Linkuri accesibilitate

Viaţa muncitorilor migranţi din Rusia devine tot mai complicată


După un raid al poliţiei ruse prin pieţele din Moscova
După un raid al poliţiei ruse prin pieţele din Moscova

„Eu cred că lagărul pentru imigranţi nu va exista mult timp. Dacă, totuşi, va exista, atunci va fi un adevărat lagăr de concentrare.”


Autorităţile Federaţiei Ruse devin mai exigente faţă de intrarea şi aflarea pe teritoriul ţării a muncitorilor străini, în primul rând din spaţiul fostei URSS. Nu este deocamdată vorba de vize, de pildă, dar intenţia de a permite accesul doar în baza unor invitaţii sau în baza bunei cunoaşteri a limbii ruse a fost deja anunţată. La fel, au fost anunţate şi măsurile dure împotriva migranţilor ilegali: raziile prin pieţe, plasarea lor în tabere înconjurate cu sîrmă ghimpată. Tamara Grejdeanu relatează după ce a stat de vorba şi cu câţiva moldoveni aflaţi la munca in Federaţia Rusă.

Veniţi în Rusia mai ales din fostele Republici sovietice, muncitorii migranţi care au fost arestaţi de poliţia de acolo ar urma să ajungă într-o tabără amenajată cu corturi. Serviciul ucrainean al postului nostru de radio relatează că deocamdată acolo sunt muncitori doar din Vietnam, 17 maturi şi un copil. Politologul Enver Kirsiev a spus la microfonul Europei Libere că tabăra pentru migranţi ar trebui să dispară. El a fost întrebat pe cât de uşor le este muncitorilor străini să obţină actele necesare şi ce probleme au:

Лагерь для нелегальных мигрантов
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00

„E simplu şi complicat în acelaşi timp. Trebuie doar să ai bani, alte probleme nu sunt. Dar pentru ei asta este cea mai mare problemă, pentru că ei vin în Rusia ca să facă bani, ei vor doar să poată supravieţui. Dacă aveţi bani, plătiţi şi totul se face, dacă nu, veţi fi supus înjosirii. Eu cred că lagărul pentru imigranţi nu va exista mult timp, şi dacă totuşi va exista atunci va fi un adevărat lagăr de concentrare.”

Indiferent că muncesc legal sau nu, muncitorii străini sunt cuprinşi de frică, a spus Muhamad Madjumder, preşedintele organizaţiei ,,Uniunea migranţilor din Rusia”. El a mai adăugat că pentru cei peste zece milioane de imigranţi ar trebui un oraş întreg şi că ţările de origine a muncitorilor ar putea să intervină dacă cetăţenii lor sunt înjosiţi:

Боятся ли мигранты оказаться в лагере?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:30 0:00

„Dacă vor continua aşa, vor apărea reacţiile diferitor ţări. Organele de drept şi birourile migraţionale nu lucrează aşa încât să le permită oamenilor să obţină un statut legal pentru a trăi şi lucra. Nimeni nu va permite cuiva să îşi bată joc de poporul său.”

Preşedintele Uniunii Migranţilor din Rusia a mai spus că muncitorii străini nu reuşesc să se legalizeze, întrucât în cale le stau prea multe proceduri birocratice, iar agenţiile la care ar putea apela cer sume mari de bani, de care nu dispun.

Maxim Lungu unul din miile de moldoveni care muncesc în Rusia mi-a spus că atât timp cât ai actele în regulă nu ai de ce să te temi. Tânărul care munceşte de peste zece ani în Moscova, recunoaşte, că totuşi sunt moldoveni care evită să de-a ochii cu poliţia:

„Înseamnă că nu aveau documentele făcute, nu se aflau legitim. Te duci, îţi faci înregistrarea, pe urmă unde te angajezi la lucru îţi faci patentă sau permis de muncă. Eu merg încă cu permisul de conducere moldovenesc, aşa şi merg pe acolo, cu maşina rusă.”

Europa Liberă: Dar evită moldovenii poliţia de acolo, se tem oarecum?

„Care şi cum, care au venit mai târziu poate că se tem, dar te temi de ce, că nu ai documente.”

Persoanele care traversează graniţa rusească trebuie, în decurs de şapte zile, să ajungă la un birou migraţional pentru a se înregistra. Efrosinia Gîştemulte, reprezentanta diasporei moldoveneşti din Moscova spune că pot să se implice atunci când muncitorii au întrebări despre repatriere sau despre perfectarea actelor. În acest caz, le oferă gratis consultaţii şi le explică normele juridice. Doar că, spune ea, o bună parte din moldovenii care muncesc în Rusia nu cunosc legislaţia din domeniul migraţional, iar acesta este motivul pentru cele mai dese conflicte cu organele de drept din această ţară.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG