Linkuri accesibilitate

Un Campionat Mondial de Atletism cu spectatori răzleți


Dimineața pe Stadionul Lujniki...
Dimineața pe Stadionul Lujniki...

„E mort totul. E ca noaptea și ziua față de Londra. Nu-i atmosferă”.



Moscova găzduiește săptămâna aceasta Campionatul Mondial de Atletism. În afară de ceea ce se petrece pe stadionul Lujniki, a atras atenția și ce se petrece în tribune, sau, mai curând, ceea ce nu se petrece, pentru că sunt aproape goale, după cum a remarcat agenția AP într-o corespondență de la Moscova prezentată în rezumat de Alexandru Eftode.

Când aleargă, Usain Bolt, unul dintre cei mai rapizi atleți din lume, își ia energia de la public. Dar asta s-a dovedit greu de făcut la Moscova.

Organizatorii Campionatul Mondial de Atletism se chinuie fără succes deocamdată să umple tribunele Stadionului Lujniki, care a găzduit și Jocurile Olimpice din 1980. Chiar dacă are astăzi o capacitate redusă, iar autoritățile au împărțit gratis mii de bilete, tribunele rămân semi pustii. Localnicii par să aibă lucruri mai bune de făcut.

Jamaicanul Usain Bolt
Jamaicanul Usain Bolt
„Am observat asta”, spune jamaicanul Bolt, care a câștigat la 100 de metri duminică. „Nu în toate țările este popular atletismul. Dar este de datoria mea și altor sportivi de aici să arătăm tot ce putem mai bine, ca data viitoare stadionul să fie plin”.

Organizatorii au spus marți că peste 40 de mii de oameni l-au urmărit din tribune pe Bolt cum și-a reconfirmat titlul mondial la 100 de metri în 9,77 secunde și că a fost cea mai mare prezență de la Jocurile Olimpice din 1980 încoace. Pentru Associated Press, a doua parte a enunțului pare credibilă, dar prima – discutabilă.

Nici la alte competiții de atletism din trecut mulțimea din tribune n-a fost impresionantă, dar la Moscova ea lipsește uneori cu desăvârșire, scrie AP. Nu doar alergătorul jamaican a observat-o.

„Parcă am fi la antrenament. Nu-i o atmosferă sănătoasă pentru noi”, spune alergătorul mexican Diego Estrada, care are o idee cum să-i ajute pe organizatori și să degajeze în același timp hotelul unde stă. „Le-aș propune să meargă la Cosmos și să-i aducă pe toți locatarii pe stadion”, spune atletul.

Astă vară, a fost cu totul altfel, spune un alt sportiv, alergătorul de garduri dominican, Felix Sanchez, amintindu-și de Jocurile Olimpice 2012 de la Londra. Este adevărat și că, de la Londra până acum, și publicul a avut parte de dezamăgiri: o serie de scandaluri de dopaj din atletism. Și totuși, atletul nu-și poate ascunde amărăciunea când își amintește de tribunele negre de lume de la Londra și se uită la imaginea scaunelor roșii, portocalii și galbene, scăldate în lumina soarelui, pe stadionul Lujniki. „E mort totul. E ca noaptea și ziua față de Londra. Nu-i atmosferă”, spune Sanchez.

În mod normal, Stadionul Lujniki poate găzdui 80 de mii de spectatori. Dar imensele ecrane video și o mare zonă rezervată presei au redus cu mult din capacitatea inițială. Ca să mai acopere din imaginea tribunelor goale, organizatorii au acoperit rândurile de sus, reducând capacitatea în jumătate.

Stadionul se mai înviorează în orele serii, așa cum a fost marți seara când a evoluat Yelena
Yelena Isinbayeva
Yelena Isinbayeva
​ la sărituri cu prăjina. Sportiva nu a dezamăgit, provocând un murmur de admirație de fiecare dată când se desprindea de sol. Chiar dacă a ratat tentativa la 5.07 metri, care ar fi fost un nou record mondial, Isinbayeva a câștigat un al treilea titlu mondial în fața unui public electrizat. Din nefericire pentru organizatori, notează AP, această sportivă nu poate evolua în fiecare zi.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG