Linkuri accesibilitate

„România are nevoie disperată de o ofertă politică nouă şi îmbunătăţită” („22”)


Posibil tandemul electoral al dreptei: Mihai Răzvan Ungureanu președinte, Cătălin Predoiu, premier (ziare.com).



Intr-un text editorial publicat de saptamanalul 22, Tom Gallagher constata ca România inca mai are o mentalitate de colonie. Statul este văzut de cetateni ca fiind strain de ei şi ceva îndepărtat. Puterea pe care o exercită este arbitrară şi discriminatorie. In acelasi timp, arata Gallagher, cei mai mulţi români au inca o atitudine de dependenţă faţă de stat. Le este greu să îşi imagineze o alternativă. Observatiile pornesc de la comparatia dintre Romania si Bulgaria.Bulgaria se polarizează între cei care do­resc să conserve o politică a exploatării şi a înşelăciunii şi o minoritate progresista, orientată spre un nou început. Prin con­trast, România este prizoniera con­sen­su­lui, votanţii recompenseaza USL cu un pro­cent de susţinere de 61% la ultimele sondaje”. Tom Gallagher detecteaza radacinile acestei stari de lucruri in influenta nefasta a unor televiziuni. „Probabil că, în ca­zul în care Antena se va închide şi va în­ceta să mai fie o Copşa Mică a universului politic românesc, oamenii vor ieşi din se­vrajul lor”, spune comentatorul, adaugand ca „România are nevoie disperată de o ofertă politică nouă şi îmbunătăţită”.

Aceeasi revista, 22, discuta nevoia de alernativa politica reconstruita in cadrul unui interviu luat de Andreea Pora prim-vicepresedintelui Partidului Democrat Liberal, Catalin Predoiu. „Nu pot să nu observ că fărâmiţarea dreptei este un cadou imens făcut involuntar USL, spune Predoiu. Avem fărâmiţare pentru că la noi capacitatea de negociere politică e limitată, prevalează lupta, atacul, trădarea. Când vor prevala negocierea şi diplomaţia politică, cuvântul ţinut, vom avea mai multă coerenţă şi construcţie”. Predoiu recunoaste insa ca, deocamdata, nu se simte vreo disponibilitate la reunificare institutionala pe dreapta. Actualele formatiuni de dreapta - ultimul partid aparut, Miscarea Populara - nu sunt inca dispuse sa se uneasca. In schimb, crede fostul ministru de justitie din guvernul Emil Boc, si-ar putea armoniza oferta electorala si ar putea conveni sa nu actioneze prin „canibalizare” reciproca.

Andreea Pora ii atrage politicianului atentia ca in absenta unui candidat unic la presedintie, partidele de dreapta nu vor fi percepute ca un pachet politic cu oferta unitara. Predoiu ramane insa prudent, spera intr-o deschidere a dialogului mai ales intre Miscarea Populara, desprinsa de fapt din PDL, si PDL insusi si conteaza pe atragerea alegatorilor care nu au iesit la vot la alegerile anterioare. Invitatul revistei 22 se refera si la cvasi-suspendarea pactului de coabitare dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. In opinia sa, Basescu nu avea de ales, guvernul târa deja tara intr-o directie gresita.

Intr-un comentariu de ieri, Mircea Mihaies risca doua nume posibile pentru tandemul electoral al dreptei: Mihai Razvan Ungureanu presedinte, Catalin Predoiu premier. Astazi, site-ul ziare.com ii ia un interviu fostului premier Ungureanu, care constata, la randul sau, cat rau face dreptei faramitarea. „Victoria va fi posibila, spune Mihai Razvan Ungureanu, doar in situatia in care vom fi uniti. Daca ceea ce asteptam este un miracol, o crestere peste noapte, in chip de feti frumosi, atunci nu facem dovada responsabilitatii noastre ca oameni politici”.
XS
SM
MD
LG