Linkuri accesibilitate

Noi măsuri de combatere a corupției în Bulgaria


Accentul este pus pe fraudele cu fonduri europene și credite bancare.



Încercând să modereze criticile europene și cele ale oamenilor care participă la protestele antiguvernamentale, ministerul justiției de la Sofia a propus noi măsuri de combatere a corupției la nivel înalt. Accentul este pus pe fraudele cu fonduri europene și credite bancare. Noile amenzi ce vor fi introduse prin modificarea Legii pentru infracțiunile și sancțiunile administrative, vor merge pînă la 500 000 de euro – de 5 ori mai mult decât nivelul maxim aplicat acum.

Vor fi afectate pentru prima dată companii cu sediu în străinătate. Tema companiilor off-shore a devenit actuală după ce cu o lună în urmă în unele medii proguvernamentale au apărut informații că președintele Plevneliev a folosit în calitatea de manager astfel de companii în scopul prezumtiv de a economisii plata unor taxe, prin servicii fictive de consultanță.

Va fi pedepsită prezentarea de date false în proiecte finanțate din fondurile europene sau în cereri de creditare. Vor putea fi sancționate pentru prima dată partide sau ONG-uri. Nu este un secret că acum decontarea unor proiecte europene conține cheltuieli fictive de consultanță, traduceri, deplasări etc.

Introducerea la tribunal a unor acte de acuzare împotriva unor manageri va fi suficientă pentru a demara și procese administrative împotrivă persoanelor juridice respective.

O altă măsură de combatere a corupției reprezintă accesul permanent al fiscului la registrul de credite al Băncii naionale. În acest mod va fi neutralizată posibilitatea companiile să prezinte la fisc și bănci informații diferite.

Spre deosebire de situația în multe alte țări europene în Bulgaria numărul persoanelor condamnate pentru fraudarea de fonduri este foarte mic iar procesele durează ani de zile. Companiile care au profitat de pe urmă fraudelor nu erau sancționate. Acum statul va putea cere, în afară amenizii, să fie restituit întregul profit realizat în urmă fraudării.

Guvernul pregătește și măsuri radicale de combatere a contrabandei. În ultimii 4 ani ca rezultat al majorării accizelor la țigări, carburanți și alcool veniturile bugetare la acest capitol au scăzut practic la jumătate. Aceasta se explică prin creșterea contrabandei. Este un secret public că jumătate din țigările desfăcute pe piața internă provind din contrabandă iar o parte din veniturile criminale ajung la casele de partid și sunt folosite pentru finanțarea campaniilor electorale.

Petio Petkov, pentru REL

Politigraf

XS
SM
MD
LG