Linkuri accesibilitate

Căsuţa înfiptă-n şosea


Lupta între spaţiul privat şi spaţiul public poate să capete şi forme inedite: ca această clădire ce a rezistat construcţiei unei autostrăzi în China
Lupta între spaţiul privat şi spaţiul public poate să capete şi forme inedite: ca această clădire ce a rezistat construcţiei unei autostrăzi în China

Ce fac edilii noştri foarte vigilenţi şi ocrotitori? Ştiu oare ei că pe strada Valea Crucii avem o asemenea casă ieşită pe şosea?


Am mers ieri pe strada Valea Crucii din capitală şi am remarcat o căsuţă înfiptă-n şosea. Casa aia nu avea pesemne suficient loc. De aceea, a muşcat din partea carosabilă. E o privelişte niţel bizară, dar pentru spaţiul tranziţiei interminabile ea poate trece drept un fapt firesc.

Ieri, pe şoselele patriei, au murit mai mulţi tineri din cauza iresponsabilităţii, vitezei şi alcoolului. Pe drumurile patriei poate să se întîmple oricînd ceva ireparabil. În atare condiţii, ieşirea caselor pe trotuare şi mai ales pe şosele nu e doar regretabilă, ci şi foarte periculoasă. Îşi dă seama stăpînul casei că i se poate întîmpla ceva rău? Sau el se simte confortabil, fericit, şi nu întrezăreşte nici o problemă?

Haideţi însă să ne imaginăm că nu căsuţa s-a înfipt în şosea, să ne imaginăm că şoseaua a fost lărgită şi a venit peste casă. Şi că, prin urmare, omul cu căsuţă nu are nici o vină. E un scenariu mai puţin probabil, dar să-l luăm în considerare, totuşi.

Oricare ar fi situaţia, avem de-a face cu o chestie care nu ar trebui să existe. Păi, ce s-ar întîmpla dacă toate construcţiile de pe marginea şoselelor şi-ar revendica cîte o bucăţică de parte carosabilă?

Apropo, ce fac edilii noştri foarte vigilenţi şi ocrotitori? Ştiu oare ei că pe strada Valea Crucii avem o asemenea casă ieşită pe şosea? Sau poate habar nu au? Au ei puterea să schimbe lucrurile? Sau sînt neputincioşi şi căsuţa cu pricina va rămîne înfiptă în şosea o veşnicie?
XS
SM
MD
LG