Linkuri accesibilitate

Guguţă şi prietenii săi din Portugalia


Personajul inventat de scriitorul Spiridon Vangheni, într-o expoziţie de desene a copiilor moldoveni din Portugalia.


La Chișinău a fost vernisată astăzi o expoziție de desene reprezentându-l pe cunoscutul personaj Guguță, inventat de scriitorul Spiridon Vangeli. Desenele au fost făcute și trimise la Chișinău de copii moldoveni născuți în Portugalia, la îndemnul ambasadei și unei asociații culturale a emigranților moldoveni de la Lisabona. Tamara Grejdeanu a fost la expoziție și relatează:


Drept dovadă că l-au citit pe Spiridon Vangheli şi l-au cunoscut pe Guguţă, cei mai mulţi dintre copii au desenat inconfundabila cuşmă a lui Guguţă, sub care se pot aciua toţi prietenii protagonistului notoriu. Iar pentru că desenele au fost făcute în Portugalia şi autorii nu au cunoscut încă Republica Moldova, Guguţă şi prietenii lui apăreau în largul mării cu barca sau la odihnă pe plajă. Fiecare desen a fost însoţit şi de un mesaj pentru Spiridon Vangheli. Scriitorul spune că deşi este puţin probabil ca cineva dintre copii să fi văzut vreodată o cuşmă, autorii desenelor au făcut faţă provocării şi au arătat interes pentru Moldova, unde mulţi dintre ei mai au bunici şi rude apropiate:

„Trebuie să lucrăm în această direcţie, să nu-i rupem cu totul de acasă. Îmi plac unele chiar foarte mult. Se vede că băieţii au lucrat cu dragoste, dar sunt la vârsta respectivă, care mai împlinit, care mi puţin împlinit. Se vede un dor de casă, un dor de căciulă, dacă vreţi că aici sunt multe căciuli, că ei nu prea ştiu ce e asta căciulă. Asta este situaţia, trebuie să o acceptăm şi să rămânem optimişti, şi să muncim.”

Pe lângă mulţumiri, autorii desenelor au scris că şi-ar dori să cunoască Moldova. Iată de ce Spiridon Vangheli este de părere că autorităţile nu ar trebui să treacă cu vederea potenţialul diasporei, care la părerea sa poate contribui la dezvoltarea statului moldav:


„Un copil scrie, vreau să văd Moldova pentru că acolo este foarte multă zăpadă. Iată noi în zăpadă încă mai suntem bogaţi înţelegeţi, dar din păcate altele le-am cam pierdut. Dar este important să nu pierdem interesul de viaţă şi să investim cât mai mult în copiii noştri, ei au să scoată Moldova din impasul în care am intrat. Dacă nu au să revină, o să fie acolo o diasporă a noastră în care o să ne putem sprijini.”

În acest an, mai mulţi copiii ai moldovenilor din afara ţării au revenit acasă pentru a participa la o tabără de vară. Aici copii urmau să cunoască şi să vadă care sunt obiceiurile, tradiţiile şi cu ce se mândreşte Republica Moldova. Directoarea bibliotecii pentru copii ,,Ion Creangă”, Claudia Balaban crede că astfel de acţiuni sunt extrem de potrivite, întrucât tinerii ar putea fi motivaţi să revină la baştina părinţilor :

„E foarte bine ca copii să ştie de unde vin, rădăcinile să le cunoască. Cartea ne apropie pe toţi, prin carte putem să ne cunoaştem prezentul, trecutul, viitorul. Dacă ambasadele noastre ar lucra foarte activ cu diaspora care se află peste hotare, copiii care nu au fost niciodată în Moldova, ei ar cunoaşte foarte multe lucruri interesante despre Moldova şi ar dori să revină în această ţară.”

Astăzi biblioteca a devenit neîncăpătoare, zeci de copii au venit să vadă expoziţia şi să-l asculte pe Spiridon Vangheli. Mulţi dintre ei au adus şi cărţile scriitorului. I-am întrebat cum l-au cunoscut pe Guguţă?

„Citind cărţile, Guguţă m-a impresionat, mi-a plăcut foarte mult chiar din prima carte citită.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să faci şi tu un desen pentru Spiridon Vangheli, ce ai desena acolo şi ce mesaj i-ai transmite?

„L-aş desena pe Guguţă şi i-aş transmite mulţumiri pentru aceste cărţi minunate. Guguţă va fi mereu în inimile noastre şi mereu îl vom admira. Făcând mereu un bine, vei fi şi tu răsplătit cu bine.”

„Prima carte pe care am citit-o era „Guguţă şi prietenii săi”. Am simţit şi eu că sunt în aventurile lui Guguţă.”

Anul 2013 este declarat anul Spiridon Vangheli. În septembrie, autorul va scoate o carte cu numele „Eu sunt Guguţă”. El spune că după ce a adunat ani la rând scrisorile copiilor a decis să le răspundă la întrebări şi să-i facă co-autori ai noii lucrări. Ea va fi un dialog între autor şi peste 180 de cititori fideli ai lui Guguţă.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG