Linkuri accesibilitate

Liberalul Veaceslav Untilă își caută dreptatea în justiție


Veaceslav Untilă
Veaceslav Untilă

„Vreau să obţin restabilirea în funcţie şi, după aceea, să fac ceea ce trebuia să fac pe data de 6 iunie, să vin cu o declaraţie că nu voi activa într-un asemenea guvern.”


Vasile Botnaru a stat de vorbă cu politicianul liberal despre înlăturarea lui de la conducerea Inspectoratului Ecologic de Stat, după ce șeful PL Mihai Ghimpu s-a certat cu colegii de alianță.

Europa Liberă: În premieră, contestaţi concedierea pe motive politice, chiar dacă aţi fost în interiorul guvernării şi aţi ştiut foarte bine că mandatul vi se înmânează cu condiţia că faceţi parte din guvernare şi, atunci când nu mai faceţi parte, nu mai aveţi ce căuta în funcţie. Sau nu e aşa logica?

Veaceslav Untilă: „Domnule Botnaru, vă mulţumesc mult pentru această întrebare. Vreau să vă spun că ar fi normal, într-un moment când Partidul Liberal a trecut în opoziţie, ca toţi funcţionarii să se retragă din funcţii şi să se ocupe de formaţiunea politică, adică să ocupe exact ceea ce ţine de opoziţie, chiar dacă de multe ori ea e şi constructivă. Acest lucru am vrut să îl fac şi eu. Lucrurile s-au întâmplat, demisia mea, pe data de 5 iunie, pe 5 iunie era Ziua Mediului, n-am vrut să o fac chiar de Ziua Mediului, 45 de ani ai mediului. Mai mult, pregătisem papionul să plec seara, la ora 17, că am avut o festivitate, la ora 15, guvernul m-a demisionat. De ce eu am fost nevoit să atac această decizie a guvernului în instanţa de judecată? Aici s-a confundat ceea ce ţine de funcţie publică şi funcţia cu demnitate publică. Funcţia mea nu a fost una politică. Funcţiile politice sunt funcţiile de miniştri, viceminiştri şi mai sunt câteva. Ceea ce ţine de şeful Inspectoratului Ecologic de Stat este o funcţie de funcţionar public. Şi încetarea raportului de serviciu cu această funcţie trebuia să fie făcută în condiţiile legii. Adică faţă de Veaceslav Untilă trebuiau să fie aplicate normele prevăzute de Legea cu privire la funcţionarul public, ceea ce nu s-a întâmplat. Şi eu l-am preîntâmpinat pe domnul ministru Şalaru: aveţi grijă ce faceţi, fiindcă nu e normal eu să mă aflu mai departe la guvernare, eu nu vreau să lucrez în echipa aceasta, eu am să plec singur. Dar cred că nu i-a fost suficient. A avut nevoie să se verse nişte sânge şi să primească nişte satisfacţii cred că cineva. Acest lucru s-a întâmplat, eu sunt nevoit, pur şi simplu, să îmi apăr demnitatea mea.”

Europa Liberă: Domnule Untilă, noi, jurnaliştii, vă adresăm politicienilor, deputaţilor, întrebări din acelaşi registru: până unde, de fapt, se extinde, mandatul politic asupra funcţionarului public? Şi cât de justificat este să se schimbe întregul corp de funcţionari, odată cu rocadele de la putere?

Veaceslav Untilă: „În orice activitate, este necesară o continuitate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci lucrurile merg prost, ceea ce se întâmplă şi la noi, în Republica Moldova. Partidul Liberal tot timpul a fost pe poziţie că este important ca funcţiile politice să fie doar funcţiile de ministru. În rest, trebuie să intre funcţia secretar de stat, care să fie ales pe 7 ani de zile şi el să aibă o stabilitate şi o continuitate în această funcţie. În caz contrar, la noi ce se întâmplă? Se schimbă guvernarea, toţi cei care au venit sub un drapel sau altul, sunt scoşi din funcţie şi merg până jos, până la şofer. Este o chestie care, pur şi simplu, face ca lucrurile să nu meargă pe calea cea bună în Republica Moldova. Lipseşte continuitatea şi se schimbă un număr foarte mare de oameni. Şi, în primul rând, nu se mai merge pe ideea că este un bun profesionist şi că trebuie să fie iarăşi adusă această funcţie în bază de concurs, că sunt funcţionari publici, ci se fac diferite rocade.”

Europa Liberă: Bine, dar liderul dumneavoastră a fost cel care a apărat cu înverşunare principiul de partajare a portofoliillor pe criterii politice. Şi a revendicat şi portofoliul la unul din ministerele de forţă, pe care nu l-a obţinut. Dar ce a obţinut a ţinut cu dinţii. Deci dumneavoastră ca şi cum faceţi opinie separată în partid?

Veaceslav Untilă: „Nu. Eu sunt pe aceeaşi poziţie pe care a avut-o şi domnul Mihai Ghimpu. Nu este o practică a Partidului Liberal. Este o practică internaţională. O coaliţie, când vine la putere, este partajarea funcţiilor, se împart aceste funcţii, în moment când ea pleacă de la guvernare toţi cei care au deţinut aceste funcţii pleacă. Numai că, în cazul Veaceslav Untilă, nu am ocupat o funcţie de demnitate publică.”

Europa Liberă: Adică aţi fost la o treaptă...

Veaceslav Untilă: „Eu am fost un funcţionar public. Şi am acceptat această funcţie din mai multe motive, fiindcă, în primul rând, eu am lucrat vreo 20 de ani şef al unui inspectorat, numai că era rutier, acuma acesta a fost ecologic. Şi am mai fost şi 4 ani de zile în Comisia parlamentară pentru ecologie, chiar 2 ani de zile am fost preşedintele acestei Comisii. Nu-mi era o chestie străină: eu ştiam unde mă duc şi cum mă duc. Dar nu pot să accept ca cineva să-şi şteargă picioarele de mine. Adică eu trebuia să plec cu demnitate. Şi acest lucru îl făceam singur, nu chiar de Ziua Mediului, chiar acum, în momentul acesta, toţi să plece. Şi chestia e mult mai proastă, domnule Botnaru, lucrul acesta merge mai departe. Se merge în raioane: „Pe cine susţii: liberalii sau reformatorii? Aaa, liberalii, pleacă din funcţie!” – „Păi nu pot să plec, sunt funcţionar public”. – „Te dau afară!”. Şi au dat cu oiştea în gard, atunci când a fost chestia, că, până la urmă, sunt convins că judecata îmi va da câştig de cauză că mai sunt jurist şi eu şi lucrurile nu cred că le va putea influenţa cineva, să influenţeze judecata, dar acuma ei au înţeles acest lucru şi ce fac? La toţi funcţionarii publici care sunt în Inspectoratul Ecologic cu o ramură mai jos, au
început pe toţi să meargă exact cum prevede Legea cu privire la funcţionarul public: avertizare, comisia disciplinară, vine sfârşitul anului, evaluare negativă şi apoi să-i dea afară.”

Europa Liberă: Ce vreau eu să vă întreb: dacă vă simţiţi vinovat, la rându-vă că, atunci când aţi fost la putere şi aţi putut să nu eliminaţi din diferite structuri părtaşii comuniştilor, nu aţi procedat la fel cu ei. Pentru că mulţi comunişti s-au plâns că, atunci când a venit Alianţa pentru Integrare Europeană, a procedat la fel cu oponenţii.

Veaceslav Untilă: „Eu mă simt vinovat că nu am făcut şi noi aşa şi vreau să vă spun că, de multe ori, la şedinţele Alianţei, vorbeam: „Oameni buni, va veni campania electorală, noi am vorbit foarte mult de corupţie, am vorbit despre crimele pe care le-au făcut comuniştii în timpul guvernării. Unde sunt faptele? Trebuie să demonstrăm la populaţie, să nu fie nişte lucruri goale.” Iată aici îmi pare foarte rău că noi nu am făcut aceste lucruri. Şi doi: că noi nu am exclus, exact aşa cum fac acuma reformatorii, să ştiţi, au o măiestrie deosebită. Dacă făceam noi acest lucru, demult era liber acest guvern de funcţionarii comunişti care au fost. Dar noi am fost mai omenoşi. Am pus în prim plan cred că nu interesul de partid, am pus interesul cetăţeanului, al cetăţeanului simplu care nu poartă vină de aceea că s-a schimbat culoarea sau s-a schimbat drapelul guvernării.”

Europa Liberă: Ce vreţi să obţineţi: restabilirea în funcţie sau o recompensă?

Veaceslav Untilă: „Vreau să obţin restabilirea în funcţie şi, după aceea, să fac ceea ce trebuia să fac pe data de 6 iunie, să vin cu o declaraţie că nu voi activa într-un asemenea guvern. Eu nu pot să lucrez într-un guvern unde se vorbeşte mult despre acte de corupţie. Eu cunosc foarte multe lucruri care se întâmplă la Ministerul Mediului, le citesc din presă chiar. De acea vom ajunge când va avea o finalitate această acţiune a mea în contenciosul administrativ şi atunci voi lua o decizie. Una este cert: nu voi lucra eu cu această guvernare.”

Europa Liberă: Multă lume se aştepta că veţi fi în tabăra reformatorilor. Aţi rămas fidel liberalilor sau personal lui Mihai Ghimpu?

Veaceslav Untilă: „Eu am pierdut dreptul de a merge dintr-un loc în altul, în 2009, atunci când am plecat din AMN. Şi aici am venit sincer să întăresc această formaţiune politică, ca şi Alianţa „Moldova Noastră”. Probabil, ştiţi că eu am muncit foarte mult pentru a consolida mai multe formaţiuni politice. Am venit aici sincer şi nu vreau să mă duc în altă parte unde e mai bine sau unde e mai... că mulţi spun că „ai făcut o prostie, ai să vezi”. Nu mă interesează. Mă interesează tot ce ţine de liberalism în Republica Moldova şi mă interesează să fie o formaţiune cu verticalitate şi să spună lucrurilor pe nume, ceea ce deocamdată eu văd doar la Mihai Ghimpu.”

Europa Liberă: Dar partidul va rămâne pe linie de plutire?

Veaceslav Untilă: „Da, sunt convins că va rămâne. Îndată după ce reformatorii au făcut atacurile acelea asupra formaţiunii, am mers în teritorii, practic am participat la foarte multe şedinţe ale consiliilor locale, chiar în multe localităţi am avut şi conferinţe în raioane. Marea majoritate a membrilor Partidului Liberal înţeleg foarte bine lucrurile şi suntem gata să avem o activitate care va da o posibilitate ca Partidul Liberal în viitorul scrutin electoral să aibă deja un scor mai bun.”

Europa Liberă: Dar un alt lider?

Veaceslav Untilă: „Eu nu aş vrea să discut aceste lucruri, fiindcă aceasta este chestia unui congres. Şi lucrurile se fac exact la congres, nu se fac înainte. Dacă ţineţi minte, la AMN, eu tot am aşteptat congresul, nu am făcut activităţi sau acţiuni înainte. La congres se hotărăşte întrebarea. Eu sunt convins că vor fi mai multe candidaturi şi va fi aleasă cea mai bună. Printre altele, acesta este şi mesajul lui Mihai Ghimpu, care a zis că oameni buni, vine congresul. Congresul îl vom avea la anul viitor. Partidul Liberal are 20 de ani de ani de activitate. Cred că vom face un congres ca şi o sărbătoare pentru liberalii din Republica Moldova. Şi vom merge mai departe. Vom merge şi vom munci, vom munci în teritoriu şi vom demonstra că noi am avut dreptate şi că noi suntem mai buni.”

Europa Liberă: În târg se vorbeşte aşa, că reformatorii au sperat să vă smulgă preşul de sub picioare, adică să vă ia organizaţiile teritoriale. Mai şovăie organizaţiile teritoriale? Sunt susţinători care vor sprijini formarea noii formaţiuni?

Veaceslav Untilă: „Mai şovăie, domnule Botnaru, ştiţi unde? Mai şovăie acolo unde mai sunt funcţionari publici sau din servicii deconcentrate. Acelaşi ministru Şalaru vine şi spune: „Dacă tu eşti cu noi, înseamnă că mai rămâi în funcţie, dacă nu – te dăm afară!”. Nu înţelege – vine alt funcţionar din cadrul actualului guvern. Multe dintre persoanele, care nu au o altă activitate şi care îşi dau foarte bine seama că pierderea locului de muncă îi va aduce prejudicii familiei, de multe ori, aleg partea reformatorilor. Plus este şi altceva, că ei au început cu aceste pârghii să acţioneze asupra aleşilor locali, asupra primarilor: „Dacă eşti cu noi, vei mai avea proiecte de mediu, de canalizare, de apă potabilă pentru localnici, dacă nu – îţi tăiem toate fondurile”. Şi cei care nu au înţeles, din prima, ce le-au spus reformatorii şi n-au căzut de acord cu ei li s-au tăiat toate fondurile, s-a făcut rectificarea bugetului şi chiar satul Codreanca de unde eu sunt, Mihai Cotelea primar, li s-au tăiat toate fondurile care trebuiau să fie aduse în această localitate pentru probleme sociale, să le spun.”

Europa Liberă: Şi a devenit mai cuminte?

Veaceslav Untilă: „N-a devenit mai cuminte, e pe aceleaşi poziţii, fiindcă, până la urmă, lucrurile se vor aşeza, se vor întoarce la realitatea lor. Şi cei care au făcut asemenea chestiuni, eu cred că vor fi penalizaţi, de alegători, să vedeţi, lumea înţelege în teritorii.”
XS
SM
MD
LG