Linkuri accesibilitate

„Acești idioți n-o să cânte la Kuban”


Formația Bloodhound Gang pe pagina sa Facebook
Formația Bloodhound Gang pe pagina sa Facebook

Un concert al formației americane „Bloodhound Gang” stîrnește furia unor politicieni în Rusia.



Un incident petrecut în timpul concertului trupei americane „Bloodhound Gang” la Odesa, săptămâna trecută, continuă să fie comentat cu mari emoții la Moscova, unde unii îl interpretează ca parte dintr-o conspirație occidentală împotriva Rusiei.

„Cine le-a dat ordine (celor de la ”Bloodhound Gang”)? Au făcut întocmai ca Madonna, sunt parte din aceeași rețea”, a declarat duminică vice-spicherul Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Neverov, într-unul din multele comentarii ale politicienilor ruși pe tema incidentului de la concertul trupei americane la Odesa miercurea trecută.

Ce s-a întâmplat la Odesa? Chitaristul trupei, „Evil” Jared Hasselhoff, a luat un steag rusesc care atârna pe scenă, l-a introdus în partea din față a pantalonilor, l-a scos pe parte din spate și l-a aruncat în public.
„Să nu-i spuneți lui Putin!”, a spus artistul.

Dar aliații președintelui rus au aflat de incident, a cărui înregistrare a fost postată pe internet, iar de atunci îl condamnă zilnic, unii dintre ei interpretându-l, ca vice-spicherul Neverov, din partidul Rusia Unită, ca parte dintr-o conspirație internațională împotriva Rusiei.

După concert Hasselhoff și-a cerut scuze și a spus că trupa lui are tradiția ca tot ce se aruncă în public să treacă mai înainte prin pantalonii lui. Hasselhoff a mai spus că s-a hotărât să arunce steagul rusesc în public pentru că unii spectatori din orașul ucrainean Odesa păreau deranjați de prezența acelui simbol pe scenă.

Cântecele trupei americane „Bloodhound Gang” au texte cu tematică sexuală, cel mai cunoscut fiind probabil refrenul piesei Bad Touch: „Tu și cu mine nu suntem decât mamifere, hai s-o facem ca pe Discovery Channel”.

Incidentul cu steagul rusesc s-a dovedit însă o glumă prea tare pentru organizatorii următorului spectacol unde urmau să cânte americanii, la Krasnodar, în Federația Rusă. „Bloodhound Gang” au mers în sudul Rusie, dar participarea trupei la festivalul „Kubana” a fost anulată, fapt anunțat vineri de însuși ministrul rus al culturii, Vladimir Medinsky, care a scris pe Twitter: „Acești idioți n-o să cânte la Kuban”.

Când membrii trupei se îndreptau spre aeroportul Anapa ca să plece la Moscova, mai mulți tineri dintr-o organizație pro-Kremlin i-au atacat cu ouă. Apoi muzicienii au fost scoși de poliție din avionul care se pregătea să decoleze, iar Hasselhoff a fost chestionat de poliție, așa că au plecat spre capitală rusă cu următorul avion.

Incidentul vine pe fondul noilor tensiuni ruso-americane provocate de cazul fugarului Edward Snowden, care a primit azil politic în Rusia după ce Statele Unite l-au acuzat că ar fi dezvăluit secrete de stat livrând presei date despre un program guvernamental de supraveghere a comunicațiilor electronice.

Potrivit agențiilor rusești de presă, gestul muzicianului american a fost criticat de ambasadorul Statelor Unite la Moscova, Michael McFaul, care a condamnat însă și atacarea muzicienilor cu ouă la Anapa.
În ultimul an, de când justiția rusă le-a trimis la pușcărie pe membrele grupului Pussy Riot pentru un protest în catedrală, mai mulți muzicieni occidentali au înfuriat autoritățile ruse folosind concertele lor din Rusia pentru a se solidariza cu condamnatele și în general cu artiștii rebeli. Un alt motiv de mânie pentru oficialii ruși a fost încălcarea ostentativă de către artiști ca Madonna sau Lady Gaga, în concertele lor din Rusia, a legislației anti-gay adoptată mai întâi în St. Petersburg, iar apoi la nivel federal.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG