Linkuri accesibilitate

Barack Obama: Statele Unite iau o pauză și își reevaluează relațiile cu Rusia


Liderul de la Casa Albă a anunțat și crearea unui grup independent care va reevalua metodele de supraveghere americane.


Președintele american Barack Obama a declarat că Statele Unite iau o pauză și își reevaluează relațiile cu Rusia din cauza a ceea ce a numit o gândire „înapoiată” a președintelui rus Vladimir Putin.

Vorbind vineri la Washington, Obama a spus că relațiile dintre cele două țări erau mai bune înainte de revenirea acestuia la Kremlin:

„S-au făcut multe lucruri bune, și se vor face în continuare. Dar este de asemenea adevărat că atunci când a revenit la putere președintele Putin, care era prim-ministru când Medvedev era președinte, am văzut mi se pare din partea rusă mai multă retorică antiamericană, care exploata unele stereotipuri vechi despre competiția dintre Statele Unite și Rusia din vremea Războiului Rece. L-am încurajat pe domnul Putin să gândească înainte, adică nu înapoi în aceste chestiuni, cu rezultatele mixte”.

Obama a numit printre noile divergențele chestiuni ca războiul civil din Siria, drepturile omului, legislația rusă anti-gay.

Moscova a mai deranjat Washingtonul și prin faptul că i-a acordat azil temporar fostului analist al serviciilor secrete americane, Edward Snowden, căutat pentru dezvăluirea în presă a unor ample programe secrete ale guvernului american de supraveghere a comunicațiilor interne și internaționale pe internet și telefonie mobilă.

După ce rușii i-au dat azil lui Snowden, Casa Albă a anunțat că Barack Obama a suspendat întîlnirea pe care trebuie s-o aibă cu Vladimir Putin luna viitoare la Moscova.

„Cred că cel mai recent episod este doar încă unul din mai multe puncte de vedere diferite pe care le-am avut în ultimele luni, în privința Siriei, în privința chestiunilor legate de drepturile omului. Este probabil momentul potrivit să facem o pauză, să reevaluăm încotro se îndreaptă Rusia, care sunt interesele de bază și să calibrăm relația așa încât să facem lucruri care sunt bune pentru Statele Unite, și sperăm bune și pentru Rusia. Dar trebuie să recunoaștem că pur și simplu vor exista unele divergențe și nu le vom putea ascunde complet”.

Deși a spus că „nimeni nu este mai ofensat” de legislația anti-gay din Rusia, Obama a afirmat că în opinia sa nu ar fi potrivită boicotarea de către Statele Unite Jocurilor olimpice de iarnă 2014 de la Soci:

„Un lucru care chiar aș vrea să se întîmple este ca atleți gay sau atlete lesbiene să aducă acasă aurul, ori argintul, ori bronzul, ceea ce ar fi o respingere considerabilă a tipului de atitudini pe care le vedem acolo.”

La conferința de presă la Washington, Obama le-a mai spus jurnaliștilor că eforturile de supraveghere ale Statelor Unite trebuie să fie „mai transparente” și că a cerut comunității de informații din America să facă publice cît mai multe date posibil despre aceste programe.

Obama a anunțat crearea unui grup independent care va reevalua metodele de supraveghere americane, pentru a se asigura că eforturile informațioanle antiteroriste sînt în conformitate cu interesele și valorile Statelor Unite:

„Toți acești pași sunt meniți să asigure poporul american că poate avea încredere că eforturile noastre respectă interesele și valorile noastre. Pentru alții din lumea întreagă aș vrea să spun limpede, încă o dată, că America nu este interesată să spioneze oamenii de rând. Serviciile noastre se concdentrează mai presus de toate pe informațiile necesare pentru a ne apăra poporul și, în multe cazuri, pentru a ne apăra aliații".

Grupul de reevaluare urmează să prezinte la începutul lunii octombrie un raport interimar despre metodele de de supraveghere și colectare a informațiilor folosite de Agenția Națională de Securitate.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG