Linkuri accesibilitate

50 de ani după celebrul discurs „I have a Dream”


Statuia lui Martin Luther King Jr. la Washington
Statuia lui Martin Luther King Jr. la Washington

Doar 45% dintre americani cred că Statele Unite au făcut progrese substanțiale în direcția materializării visului de egalitate rasială al lui Martin Luther King.



Astazi presedintele Statelor Unite, Barack Obama, va rosti un discurs in fata Monumentului Memorial Lincoln, marcind 50 de ani de cind, in acelasi loc, Martin Luther King rostea, in fata a sute de mii de oameni, celebrul discurs „I Have a Dream?” S-a materializat visul militantului pentru drepturile civile, odata cu alegerea lui Obama ca presedinte? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Membrii de culoare ai Congresului American, unii dintre ei care s-au aflat alaturi de Martin Luther King in acea memorabila zi, nu cred ca alegerea lui Obama ar fi inlaturat tensiunile rasiale, in America. Intrebata daca traiectoria raporturior inter-rasiale este pozitiva, in Statele Unite, presedinta grupului afro-american din Congres, Marcia Fudge a spus „Imediat dupa alegerea presedintelui, ma gindeam ca evolutia va fi pozitiva, dar nu mai sint atit de sigura acum”. Ea a continuat „Cred ca am pierdut din capacitatea de a fi toleranti fata de oameni care sint diferiti, despre care credem - asa cum des auzim pe la posturi conservatoare de radio - ca nu muncesc suficient, asa cum comentatorii respectivi se refera la cei cu venituri mici si comunitatile afro-americane”.

Colega sa in Congres, Barbara Lee a spus ca alegerea lui Obama a generat mai multe discutii deschise despre problema rasiala. Asta e pe ansamblu ceva pozitiv, dar creaza resentimente. Un recent sondaj al Fundatiei Pew arata ca 45% dintre americani cred ca Statele Unite au facut progrese substantiale in directia materializarii visului de egalitate rasiala al lui Martin Luther King, 36% au rezerve, spunind ca au fost facute anumite progrese, in timp ce 15% spun ca progresele sint minuscule sau inexistente. 49% dintre americani cred ca mai este drum lung pina cind culoare pielii nu va mai conta in America.

Tot Fundatia Pew arata ca in ultimele cinci decenii, discrepanta dintre veniturile unei familii afro-americane si uneia albe s-a accentuat. Somajul in comunitatea afro-americana a fost in iulie de 12.6%, o zecime de procent mai mic decit la inaugurarea lui Obama. Daca la asta se adauga decizii recente controversate, din tribunale si foruri legislative, atunci rezervele politicienilor de culoare sint de inteles.

Multi democrati cred ca opozitia la Obama are si ea conotatii rasiale. Congresmanul Charles Rangel a spus „Ma uit la oamenii care striga impotriva legii ObamaCare, am vazut ura din ochii lor. Oamenii nu sint cinstiti cu ei insisi daca nu inteleg ca radacinile rasismului sint adinci si ca nu am reusit sa eliminam acest cancer din America”. Dar cei care au trait acele vremuri isi amintesc cit de rau era acum 50 de ani, cind a avut loc Marsul din Washington, cind discriminarile erau frecvente si grave.

Deputata Terri Sewell spune ca desi realitatea nu satisface integral visul lui King, progresele sint totusi vizibile. „Cred ca prezenta lui Obama are un efect. Nepotul meu isi permite sa-si doreasca acum sa conduca o mare firma sau sa fie presedinte. Faptul ca Obama e presedinte influenteaza mintile noilor generatii sa incerce sa depaseasca prejudecatile rasiale”.
XS
SM
MD
LG