Linkuri accesibilitate

Victor Ponta: tactici lipsite de originalitate (Evenimentul zilei)


Pozițiile divergente ale formațiunilor de centru-dreapta (România liberă).



„Nu am niciun dubiu că Victor Ponta a fost sfătuit să intre din nou în logica campaniei electorale din 2012 şi să reactiveze campania negativă împotriva lui Traian Băsescu şi a Elenei Udrea, ţintele preferate ale USL”, scrie Dan Andronic in Evenimentul zilei. Motivul pentru care premierul procedeaza asa este, in opinia acestui comentator, ca nu are solutie la problemele economice si pentru ca popularitatea presedintelui Traian Basescu a crescut din nou amenintator pentru liderul social-democratilor. Daca aceasta strategie a functionat anul trecut, Dan Andronic crede ca, de aceasta data, Victor Ponta ar fi trebuit sa gaseasca altceva.

Si Laurentiu Mihu il acuza pe premier de tactici lipsite de originalitate. Intr-un articol de asemenea din Evenimentul zilei, el se refera la opinia exprimata de liderul PSD ca referendumul pentru aprobarea noii Constitutii ar trebui organizat odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale, din toamna anului viitor. Un nou „plagiat”, spune jurnalistul, care semnaleaza ca Ponta face exact ceea ce i-a reprosat lui Basescu ca a facut.

La prezidentialele din 2009, presedintele a convocat si referendumul pentru aprobarea introducerii in Constitutie a parlamentului unicameral cu maximum 300 de parlamentari. Nu poate fi luat in considerare, au strigat cei de la Uniunea Social-Liberala, si cand erau in opozitie, si acum, cand sunt la putere. Si nu a fost luat in considerare. In opinia USL, programarea consultarii publice simultan cu prezidentialele ar fi viciat opiniile alegatorilor.

Iata insa ca acum metoda e buna. Comentariul lui Laurentiu Mihu semnaleaza de asemenea ca USL isi recunoaste practic ilegitimitatea: cu o majoritate parlamentara de 70%, PSD, PNL si PC nu indraznesc sa supuna referendumului noul proiect de Constitutie, cat timp pragul electoral este de mnimum 50%. Incepand de vara viitoare, el va scadea la 30%, prin aplicarea unei modificari legislative.

In tabara opozitiei, lucrurile nu merg tocmai bine. Andreea Nicolae inventariaza in Romania libera pozitiile divergente ale formatiunilor de centru-dreapta, mai ales dupa ce democrat-liberalii au deschis o competitie interna de desemnare a propriului candidat la alegerile prezidentiale. Liderul partidului Forta Civita, Mihai Razvan Ungureanu, ar fi dorit o strategie electorala comuna, care ar presupune liste comune la alegerile europarlamentare, candidat unic la prezidentiale si o alianta preelectorala in vederea alegerilor parlamentare din 2016, se mai arata in Romania libera.

Fara sa intre in asemenea detalii, vicepresedinta Partidului Democrat Liberal, Raluca Turcan, deplange si ea, intr-un interviu acordat site-ului ziare.com, riscul canibalizarii in tabara dreptei. In opinia sa, partidele de centru-dreapta vor merge in viitoarele alegeri de pe pozitii de competitori, dar n-ar trebui in niciun caz sa ajunga adversare. De altfel, spune Raluca Turcan, presedintele Traian Basescu va acorda probabil sprijin formatiunii celei mai performante.
XS
SM
MD
LG