Linkuri accesibilitate

„Regimul USL: un amestec de socialism, populism şi stat mafiot” (Evenimentul zilei)



O analiza realizata de Consiliul Fiscal al Romaniei, pe marginea proiectului de rectificare bugetara inaintat de guvern, pare sa indice ca toate cifrele economice sunt in picaj. Cu doua exceptii: cifra salariilor in sistem bugetar si cea a angajarilor la stat. In editorialul ziarului Evenimentul zilei, concluzia analizei este preluata de Mircea Marian ca document care demonstreaza cel mai bine in ce masura, citam, „regimul USL (este) un amestec de socialism, populism şi stat mafiot”. Socialism, pentru ca tot greul este lasat pe spinarea sectorului privat. Populism, pentru ca salariile ugetarilor au crescut artificial, din interes electoral, in detrimentul investitiilor. In sfarsit, un stat mafiot, pentru ca a crescut evaziunea fiscala, iar aceasta evolutie are loc, citam, ” dupa trecerea sistemului de supraveghere financiară sub controlul famigliei extinse Ruşanu,(si) după ce, la ANAF, l-am avut pe omul lui Dan Voiculescu” (am citat).

Pe site ziare.com, Ioana Ene Dogioiu, anunta ca „Piatra pe piatra nu va ramane in economia romaneasca dupa trecerea Guvernului Ponta, care se dovedeste o reala calamitate, un taifun care a lovit Romania cu mai mare virulenta decat criza mondiala”. Autoarea articolului reactioneaza astfel la aceeasi analiza a Consiliului fiscal si se intreaba cum raspunde guvernul USL: prin plecarea in concediu a premierului Victor Ponta.

Editorialistul Romaniei libere, Gabriel Bejan, ii intreaba direct pe alegatorii Uniunii Social-Liberale: „nu era, totuşi, mai bun Boc decât Ponta?” Pentru ca, arata el, nu doar s-au putut identifica 10 masuri ale guvernului Ponta copiate din programul de guvernare al democrat-liberalilor, sub conducerea lui Emil Boc, dar chiar si ceea ce se pregatesc sa dispuna, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International este copy-paste dupa solutiile lui Boc, pentru care fostul premier a fost dat jos de la guvernare.

Si Andrei Cornea constata un mare regres in starea Romaniei si o reactie politica inadecvata, in special la dreapta. „Țara e rău guvernată, iar reformele se amână, scrie Cornea. Încet-încet, nemulțumirile populare încep și ele să se facă auzite. Așadar, ar trebui ca vântul să sufle în pânzele opoziției, dacă nu prea tare chiar acum, în timpul concediilor, atunci măcar la toamnă și la iarnă. Și cred că va sufla. Ce păcat doar că opoziția nu are pânze", am citat din revista 22. Cornea este ingrijorat ca PDL, PMP, no­ul D.A., Noua Republică partidele politice din dreapta esichierului politic se ataca deja , isi fura personalitati, parlamentari, primari si tot ce se mai poate. "Autorii aces­tei dezbinări sunt mai întâi Traian Băsescu, apoi Elena Udrea și Vasile Blaga, dar sunt și mulți alții. Se duc războaie lo­cale, se descarcă nervi, iar frustrări vechi divizează tot mai mult dreapta sau ceea ce mai numim astfel” am citat). Cu un asemenea comportament, e de asteptat, mai adauga comentatorul, ca alegatorii care ar vota dreapta sa nu prea iasa la vot, derutati de numarul mare de partide si de conflictele la vedere dintre ele.
XS
SM
MD
LG