Linkuri accesibilitate

Inaugurarea oficială a monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste


Liliana Vițu: „Prim-ministrul Iurie Leancă nu a primit o invitaţie la acest eveniment şi regretă enorm acest lucru.”




De Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Nazismului și Stalinismului marcată vineri 23 august primăria Chișinăului a dezvelit oficial monumentul din scuarul Gării Feroviare în memoria deportaților. Este primul monument care onorează victimele regimului totalitar sovietic, dacă nu se ia în calcul contestata piatră comemorativă din fața guvernului instalată prin decretul fostului președinte interimar, Mihai Ghimpu. Relatează Alla Ceapai.

Sute de oameni au venit în scuarul Gării Feroviare la inaugurarea oficială a monumentului în memoria victimelor deportărilor staliniste. La ceremonia de dezvelire au participat primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, liderul liberalilor Mihai Ghimpu şi liberalii din anturajul lui.

Edilul capitalei a menţionat că acest monument nu este doar un proiect al primăriei, ci şi al familiei Ghimpu:

„Aşa a fost să fie ca acest proiect să nu fie doar al primăriei municipiului Chişinău, dar şi un proiect de familie. Aşa a fost voia Domnului, şi a Dvs., locuitorii municipiului Chişinău.”

La eveniment nu au fost prezenţi reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvernare. Iată cu a explicat pentru Europa Liberă purtătoarea de cuvânt al primului ministru, Liliana Viţu, absenţa lui Iurie Leancă:

„Prim-ministrul Iurie Leancă nu a primit o invitaţie la acest eveniment şi regretă enorm acest lucru. De altfel, premierul ar fi onorat cu mare plăcere o eventuală invitaţie din respect pentru persoanele care au avut de trecut prin calvarul istoric şi tocmai pentru a le cinsti memoria celor care au fost deportaţi.”

Nici reprezentanţii PCRM nu au participat la ceremonie, de altfel ca şi la celelalte evenimente consacrate memoriei deportaţilor. Cu toate acestea Artur Reşetnicov a declarat pentru Europa Liberă că şi comuniştii condamnă deportările staliniste:

„Comuniştii chiar la momentul înregistrării partidului acum 20 de ani printr-o declaraţie am condamnat încălcările drepturilor petrecute pe timpul guvernării lui Stalin. Considerăm că aceasta este o pagină neagră în istoria noastră. Chiar recent, în luna iulie, noi am făcut o declaraţie prin care încă o dată am condamnat acele abuzuri care s-au comis şi deportările care au avut loc. dar aceasta este istoria care trebuie cunoscută şi nu trebuie să fie folosită în scopuri de propagandă.”

Monumentul dezvelit vineri în scuarul gării feroviare este primul monument în memoria victimelor regimului totalitar comunist instalat în ultimii ani la Chişinău. Istoricul Iurie Colesnic crede că autorităţile pro-europene nu au reuşit mai multe din cauza lipsei resurselor financiare:

„S-a mai reuşit instalarea pietrei în Piaţa Marii Adunări Naţionale, dar care a fost contestată de Curtea Constituţională. Trebuie să recunoaştem că economia Moldovei nu permite alocarea unor fonduri prea mari pentru noi monumente.”

Dorin Chirtoacă a spus că următorul monument care ar putea fi ridicat va fi pe locul pietrei comemorative instalată în Piaţa Marii Adunări Naţionale prin decretul fostului preşedinte interminar Mihai Ghimpu.

Se lasă aşteptat şi promisul monument dedicat victimelor evenimentelor din 7 aprilie 2009. În opinia istoricului Iurie Colesnic monumentele ce ţin de evenimente istorice nu ar trebui să aibă tangenţă cu o persoană anume sau cu un partid politic, ci să aparţină întregului popor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG