Linkuri accesibilitate

„În relaţiile cu România noi pornim de la faptul că suntem două state suverane care au multe în comun” (Iurie Leancă interviu/Kommersant.md)


„Fantoma „Republicii Găgăuze” (Jurnal de Chișinău).



Banca de Economii a Moldovei a anunţat pentru 3 septembrie o nouă licitaţie cu reducere pentru a vinde circa 180 de obiective, în valoare de aproximativ 400 de milioane de lei, titrează cotidianul „Adevărul”. Instituţia încearcă astfel să-şi recupereze banii oferiţi sub formă de credit. Lista surprinde prin diversitate. Putem găsi, bunăoară, un cuptor de uscat fructe, în valoare de 590 de lei; un cărucior manual la preţ de 2.000 de lei; un motor de la combina sovietică Niva, vechi de 22 de ani, pentru care se cer 25.000 de lei, etc. Nu este prima şi, probabil, nu va fi ultima licitaţie cu reducere pe care o organizează Banca de Economii, dat fiind rezultatele modeste ale tentativelor anterioare şi numărul mare de loturi expuse observă autorul, jurnalistul Ion Preaşca.

Tot „Adevărul” notează că au rămas mai puţin de două săptămâni până la prima zi de şcoală, iar pregătirile în cele 1.489 de instituţii şcolare din ţară sunt pe ultima sută de metri. În aceste zile comisiile de evaluare dau note claselor gata să-şi deschidă uşile pe 1 septembrie. Instituţiile din Chişinău vor intra sub lupa inspectorilor începând cu 23 august. „Din cele 116 şcoli din Capitală, 2/3 au fost deja reparate. Chiar dacă în unele instituţii lucrările continuă, acest fapt nu va afecta procesul de studii, pentru că au rămas doar lucrările din sălile de sport“, a menţionat şefa Direcţiei Educaţie Chişinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Editorialistul Nicolae Negru apreciază în „Jurnal de Chişinău”, într-un articol de fond întitulat „Fantoma „Republicii Găgăuze” că „problemele relaţiilor dintre Chişinău şi Comrat se vor menţine, atâta timp cât liderii găgăuzilor nu vor spune sincer ce anume vor, încotro îşi ghidează poporul: spre o nouă „republică” sau spre întărirea autonomiei?”. Potrivit dlui Negru, „ei nu pot merge pe ambele drumuri concomitent. Făcând, conştient sau inconştient, jocul Rusiei, speriind Chişinăul cu fantoma „Republicii Găgăuze” în această perioadă critică, înainte de summit-ul de la Vilnius, liderii de la Comrat nu se pot aştepta la relaţii normale cu Chişinăul”.

Într-un amplu interviu acordat pentru „Kommersant.md”, premierul Iurie Leancă apreciază între altele, după o întrebare referitoare la România, că „în relaţiile cu România noi pornim de la faptul că suntem două state suverane care au multe în comun. O singură limbă, o istorie comună. Şi mai important – dorinţa de a trăi în cadrul unor state democratice. Dorinţa de a aparţine UE, unde în principiu nu există nici un fel de linii de separare”.
XS
SM
MD
LG