Linkuri accesibilitate

Corpul Păcii sărbătoreşte 20 de ani în Moldova


În fiecare an, zeci de voluntari americani aleg să petreacă doi ani din viaţa lor în unul din satele Republicii Moldova.


Agenţia guvernamentală americană Corpul Păcii a celebrat astăzi 20 de ani de când este prezentă în Republica Moldova. La evenimentul numit „Storytellers”, în traducere din engleză „Povestitorii”, au fost prezentate istoriile mai multor voluntari care au ales să petreacă doi ani din viaţa lor într-un sat moldovenesc. Mai multe de la Diana Răileanu:

Pe ritmuri de muzică populară zeci de voluntari ai Corpului Păcii au marcat astăzi două decenii de când primul grup de americani au venit să muncească, fără a fi remuneraţi, în folosul localităţilor din Republica Moldova. Pe parcursul celor 20 de ani, peste 1100 de voluntari au predat engleza în şcolile din ţară, au îndemnat localnicii să ducă un mod sănătos de viaţă sau au muncit cot la cot alături de funcţionarii primăriilor locale. Printre cei peste o mie de voluntari este Robyn Savacool, din New Jersey, care de un an de zile locuieşte în Floriţoaia Veche, Ungheni:

„Eu lucrez în Programul dezvoltare comunitară şi organizaţională cu ONG-ul „Floriţoaia”. Eu fac activităţi cu copiii de la şcoală, muncesc în primărie. Am absolvit arhitectura şi chiar am lucrat zece ani într-o firmă de design arhitectural. Mi-a plăcut, însă am simţit că vreau să învăţ mai mult despre lume şi eu am hotărât că Corpul Păcii este cea mai bună organizaţie pentru mine.”


În timpul său liber, Robyn merge la repetiţiile ansamblului „Ţărăncuţa” din Florițoaia Veche. Conducătoarea formaţiei, profesoara de muzică Maria Cerempei, spune că deşi la început voluntara era privită cu scepticism de săteni, mai târziu a fost acceptată ca fiind „de-a satului”:

„Deodată era cam stângace, privirea sătenilor era cam suspectă, parcă le părea: oare de ce ne mai trebuie? Dar acum o înţeleg, într-adevăr ea iniţiază multe lucruri din partea ei frumoase şi este o prietenă foarte bună a copiilor, a maturilor şi a bătrânilor. S-a acomodat cu tradiţiile noastre, cu obiceiurile noastre, participă la nunţi, la cumătrii, o invităm la toate manifestaţiile şi cu dragoste vine. Chiar donează când trebuie câte ceva la nuntă, la cumătrie. Ea e în pas cu viaţa noastră din Moldova.”


Primii voluntari au venit în Republica Moldova în 1993, ca urmare a unui Acord semnat între preşedintele de atunci, Mircea Snegur şi prima ambasadoare SUA la Chişinău, Mary Pendelton. Prezentă la sărbătoarea de astăzi a organizaţiei, dna Pendelton, şi ea fostă voluntară în Corupul Păcii, a vorbit despre experienţa trăită timp de trei ani, cât a fost în fruntea Ambasadei americane din Republica Moldova:

„M-am bucurat să lucrez cu oamenii din Moldova. I-am găsit harnici, foarte sinceri şi iubitori. Ei păreau să-i placă pe americani şi, prin urmare, ne-am simţit bine şi în siguranţă aici. Am lucrat împreună cu personalul de aici ca să dezvoltăm relaţiile dintre ţările noastre. Noi am fost capabili să oferim Republicii Moldova o mare varietate de asistenţă tehnică pe care ţara a folosit-o cu înţelepciune. Am încredere că toţi actualii noştri voluntari vor continua să inspire Moldova cu energie, spirit şi imaginaţie.”

Agenţia guvernamentală Corpul Păcii a fost fondată în 1961, de preşedintele american de atunci, John F. Kennedy. În fiecare an, zeci de voluntari americani aleg să petreacă doi ani din viaţa lor în unul din satele Republicii Moldova. Mâine, de exemplu, 28 de voluntari ai Corpului Păcii veniţi recent în Moldova vor merge în familiile gazdă din ţară.
XS
SM
MD
LG