folosit arme chimice, are timpul sa o mai faca. Si in sfirsit, deocamdata cel putin, alte state certate cu legea, Iranul, de exemplu, au motive sa creada ca comunitatea internationala inchide ochii in fata unor flagrante abuzuri.

ONU i-a cerut presedintelui Obama sa amine o decizie pina la concluziile inspectorilor internationali care au fost in Siria. Asta ar putea lua trei saptamini cel putin, dar administratia americana nu are incredere ca, indiferent de dovezi, Consiliul de Securitate ar putea autoriza o interventie, cit timp Rusia si China blocheaza orice rezolutie anti-Assad. In Congres, liderii celor doua partide au aplaudat decizia presedintelui Obama si s-au angajat sa programeze o dezbatere si un vot, imediat dupa vacanta.
XS
SM
MD
LG