Linkuri accesibilitate

Spania blochează Gibraltar - tensiuni între Londra și Madrid


Rânduri de maşini la intrarea în Gibraltar dinspre Spania.
Rânduri de maşini la intrarea în Gibraltar dinspre Spania.

Spania a survolat Gibraltarul cu avioane militare; Anglia, la rîndul ei, a trimis luni nave de război spre Mediterană.


Anglia a anunțat că va lansat o procedură juridică in fața instanțelor UE impotriva Spaniei, care a introdus controale suplimentare in jurul Gibraltarului, posesiune britanică si etern subiect de discordie intre Madrid si Londra.

Din cauza blocadei spaniole a Gibraltarului --un promontoriu muntos de 6 km2 si 30.000 locuitori--, s-a ajuns, la punctul de frontieră, la cozi de mașini care durează nesfarsite ore si care afectează turismul. Spania a anunțat și introducerea unei taxe de 50 euro pentru fiecare vehicol care trece frontiera cu Gibraltarul britanic.Spania a introdus aceste masuri dupa ce Gibraltarul a construit un recif artificial care impiedică navele spaniole de pescuit să se apropie de golf.

Tensiunile dintre Londra și Madrid au crescut pină la amenințări voalate și gesturi demonstrative de ostilitate între cele două țări membre în NATO. Spania a survolat Gibraltarul cu avioane militare care au zburat prin spațiul aerian al teritoriului britanic. Anglia, la rîndul ei, a trimis luni nave de razboi spre Gibraltar. O fregată militară si 9 alte nave, printre care patru nave de razboi, se indreapta prin Atlantic spre Gibraltar, oficial pentru manevre în Marea Mediterană.

Spania subliniază că Gibraltarul nu face parte din Schengen și că deci controalele ar fi justificate și de asemenea că apele teritoriale ale promontoriului nu au fost cedate Angliei prin tratatul de la Utrecht din 1713, după cum nu a fost cedat nici istmul care leagă Stânca de peninsula iberică si pe care se afla aeroportul Gibraltar.

Din punctul de vedere al dreptului international, situația e cit se poate de limpede: Gibraltarul este teritoriu britanic, asa cum a arătat-o ultimul referendum, iar Spania e obligată sa țină seama de dreptul la auto-determinare al celor 30.000 de locuitori de acolo.

Anglia respectă acest drept la auto-determinare, cum o arata organizarea, anul viitor, a referendumului in legătură cu independența Scotiei.

Pentru moment, Anglia a anunțat ca ar putea bloca prin veto orice numiri de oficiali spanioli in instituțiile europene, precum si o serie întreagă de alte represalii politice. O acțiune a Spaniei la ONU nu are mari șanse de succes, intrucat Marea Britanie este un membru permanent al Consiliului de Securitate, unde dispune de drept de veto.

Disputa dintre cele două țări nu are nimic politic. Ambele sint conduse de conservatori (PPE) si ambele sînt in NATO. Mai degrabă, guvernul lui Mariano Rajoy, in mare dificultate din pricina unor grave afaceri de corupție, a găsit in subiectul Gibraltar un motiv ideal de deturnare a atenției opiniei publice de acasă.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG