Linkuri accesibilitate

Incertitudini în privința Afganistanului după retragerea NATO


Soldat german într-o misiune de patrulare la Kunduz, Afganistan
Soldat german într-o misiune de patrulare la Kunduz, Afganistan

Bundeswehr, armata germană, a anunțat că va abandona în Afganistan armament și infrastructuri în valoare de 150 de milioane de euro.


Cei 12 ani de prezență militară occidentală in Afganistan s-au dovedit a fi un semi-eșec sau un semi-succes, în funcție de conjunctura politică in care e făcută aprecierea. Un lucru e cert: atât guvernele, cat si opinia publica din Occident au decis demult ca prezența militară NATO în Afganistan trebuie sa înceteze sau sa fie redusă la minimum.

S-a anunțat deja că 90% din forțe vor fi retrase pina la sfârșitul anului viitor, 2014. Tot anul viitor vor avea loc alegeri generale în Afganistan, iar actualul președinte Hamid Karzai, la putere de mai bine de un deceniu, exact din momentul intervenției occidentale care a dus la căderea talibanilor, nu se va mai putea prezenta.

Precizarea „prezența militară occidentală" nu este inutilă, intrucat, spre deosebire de intervențiile internaționale din alte conflicte, cum a fost cel din Bosnia, de pildă, în Afganistan intervenția a fost strict occidentală. In Bosnia au participat si militari din țări arabe, din Iordania, de pildă. In Afganistan, insa, a fost vorba de la inceput de o intervenție americană, urmată de participarea altor țări din NATO.

Singura țară musulmană cu trupe în Afganistan, Turcia, este un membru NATO si un aliat tradițional al Occidentului.

Dupa o prezență așadar de mai bine de un deceniu si cu progrese limitate la capitală, Kabul, si la câteva alte mari orașe, Statele Unite si NATO au decis sa-si retragă forțele, lăsând dupa 2014 doar aproximativ 10% din efectivele actuale.

Asta ar însemna ca din cei circa 100.000 de militari străini actuali, sa rămână mai puțin de 10.000, cu o stricta misiune de a antrena trupele locale si a duce operațiuni de comando.

Din cei 100.000 de militari, aproape 70.000 sînt americani, iar pina in februarie 2014 efectivele acestora ar trebui deja sa se reducă la jumatate.

Tensiunile dintre președintele Hamid Karzai și administrația americană au făcut să fie invocată din ce în ce mai mult perspectiva unei retrageri totale a trupelor străine din Afganistan. Barack Obama încă nu si-a anunțat intențiile, iar pentru asta el este foarte criticat de membri republicani ai Congresului SUA.

Viitorul Afganistanului rămâne incert după retragerea, fie și parțială, a NATO. Pînă atunci, fiecare țară din NATO va trebui sa decidă ce va face cu materialul său militar si civil din Afganistan. Astfel, Bundeswehr, armata germană, a anunțat deja că va abandona in Afganistan armament și infrastructuri in valoare de 150 de milioane de euro, aproape jumatate din materialul sau militar de acolo.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG