Linkuri accesibilitate

De vorbă cu noul ambasador american la Kiev


Geoffrey Pyatt
Geoffrey Pyatt

Geoffrey Pyatt spune că misiunea sa are trei componente: avansarea agendei europene a Ucrainei, sprijinirea independenţei energetice a Ucrainei şi promovarea investițiilor americane în Ucraina.


Noul ambasador al Statelor Unite la Kiev, Geoffrey Pyatt, a declarat într-un interviu cu serviciul ucrainean al postului nostru de radio că printre priorităţile sale în noua sa funcţie se numără şi susţinerea eforturilor Ucrainei pentru o apropiere mai mare de Uniunea Europeana şi pentru ca summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din această toamnă să fie un succes şi pentru Ucraina. Un rezumat al interviului, de la Oana Serafim:

Una din primele întrebări adresate de jurnalista serviciului ucrainean al Europei Libere, Tatiana Yarmoşciuk, noului emisar al Statelor Unite la Kiev, a fost legată de modul în care intenţionează să aibă un dialog cu societatea civilă din Ucraina, cu populaţia ţării. Ambasadorul Geoffrey Pyatt este hotărât să folosească reţelele de socializare:

„Caut să înţeleg care ar fi modul cel mai eficient prin care sa intru în legătură cu ucrainenii obişnuiţi. Am o misiune foarte importanta de a reprezenta guvernul american în faţa guvernului ucrainean, dar sunt răspunzător, împreună cu colegii mei de aici, de la misiune, şi pentru a reprezenta America tuturor ucrainenilor. Si vreau să încerc toate aceste reţele de socializare. Le-am spus colegilor mei de aici, că, de exemplu, în Silicon Valley nu eşti angajat decât daca faci un anume set de greşeli. Şi de aceea o să experimentez Facebook, Twitter, videobloguri ca sa vad ce va funcţiona şi ce mă va pune în legătură cu ucrainenii cel mai bine, ca să le explic America şi politica ei externă, dar să îmi fac şi o idee mai exactă despre speranţele, problemele şi năzuințele ucrainenilor şi cum să putem să construim o relaţie puternică între ţările noastre.”

Ambasadorul american la Kiev a fost întrebat şi ce știu americanii obișnuiți despre Ucraina, cât de interesaţi şi de informaţi sunt despre această parte a lumii:

„Americanii ştiu că Ucraina este o ţară importantă, în inima Europei, este o ţară unde mulţi americani îşi au rădăcinile familiale. Avem aici în ambasadă un zid cu numele a zeci si zeci de americani importanți ale căror rădăcini de familie se află în Ucraina. Americanii mai ştiu că ucrainenii fac eforturi pentru a construi o democrație modernă europeană si asta este ceva ce noi susţinem. Cum știți, America este o ţară cu o mulțime de culturi şi diferite istorii şi există multă simpatie pentru ceea ce încearcă să facă acum ucrainenii pentru ţara lor.”

În ceea ce privește interesul politic la Washington pentru evoluțiile din Ucraina, şi el este mare, afirmă ambasadorul, Geoffrey Pyatt:

„Există un mare interes în Congresul american despre ce se întâmplă în Ucraina, despre ce se întâmplă în relaţiile dintre Statele Unite şi Ucraina, am constatat asta în audierile pe care le-am avut pentru confirmarea mea, dar şi din discuţiile pe care le-am avut în ambele camere ale Congresului american. Este un interes deosebit pentru evoluţiile politice de aici, evoluțiile sociale şi în speranţele ucrainenilor de a merge spre Uniunea Europeana, ceea ce legislatorii noștri susţin cu tărie şi înţeleg că pentru a construi democraţia e nevoie de răbdare, de conducere politică, dar este ceva ce știm cu toții şi ce avem în comun.”

În concluzie, spune ambasadorul, misiunea sa la Kiev are trei componente: avansarea agendei europene a Ucrainei, sprijinirea independenţei energetice a Ucrainei şi promovarea investițiilor americane în Ucraina.

„Am trei priorităţi. Prima este să susţin avansarea Ucrainei pe calea europeana, să sprijin dorinţa poporului ucrainean sa meargă spre instituțiile europene. Este răspunsul corect pentru Ucraina, este răspunsul corect pentru Europa şi este in interesul Americii.

A doua prioritate a mea este sa sprijin aspiraţiile Ucrainei pentru a avea o mai mare independenţă energetică. Este o iniţiativa importantă comercială şi avem doua mari companii americane Exxon Mobil şi Chevron care sunt interesate sa se implice in Ucraina, dar este si o inițiativă importanta geostrategică. Ceea ce pot face aceste companii pentru Ucraina este sa aducă aici cea mai buna tehnologie americana si capital american pe piața energetica, într-un fel care va fi benefic si pentru poporul ucrainean si care va ajuta Ucraina sa îşi avanseze agenda de independenţă energetică.

Pasul următor este să finalizăm acordurile cu cele doua firme. In cazul Chevron aşteptam aprobarea de la nivelul regional, iar in cazul Exxon Mobil se negociază cu guvernul. Sunt încurajat de ceea ce am auzit de la guvern şi sper ca in câţiva ani sa vina in Ucraina importante investiții de sute de milioane de dolari si aceste două companii americane vor genera si slujbe şi vor ajuta Ucraina sa îşi dezvolte propriile resurse naturale şi să dobândească mai multa independenţă energetica care va fi in avantajul ambelor noastre ţări.”

Noul ambasador american la Kiev a fost întrebat si ce problema importantă i-a lăsat fostul ambasador american John Tefft sa o rezolve?

„Prioritatea numărul unu a ambasadorului Tefft, ca si a mea si ca şi a politicii americane de mai mulţi ani, este de a avansa agenda europeana a Ucrainei, de a o ajuta sa se apropie mai multe de Europa, de a deveni parte instituţionalizată a Europei, ceea ce înseamnă in mod concret să semneze la summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic acordul de asociere. Asta se afla in capul agendei mele pentru următoarele câteva luni si a fost o problema in care ambasadorul Tefft s-a implicat si el foarte mult…”, a declarat noul ambasador al Statelor unite la Kiev, Geoffrey Pyatt, serviciului ucrainean al postului nostru de radio.
XS
SM
MD
LG