Linkuri accesibilitate

Rusia şi cruciada valorilor morale


Activist LGBT în faţa Comitetului de investigaţii de la Moscova
Activist LGBT în faţa Comitetului de investigaţii de la Moscova

O petiţie pe internet pentru examinarea psihiatrică a deputatei ruse Elena Mizulina a adunat peste 60 de mii de semnături.


Mai mulți jurnaliști și figuri publice din Rusia sunt chestionați într-un dosar de defăimare deschis la plângerea Elenei Mizulina, o deputată care apără valorile morale tradiționale. Ancheta care se concentrează pe afirmația că Mizulina vrea să interzică sexul oral a stârnit valuri de sarcasm și critică pe internet. Corespondentul Europei Libere, Dmitry Volchek relatează că o petiție online care pentru examinarea psihiatrică a deputatei a adunat deja peste 60 de mii de semnături.

Elena Mizulina
Elena Mizulina
Elena Mizulina conduce comisia parlamentară pentru familie, femeie și copil din Duma de Stat este în fruntea unei cruciade pentru apărarea valorilor tradiționale. Mizulina și comisia au avut mai multe inițiative bizare ca interzicerea înjurăturilor sau introducerea unei taxe pe divorț.

A fost adoptată deocamdată doar legislația antigay, care prevede amenzi usturătoare pentru cei prinși că promovează „relațiile sexuale ne-tradiționale în rândul copiilor”. Legile au cauzat nu doar consternare pe plan internațional, dar și o dezbatere publică în Rusia dacă „promovarea relațiilor sexuale tradiționale în rândul copiilor” e în regulă și mai ales care ocupații sexuale sunt considerate de autoritățile ruse „netradiționale”. Dezbaterea a luat forme diferite, inclusiv muzicale.

Avalanșa de glume caustice apărută pe internet a enervat-o pe Elena Mizulina, mai ales că unele parodii o vizau personal, ca aceasta:


Nu este singura piesă sarcastică despre deputată. Numai că, în Rusia, cu autoritatea nu-i de glumă. Insultarea unui oficial reprezintă o infracțiune pedepsită cu amenzi de până la 40 de mii de ruble, cam 1200 de dolari și muncă în folosul comunității de până la un an. Defăimarea atrage amenzi de până la 1 milion de ruble, adică 30 de mii de dolari.

Elena Mizulina a acuzat câteva jurnaliste și figuri publice că ar defăima-o, spunând despre dânsa că ar vrea să stârpească sexul oral în Rusia. Comitetul Rus de Investigații a pornit o anchetă.

Ksenia Sobchak, o figură mondenă și activistă de opoziției a fost interogată săptămâna trecută. Au fost interogate jurnalistele Elena Kostiucenko, Olga Bakușînskaia și fostul vicepremier Alfred Kokh. „Doi locotenenți-colonei au clarificat timp de trei ore detaliile fobiei gay-orale a Mizulinei și propria mea relația cu asta”, a scris Kokh după interogatoriu pe blog. Agenția de știri Rosbalt spune că anchetatorii i-au cerut numele jurnaliștilor care au scris despre Mizulina, calificând interpelarea dreptul primul caz în care o parlamentară încearcă să i se amestece în politica editorială.

Celebritatea Ksenia Sobchak a spus că zeci de oameni s-ar afla pe ceea ce ea a numit „Lista Mizulinei”. Internauții care cred că această anchetă urmărește scopul mai larg de a limita libertatea de expresie pe internet au întocmit o listă proprie. Au adunat până acum peste 60 de mii de semnături pe o petiție în care cer examinarea psihiatrică a deputatei ruse.

Iuri Hovanski
Iuri Hovanski
Animatorul ideii, comedianul Iuri Hovanski spune că petiția va fi depusă la Duma de Stat dacă adună peste 100 de mii de semnături.

„Ceea ce face și vrea să facă, această listă a Mizulinei este o amenințare nemaiîntâlnită la adresa libertății cuvântului. Dacă oamenii sunt persecutați și amendați pentru exprimarea opiniei despre faptele oficialilor, care sunt aleși de oameni, vă puteți imagina ce se va întâmpla cu libertatea presei și deschiderea în genere”.

Deputata Mizulina și susținătorii ei spun că doresc să apere valorile conservatoare, să oprească declinul moral și demografic din Rusia. Dar criticii spun că acțiunile lor, mai ales legile anti-gay sunt dăunătoare.

Andrei Iurov care face parte din consiliului prezidențial pentru drepturile omului a publicat săptămâna trecută o scrisoare deschisă în care o acuză pe Elena Mizulina de incitarea la ură în societatea rusă.

„Scopul meu, - a scris Iurov, - este să vă atrag atenția la cât de tare ceea ce spuneți și faceți influențează societatea, generând aproape exclusiv agresiune și ură din toate părțile”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG