Linkuri accesibilitate

200 de ani de la înființarea Eparhiei Chişinăului


Vadim Cheibaş: „Guvernul este implicat nemijlocit în toate aceste pregătiri ale vizitei patriarhului Kiril.”


Alla Ceapai a stat de vorbă cu Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei Moldovei.

Vadim Cheibaş: „Anul 2013 este an jubiliar pentru Mitropolia Chișinăului şi a Întregii Moldovei, an în care îşi serbează 200 de ani de la înființarea Eparhiei Chişinăului. Respectiv, cu această ocazie a fost invitat şi sanctitatea sa patriarhul Kiril de a vizita Mitropolia noastră.”

Europa Liberă: Cum au loc pregătirile acestei vizite?

Vadim Cheibaş: „Pregătirile au demarat. Vizita va fi scurtă. Va fi doar de o zi la Chişinău şi alta – la Tiraspol. În aceste zile Patriarhul va participa la festivitatea propriu-zisă care va avea loc la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” în data de 7 septembrie, la ora 12. După care, Patriarhul va vizita Mănăstirea Căpriana, unde este înmormântat mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni, unul din fondatorii a acestei eparhii.

În data de 8 septembrie va săvârși sfânta şi Dumnezeiasca liturghie la Catedrală metropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău. Pregătirile, după cum vă spuneam, au demarat. Sunt mai multe aspecte legate de protocolul şederii Sanctităţii sale, momente tehnice, de logistică.”

Europa Liberă: Cât se implică Guvernul în aceste pregătiri?

Vadim Cheibaș: „Guvernul este implicat nemijlocit în toate aceste pregătiri. Cu această ocazie a fost organizată şi aprobată componenţa unei comisii, sarcina căreia este organizarea vizitei Patriarhului. Mitropolia Moldovei salută acest lucru şi mulţumeşte guvernului Republicii Moldova pentru tot ce face în acest sens.”

Europa Liberă: Mitropolia a cerut această implicare a Guvernului?

Vadim Cheibaş: „Absolut, Mitropolia a cerut acest lucru, deoarece de sine stătător nu ar fi reuşit să organizeze şi să acopere tot ceea ce era necesar în acest sens.”

Europa Liberă: Presa scrie că va fi foarte mare securitate asigurată. De ce e nevoie de atâta securitate, că doar nu vine un şef de stat, de exemplu?

Vadim Cheibaş: „Eu nu cred că va fi foarte multă securitate implicată. Pe de altă parte, Sanctitatea sa este o persoană protejată la nivel de Federaţia Rusă, deci, îi este asigurată securitatea din partea unei slujbe federale de pază. Din care cauză partea gazdă este datoare să asigure pază similară în aceste cazuri, conform înţelegerilor între părţi.”

Europa Liberă: Dar ar exista careva semnale că s-ar putea întâmpla ceva ieşit din comun?

Vadim Cheibaş: „Nu sunt astfel de semnale şi nu cred că ar putea exista chiar speculaţii la acest subiect.”

Europa Liberă: Se ştie că Patriarhul Kiril a acceptat să meargă şi la Tiraspol, unde urmează să se întâlnească cu Episcopul Savva. Acum doi ani, în prima sa vizită această întâlnire cu episcopul eparhiei de la Tiraspol şi Dubăsari a avut loc la Chişinău. mai mulţi comentatori au criticat această decizie, întrebându-se de ce e necesară deplasarea Patriarhului la Tiraspol. Dvs. ce părere aveţi?

Vadim Cheibaş: „Eparhia de Tiraspol şi Dubăsari este o eparhie din componenţa Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove. Sanctitatea sa a primit o invitaţie în acest sens şi din partea acestei eparhii, fapt pentru care a acceptat invitaţia. Prin urmare, a comasat în această vizită poposirea atât în Chişinău, cât şi în Tiraspol.

Nu văd de ce ar fi fost criticat acest lucru, deoarece atât în dreapta Nistrului, cât şi în stânga Nistrului sunt enoriaşii bisericii ortodoxe din Moldova păstoriţi de o singură Mitropolie. Din punct de vedere canonic şi juridic, bisericesc acest spaţiu este în subordinea Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, din care cauză nu vedem a fi o problemă în acest sens.”

Europa Liberă: Dar nu ar însemna asta recunoaşterea unui rol mai deosebit al acestei eparhii din stânga Nistrului?

Vadim Cheibaş: „Nu aş spune astfel, deoarece Patriarhul a promis că ulterior, în anii următori, va vizita şi alte eparhii din cuprinsul Mitropoliei Chişinăului şi a Întregii Moldove, care sunt de asemenea în aşteptarea unei asemenea vizite.”

Europa Liberă: Cooperaţi cu responsabilii din stânga Nistrului privind pregătirile acestei vizite?

Vadim Cheibaş: „Responsabilitatea pregătirilor este asumată în totalitate de către eparhia de Tiraspol şi Dubăsari. Prin urmare, coordonările se fac la nivel de arhierei.”

Europa Liberă: Cine va suporta cheltuielile acestei vizite. În presă circulă informaţii precum că vor fi colectate donaţii, contribuţii din partea episcopilor?

Vadim Cheibaş: „Nu vor fi colectate contribuţii din partea episcopilor sau a episcopiilor. Cheltuielile şi le asumă Mitropolia, care, bineînţeles, va fi ajutată de ctitorii ei.”

Europa Liberă: Dar la cât se estimează cheltuielile?

Vadim Cheibaş: „Deocamdată nu vă pot spune despre costurile legate de această vizită.”

Europa Liberă: La slujbele bisericeşti care vor fi ţinute vor fi invitaţi şi înalţii ierarhi ai mitropoliei Basarabiei?

Vadim Cheibaş: „Deocamdată nu este vorba despre o astfel de invitaţie. Dar programul şederii şi invitaţiile vor fi lansate ulterior.”

Europa Liberă: Dar există probabilitatea să fie invitată şi Mitropolia Basarabiei?

Vadim Cheibaş: „Deocamdată statului Mitropoliei Basarabiei din punct de vedere canonic nu permite acest lucru.”
XS
SM
MD
LG