Linkuri accesibilitate

„Săraci şi disperaţi, dar mândri că sunt moldoveni” (Adevărul)


„S-a terminat admiterea: vom avea şomeri cu mapa” (Evenimentul zilei).



O posibilă explicaţie pentru calitatea slabă a învăţământului moldovenesc o putem desprinde din articolul „Viitorii profesori, absolvenţi de nota 5 şi 6”, din Adevărul. Marina Liţă constată că nota medie de intrare la facultăţile care pregătesc viitorii dascăli este foarte mică, între 5 şi 6. În aceste condiţii, foştii elevi mediocri au toate şansele să se transforme în profesori slabi. „Situaţia e foarte gravă. Temerea mea este că dacă aceşti tineri nu au reuşit să înveţe bine la liceu, nu vor reuşi nici la universitate, respectiv vor deveni profesori de nota cinci, care vor cere opt şi nouă de la elevii de mâine”, constată un expert solicitat de ziar.

Săraci şi disperaţi, dar mândri că sunt moldoveni” este titlul unui alt articol din Adevărul, din care aflăm rezultatele ultimului sondaj al opiniei publice realizat de Expert-grup. Raportul scoate la iveală, printre altele, faptul că avem un sistem educaţional costisitor, dar ineficient. Aceeaşi situaţie pare să fie şi în medicină. Sondajul prezintă problemele cronice ale societăţii moldoveneşti, care par să nu se prea schimbe de la an la an. Cu toate acestea, potrivit studiului, 60% dintre respondenţi s-au declarat mândri că au cetăţenia Republicii Moldova. „Rezultatele sociologice evidenţiază faptul că starea naţiunii este precară, iar elita politică trebuie să fie mai responsabilă pentru deciziile pe care le adoptă şi să eficientizeze actul de guvernare. Politicienii trebuie să înţeleagă că populaţia pierde încrederea în instituţiile democratice”, constată Adrian Lupuşor, directorul Expert-grup.

Şi Evenimentul zilei scrie despre admiterea în universităţi: „S-a terminat admiterea: vom avea şomeri cu mapa”.”Tinerii s-au bătut pe aceleaşi specializări pentru care nu mai există de mult loc pe piaţa muncii: Drept, Contabilitate. Sunt mii de şomeri cu diplomă, dar absolvenţii de liceu tot aici trag. Sfatul experţilor: „Învăţaţi matematică, angajatorii se bat pe informaticieni”.”

În acelaşi ziar putem citi istoria unei americance măritate cu un moldovean, care face agricultură ecologică la Căuşeni, dar şi continuarea articolului „Rețeta unui eșec anunțat” de Dan Dungaciu, care scrie: „Ceea ce e important de urmărit în noiembrie este ce va primi Ucraina la Vilnius și ce va urma pentru R. Moldova după Vilnius: foaie de parcurs, semnare în 2014 etc. Și, esențial, cum va reuși Chișinău să securizeze frontiera sa estică. Fără asta, nimic nu se va face. Iar Parlamentul de la Chișinău nu dă semne că ar fi capabil să își asume securizarea frontierei, temă care a fost amânată.”
XS
SM
MD
LG