Linkuri accesibilitate

Autoritățile și presa moldoveană primesc oferte de colaborare din izolatul Iran


Drapele iraniene
Drapele iraniene

Ce de Teheranul şi-ar dori o cooperare mai strânsă cu Moldova? Şi ce ar motiva Moldova să coopereze cu o ţară tot mai izolată pe plan internaţional?


Ambasadorul Iranului în Republica Moldova, Akbar Ghasemi Ali Abadi a îndemnat astăzi autoritățile moldovene să dezvolte legăturile economice cu țara sa, tot mai izolată pe plan internațional pentru că sfidează rezoluțiile ONU de oprire a programul nuclear. Ambasadorul a fost însoțit de un grup de manageri din presa de stat iraniană, care au îndemnat și la cooperarea mai strânsă între jurnaliștii celor două țări. Dar când a fost întrebat despre rolul femeilor în presa iraniană, un membru al delegației a spus că puține ocupă funcții de conducere pentru că femeile n-ar fi fizic în stare de asta. Alla Ceapai a cerut comentariile gazdelor conferinței despre afirmația ofensatoare la adresa femeilor, precum și reacția autorităților moldovene la propunerea ambasadorului iranian de strângere a cooperării economice.

Ambasadorul iranian la Kiev şi la Chişinău a avut astăzi o întrevedere cu secretarul general al aparatului preşedintelui Nicolae Timofti. Ion Păduraru a declarat pentru Europa Liberă că a fost o întrevedere protocolară şi fără conotaţii politice, iar ambasadorul iranian a vorbit despre necesitatea intensificării relaţiilor economice şi comerciale bilaterale. Va da curs Republica Moldova unei colaborări mai strânse cu Iranul? l-am întrebat pe Ion Păduraru:

Akbar Ghasemi Ali Abadi
Akbar Ghasemi Ali Abadi
„Republica Moldova poate colabora cu orice ţară unde are interese economice. Să nu uităm că este o regiune cea mai bogată în gaz şi produse petroliere. Republica Moldova exportă chiar în Irak produse lactate, în special, îngheţată. De ce nu am face-o şi în Iran. Nu e vorba de embargouri, de armament, nici nu este vorba de angajamente speciale politice. Este o întâlnire normală.”

De ce acest interes sporit al oficialilor de la Teheran de a intensifica relaţiile bilaterale moldo-iraniene? Dar şi ce ar motiva-o pe Republica Moldova să coopereze cu o ţară tot mai izolată pe plan internaţional? l-am întrebat pe directorul executiv al Asociaţiei de politică externă, Victor Chirilă:

„Cred că interesul Iranului este unul firesc, explicabil. Iranul menţine relaţii economice cu toate ţările lumii cu care are relaţii diplomatice. În acelaşi timp, dacă vorbim de autorităţile moldovene, ele trebuie să ţină cont de contextul regional şi internaţional în care se află Iranul. Desigur să nu uite despre programul nuclear şi sancţiunile la care a fost supus Iranul de către comunitatea internaţională şi în baza deciziilor ONU. Atâta timp cât aceste sancţiuni sunt luate în calcul şi sunt respectate de autorităţile din Moldova, orice altă relaţie economică care nu cade sub incidenţa acestor sancţiuni, sunt binevenite aceste relaţii.”

Ambasadorul iranian a ţinut astăzi şi o conferinţă de presă, găzduită de agenţia IPN, însoţit de un grup de manageri de instituţii media iraniene. În discuţiile de la IPN, o jurnalistă moldoveană a întrebat dacă în Iran femeile deţin funcţii de conducere în presa de stat. Răspunsul a fost dat de Seyed Yasser Debraeli de la ziarul conservator Kayhan, care este subordonat direct oficiului liderului religios suprem al Iranului.

Delegaţia ziariştilor iranieni
Delegaţia ziariştilor iranieni
„În unele medii de informare în masă în jur de 60 la sută dintre angajați sunt femei. Am fost întrebați și în Ucraina despre asta. Dar înțelegeți de minune că la posturile de conducere munca este grea, uneori se lucrează 24 de ore din 24. Potențialul și constituția fizică ale femeilor nu întotdeauna le permite să lucreze în asemenea condiții. Așa că în Iran, ca și în Moldova, funcțiile de conducere aparțin nu în totalitate, dar în marea lor majoritate, bărbaților, după cum se vede și din delegația de față compusă din directori de presă, din bărbați.”

L-am întrebat pe directorul IPN, Valeriu Vasilică, care la sfârşitul anului trecut, împreună cu alţi manageri de presă din Moldova, a vizitat Iranul, ce părere are despre declaraţia oficialului de la Teheran că femeile n-ar avea suficiente capacități pentru a deține posturi de conducere:

„Şi la noi femeile sunt mai puţine în organele de conducere. Şi la noi bărbaţii se autoconsolează că sunt capabili de lucru greu şi complicat, şi femeile nu ar fi capabile. Cred că e o problemă de mentalitate caracteristică acestei etape a societăţii noastre şi a iranienilor. Deşi i-am văzut, când am fost la ei, foarte atenţi să ne demonstreze contrariul. E problemă de timp. Ei văd rolul femeii în felul în care îl văd.”

Delegaţia jurnaliştilor iranieni a venit în Moldova după ce o delegaţie similară moldovenească a vizitat, anul trecut, Republica Islamică Iran. Vizita în Moldova va dura trei zile, pe durata cărora delegaţia va avea întrevederi cu autorităţile moldovene, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi jurnalişti. In scurt timp, se planifică desfăşurarea la Chişinău a unui târg de produse iraniene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG