Linkuri accesibilitate

Ce gafe a făcut premierul român Victor Ponta în R. Moldova (Evenimentul zilei, România liberă)



Comentariile din Romania libera si Evenimentul zilei vorbesc despre gafe ale premierului roman Victor Ponta in cursul vizitei sale in Republica Moldova, unde a participat si la inaugurarea lucrarilor la conducta de gaz dintre Ungheni si Iasi.

Andreea Udrea explica in Evenimentul zlei de ce considera ca vizita nu trebuia sa aiba loc simultan cu aniversarea Declaratiei de independenta a Republicii Moldova. „La nivel simbolic, vizita premierului consfinţeşte un proces pe care Moscova se străduieşte să-l legitimeze de zeci de ani: separarea României de Republica Moldova”, spune jurnalista. Rationamentul ei este ca, după destrămarea URSS, Republica Moldova trebuia să revină României. Subiectul nefiind insa pus în discuţie cu Moscova de către politicienii români, Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca a devenit la, 27 august 1991, Republica Moldova. Daca Ion Iliescu semnase deja, cu patru luni inainte, un tratat de buna vecinatate cu URSS, pe care alte tari estice l-au refuzat, presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ceea ce regimul Voronin cerea Bucurestiului, si anume un tratat de frontiera cu Republica Moldova. Andreea Udrea il citeaza: „Eu nu o să semnez ce a semnat Hitler cu Stalin niciodată. Niciodată nu voi confirma aşezarea frontierei României pe Prut”. Articolul din Evenimentul zilei se refera si la masura luata de fostul presedinte comunist Vladimir Voronin, care a eliminat TVR de pe piata media din Republica Moldova, astfel incat acolo domina, in prezent, 80% posturi rusesti. Cu prilejul vizitei din aceasta saptamana, premierul Romaniei Victor Ponta a promis ca transmisiunile televiziunii romane ar putea fi reluate in 2-3 saptamani. „De-abia aştept să văd”, noteaza, malitios, comentatoarea.

In Romania libera, Cristian Cameanu scrie ca „pentru prima oară în scurta sa istorie, Moldova s-a aşezat pe o traiectorie occidentală fermă şi are şansa să iasă din sfera de influenţă a Rusiei. Singurii care mai pot strica lucrurile sunt politicienii de la Bucureşti şi Chişinău” (am citat). Si Campeanu considera ca Ponta a gafat la Chisinau, si anume atunci cand a spus ca „Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să dea Moldovei nici sfaturi, nici indicaţii, ci trebuie să muncească împreună cu guvernul din Moldova pentru a face viaţa oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului mai bună decât este în acest moment”. Gresit, crede comentatorul. Romania trebuie sa sfatuiasca Republica Moldova in privinta complicatului proces de apropiere de Uniunea Europeana. Cat despre obiectivul comun de a face mai buna viata moldovenilor, jurnalistul Romaniei libere atrage atentia ca acelasi lucru promite si Moscova daca tara adera la Uniunea Euroasiatica. Adevarata stire despre momentul 27 august 2013 in stanga Prutului ar fi insa prezenta la Ungheni a comisarului european Gunther Oettinger, citam, „o dovadă limpede că Uniunea Europeană sprijină independenţa energetică a Moldovei, viabilitatea sa ca stat, ieşirea ei din sfera de influenţă a Rusiei şi revenirea în familia occidentală”. Aceasta in ideea ca Angela Merkel a fost prezenta cu un discurs important de la tribuna Parlamentului moldovean chiar in ajunul comemorarii Pactului Ribbentrop-Molotov. „Moldova are mari șanse sa evadeze”, spune Cristian Campeanu. El crede ca Moscova se va mai agita putin inainte de Vilnius, ii va trimite la Chisinau pe Dimitri Rogozin, poate si pe patriarhul Kiril, dar marea ei grija este acum Ucraina.
XS
SM
MD
LG