Linkuri accesibilitate

O piatră de hotar în apărarea drepturilor minorităților sexuale


Pastorul fundamentalist Scott Lively
Pastorul fundamentalist Scott Lively

Scott Lively, pastorul numit într-un film documentar „misionarul urii”, ar putea fi în sfârșit judecat.



În urmă cu doi ani pastorul american evanghelist Scott Lively a vizitat Moldova ca să lupte împreună cu cercurile religioase locale împotriva iminentei adoptări a legii anti-discriminare. Campania sa la Chișinău era doar una dintre multele asemănătoare făcute mai ales în țări africane și est-europene. Cea mai cunoscută în lume a fost cea din Uganda, unde Lively a ajutat liderii politici să pregătească o lege numită de unii pe scurt „ucideți homosexualii”. Din cauza acelui episod, Scott Lively riscă să fie judecat acum, la el acasă, grație unei hotărâri pe care apărătorii drepturilor omului o numesc „o piatră de hotar”.

În urmă cu doi ani, după vizita la Chișinău, Lively avertiza într-un interviu telefonic cu Europa Liberă că adoptarea legii anti-discriminare în Moldova înseamnă sădirea unui copac „al agendei homosexuale cu toate fructele lui otrăvite”.

Decenii de-a rândul pastorul evanghelist american a îndemnat fără probleme la oprimarea minorităților sexuale, mai ales în Africa și Europa de Est, știindu-se protejat la el acasă de primul amendament al constituției americane, care garantează libertatea de expresie.

Dar săptămâna aceasta un judecător federal din Statele Unite a respins cererea lui Lively de-a nu lua în considerare o plângere venită tocmai din Uganda, astfel că pastorul, numit într-un film documentar „misionarul urii”, ar putea fi în sfârșit judecat.

Organizația LGBT SMUG din Uganda susține că Lively a conspirat în urmă cu câțiva ani cu liderii religioși și politici locali pentru introducerea unei legi care prevedea pentru homosexualitate închisoarea pe viață sau în unele cazuri pedeapsa cu moartea. Sub presiunea puterilor occidentale, de al căror ajutor financiar Uganda depinde în mare măsură, adoptarea în parlamentul ugandez a legii numită „odioasă” de președintele Barack Obama a fost amânată mereu. Dar activiștii care l-au dat în judecată pe Lively spun că și așa, demersul americanului și aliaților săi ugandezi, culminând cu o conferință mediatizată pe larg, a creat în țara est-africană un climat de ură și teroare împotriva homosexualilor.

Scott Lively a spus mereu că el nu a vrut introducerea pedepsei cu moartea. Dar în documentarul „Misionarii urii”, realizat de cineasta Mariana van Zeller, a spus că ”o pedeapsă de orice fel este mai bună decât nicio pedeapsă”.

Mariana van Zeller a spus că toţi membrii comunităţii gay din Uganda cu care a stat de vorbă în timpul filmărilor au indicat ca moment decisiv pentru radicalizarea legii anti-gay conferinţa organizată de Lively.

Plângerea penală depusă în Statele Unite de activiștii ugandezi cu sprijinul unor organizații americane părea să fie încă una care va fi aruncată la coș de judecători în baza dreptului lui Lively la libertatea de expresie.

Presa de peste ocean scrie că la începutul audierilor, în ianuarie, judecătorul Michael Ponsor părea înclinat să respingă dosarul. Dar declarația sa de săptămâna aceasta spune următoarele: „Persecutarea sistematică și larg-răspândită a minorităților sexuale constituie crimă împotriva umanității și încalcă în mod indubitabil normele internaționale.”

Decizia înseamnă că pentru prima oară în Statele Unite o persoană care îndeamnă la ură și persecutarea homosexualilor în țară și în străinătate invocându-și credința religioasă și dreptul la libera exprimare va trebui să dea socoteală în instanță pentru vorbele sale și pentru presupusul lor efect distrugător în viața reală.

Directorul organizației ugandeze SMUG, Frank Mugisha, a numit decizia judecătorului american „o victorie pentru drepturile omului la scară globală”. Iar Wayne Besen, directorul unei grupări pro-gay din Statele Unite (Truth Wins Out) a spus că speră ca dosarul Lively să transmită un semnal tuturor celor care își găsesc pretextul urii în religie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG