Linkuri accesibilitate

Pro și contra unei intervenții militare în Siria


Experții ONU anchetînd în Siria
Experții ONU anchetînd în Siria

John Kerry: „Indiferent de standardele de judecată, uciderea de civili cu arme chemice este de nescuzat”.



Va ataca sau nu America, Siria? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Secretarul de stat american John Kerry a caracterizat drept incontestabila utilizarea de arme chimice, saptamina trecuta, impotriva unor civili, in Siria. El a mai spus ca administratia Obama considera regimul presedintelui Bashar Al-Asad, raspunzator pentru ceea ce a caracterizat drept „o obscenitate morala”, care a socat constiinta lumii.

Intr-o declaratie de o duritate fara precedent, Kerry a acuzat guvernul sirian ca ar fi incercat sa ascunda folosirea de arme chimice si a respins incercarea Damascului de a se disculpa pentru aceasta „crimă lașă”. Secretarul de stat a sugerat ca administratia se consulta cu Congresul si cu aliatii Americii si este din ce in ce mai aproape de o optiune militara. El a adaugat ca presedintele Obama va lua o decizie pe baza informatiior de care dispune cu privire la riposta care se impune.

John Kerry condamnă folosirea armelor chimice în Siria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00

In Marea Britanie, premierul David Cameron si-a intrerupt vacanta pentru a se concentra asupra crizei siriene. Ministrii de externe din Marea Britanie si Turcia au spus ca o actiune fara autorizatia Consiliului de Securitate e posibila, in timp ce seful diplomatiei franceze a declarat ca inactiunea este inacceptabila.

Declaratia secretarului de stat a parut sa ignore avertismente lansate de presedintele Assad si cel mai important sprijinitor international al acelui regim, Rusia. „Indiferent de standardele de judecata, uciderea de civili cu arme chemice este de nescuzat” - a spus Kerry.

Seful diplomatiei americane a aratat ca regimul sirian a incercat sa acopere urmele fatelor sale, nepermitind accesul imediat al inspectorilor si continuind sa atace regiunea respectiva. Cu toate acestea administratia americana sustine ca detine suficiente probe pentru a fi convinsa ca a fost vorba de un atac cu arme chimice.

Lideri din Congres ii cer presedintelui sa actioneze pentru ca atlfel - spun ei - credibilitatea americana va fi diminuata considerabil. Ei mai adauga ca tari ca Iranul sau Miscarea islamista Hezbollah privesc catre actualele evolutii pentru a vedea cum reactioneaza America la folosirea de arme de distrugere in masa. Alti membrii ai forului legislativ indeamna la prudenta, sustind fie ca Siria nu prezinta un interes strategic suficient de mare ca sa justifice o interventie si opozitia din Siria, care ar putea relua putere este puternic infiltrata de elemente extremiste.
XS
SM
MD
LG