Linkuri accesibilitate

Coaliția de guvernare proeuropeană la patru ani de la constituire


Gheorghe Cojocaru: „coaliţia actuală are şansa să realizeze unul dintre obiectivele majore ale proiectului european al societăţii.”



Într-o discuție avută astăzi în studioul nostru de la Chișinău cu Vasile Botnaru, istoricul și publicistul Gh. Cojocaru a vorbit despre o aniversare a alianței de guvernământ.

Gheorghe Cojocaru: „Într-o formulă restrânsă, astăzi coaliţia proeuropeană de la guvernare marchează patru ani de la formare. În urma alegerilor parlamentare din 2009, liberal-democraţii, în frunte cu Vlad Filat, liberalii lui Mihai Ghimpu, democraţii lui Marian Lupu şi „Moldova Noastră”, avându-l ca lider pe Serafim Urechean, au constituit împreună Alianţa pentru Integrare Europeană, care avea o majoritate simplă în Parlamentul de atunci. Odată cu aceasta, se punea capăt dominaţiei de 8 ani a regimului poliţienesc al Partidului Comuniştilor, care, înainte de debarcarea de la putere, a recurs la reprimarea în masă a tinerilor care au participat la protestele stradale din 7 aprilie 2009.”

Europa Liberă: Cu ce calificative va rămâne în istorie fosta Alianţă pentru Integrare Europeană?

Gheorghe Cojocaru: „Alianţa pentru Integrare Europeană şi-a propus, după cum se ştie, să alinieze societatea la standardele evoluate europene, să asigure oamenilor un nivel de trai mai bun, să înscrie, pe termen scurt, Republica Moldova printre statele asociate Uniunii Europene, iar într-o perspectivă anume, să demareze procedurile de asociere la familia europeană.

Dacă privim lucrurile în evoluţia lor, în linii mari, astăzi, comparativ cu patru ani în urmă, perspectivele europene ale Republicii Moldova par a fi mai aproape. Prin urmare, din acest punct de vedere, coaliţia actuală de la guvernare are şansa să realizeze unul dintre obiectivele majore, intermediare, este adevărat, ale proiectului european al societăţii. În ceea ce priveşte locul acestei Alianţe în istorie, formularea unor concluzii este încă prematură.”

Europa Liberă: Dar, întrucât v-aţi propus să facem un minim bilanţ, sunt obligat să vă întreb ce realizări sau performanţe ar putea fi atribuite alianţei acestor partide democratice şi liberale care, aşa cum spuneţi dumneavoastră, au meritul incontestabil de a fi făcut turnura reală spre integrarea europeană ca scop, dar şi ca efort?

Gheorghe Cojocaru: „Aşa este. Continuitatea obiectivelor esenţiale, în pofida divergenţelor şi ostilităţilor din sânul fostelor guvernări democratice şi liberale, poate fi considerat un lucru bun, după cum şi menţinerea economiei pe linia de plutire, mai ales, în condiţiile complicate ale crizei mondiale, de asemenea, ar putea fi inclusă la acest capitol.”

Europa Liberă: Şi lista de rateuri?

Gheorghe Cojocaru: „Cu regret, Republica Moldova continuă să rămână o societate care iese din cadrul statului de drept, cauzele acestei situaţii rezidând fie în incapacitatea şi slăbiciunea actualei clase politice de a schimba în esenţă modelul de societate moştenită în 2009, fie în faptul că rezistenţa pe care o întâmpină este mult prea mare, în raport cu efortul său de reformare.”

Europa Liberă: Cum vedeţi dumneavoastră coaliţia proeuropeană de astăzi, derivată din fosta Alianţă de Integrare Europeană, la rândul ei, formată la 8 august 2009?

Gheorghe Cojocaru: „Coaliţia de astăzi, apărută pe scena politică după destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană-2, reflectă raportul de forţe din actualul Parlament. Ea are în spate experienţa unei guvernări de patru ani. Poartă toată povara responsabilităţii pentru actul de guvernare, după cum şi dacă se va menţine până către data alegerilor parlamentare, va trebui să achite toate poliţele onorate sau neonorate de forţele politice care au luat locul comuniştilor la putere, patru ani în urmă...”
Previous Next

XS
SM
MD
LG