Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă: „Un singur stat, un singur rege, o singură lege!”


Dorin Chirtoaca
Dorin Chirtoaca

Primarul municipiului Chişinău, răspunzând întrebărilor Valentinei Ursu.


Primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă este primul cetăţean moldovean decorat de Regele Mihai I al României cu Ordinul Coroanei în grad de Cavaler. Într-o perioadă în care popularitatea monarhiei, printre români, a crescut semnificativ. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Dorin Chirtoacă:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:55 0:00
Link direct

Europa Liberă: Sunteţi primul politician din Republica Moldova decorat de către Majestatea Sa, Regele Mihai al României. Această decoraţie ar însemna ce?

Dorin Chirtoacă: „Probabil că nu realizez încă ce înseamnă acest lucru. Recunosc că am mai primit o decoraţie din partea Patriarhiei Române, ordinul „Sfântul Ştefan”. Şi încă nu-mi dau seama exact, probabil, ce înseamnă acest lucru.”

Europa Liberă: Monarhia vă este aproape de suflet?

Dorin Chirtoacă: „Şi nici nu aş spune că sunt pregătit să răspund la această întrebare. Cu siguranţă însă privesc pozitiv monarhia din România, mai ales, că, de fapt, de când a avut loc descălecatul Moldovei şi până la 1947 Principatele Române toate au fost monarhii, am avut domnitori. Şi doar din cauza pactului Molotov-Ribbentrop, semnat la 23 august, 1939, soarta lumii s-a schimbat, odată cu cel de al doilea război mondial şi, după aceea, forţarea Regelui Mihai I să abdice. De aceea, este firesc să ne fie fiecăruia aproape atâta timp cât mergem şi depunem flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare, la Mihai Viteazu şi la toţi ceilalţi. Este firesc să ne fie aproape, altfel, ar însemna să ne negăm pe noi înşine.”

Europa Liberă: Veţi merge la Casa Regală în toamnă, la 10 septembrie, atunci când trebuie să primiţi această înaltă distincţie?

Dorin Chirtoacă: „Voi merge neapărat. Prezenţa cred că este firească, într-o asemenea situaţie. Dar, vă spun sincer, nu m-am aşteptat, am fost luat prin surprindere. Probabil, se vede şi acuma, chiar dacă au trecut 2 zile de când am aflat. Chiar nu mă aşteptam să mi se întâmple aşa ceva, mai ales că vârsta încă este una destul de fragedă, în acest sens: voi avea 35 de ani, în acel moment. Dar totuşi cred că sunt oameni cu merite mult mai multe în faţa neamului românesc şi nu fac altceva decât să încerc să intru şi eu în categoria acelor oameni care se implică pentru ca să se facă dreptate în această parte a lumii şi pe această bucată de pământ.”

Europa Liberă: Ce înseamnă pentru dumneavoastră dezvoltarea şi consolidarea României?

Dorin Chirtoacă: „Oricât de mult se încearcă a fi hulit preşedintele Băsescu, totuşi, în perioada primului său mandat, România a aderat la Uniunea Europeană. De asemenea, este ştiut că preşedintele Băsescu este un susţinător puternic al Alianţei Nord-Atlantice. Aceste două structuri internaţionale reprezintă garanţia unui viitor de succes al României. Şi, respectiv, dezvoltarea României în marea familie europeană este ceva ce s-a aşteptat poate de 2000 de ani, de atunci de când cunoaştem istoria acestui ţinut. Prima dată a avut loc o ocupaţie, ocupaţia romană asupra Daciei, dar, până la urmă, întreaga Europă s-a dezvoltat, s-a civilizat în jurul civilizaţiei romane, în jurul civilizaţiei elene din civilizaţiile antice şi, până în ziua de astăzi, au reuşit să redevină o familie. România este parte a acestei familii şi Republica Moldova trebuie să redevină parte a familiei europene. Şi, din acest punct de vedere, cred că şi Casa Regală are o importanţă aparte pentru că totuşi familiile regale din Europa sunt înrudite, se susţin unele pe altele. Şi chiar dacă regele Mihai I al României a fost forţat să abdice de puterea comunistă, sovietică, Stalin şi aşa mai departe, totuşi dânsul a rămas activ în toată această perioadă de după Războiul al II-lea Mondial şi s-a implicat şi în perioada totalitară pentru ca România să revină în familia europeană. Şi, în prezent, are în continuare un rol foarte activ, în ciuda vârstei foarte înaintate pe care o are, să-i dea Dumnezeu sănătate pentru că este privit pozitiv şi a fost privit pozitiv întotdeauna.”

Europa Liberă: Dar unionismul nu e văzut cu ochi buni dinspre est.

Dorin Chirtoacă: „Depinde cum este abordat acest subiect. Atâta timp cât se vorbeşte doar în negru şi alb, evident că spiritele pot fi încinse. Dacă încercăm să vedem mai nuanţat lucrurile, apar mai multe oportunităţi. Totuşi au avut loc mai multe nedreptăţi. În 1812 – prima ocupaţie, în 1940 – a doua ocupaţie. Apoi au urmat deportările, foametea, toate cele care ştim că s-au întâmplat pe pământul Basarabiei, Nordului Bucovinei şi Sudului Basarabiei. În mod normal, aceste nedreptăţi trebuie corectate. Cum să le corectăm? O formulă exact inversă faţă de ceea ce a fost la 28 iunie 1940 nu pare a fi posibilă. Întrucât Republica Moldova este astăzi în alte hotare decât a fost Basarabia pe vremuri, avem şi Transnistria, în acelaşi timp, Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei sunt rupte din trupul Basarabiei, respectiv, este nevoie de o altă cale. Europa a găsit această cale de rezolvare a conflictelor regionale, cum a fost de exemplu, între Franţa şi Germania, provinciile Alsalcia şi Lorena prin integrare, prin Uniunea Europeană, care a reuşit să depăşească toate aceste probleme locale. Şi pentru noi este această formulă. Dacă privim integrarea europeană a Republicii Moldova ca fiind o modalitate de corectare a nedreptăţilor comise la 1812 şi 1940, atunci lucrurile se încadrează perfect, aş spune eu, pentru ceea ce suntem astăzi. Şi ar fi cred că împăcaţi şi aceia care sunt unionişti şi ar fi împăcaţi şi aceia care au ceva rezerve în această privinţă. Cu toate că, până la urmă, nimeni nu poate nega că ar fi fost firesc să fim un singur stat, cu un singur rege şi cu o singură lege. Aceasta cred că ar fi fost soarta noastră astăzi, dacă nu s-ar fi implicat pactul Ribbentrop-Molotov peste noi.”

Europa Liberă: Domnule Dorin Chirtoacă, pentru că vorbim şi despre acest parcurs european al Republicii Moldova, v-a reuşit să faceţi din Chişinău o capitală europeană?

Dorin Chirtoacă: „Cu siguranţă, Chişinăul este pe drumul cel bun în ceea ce priveşte edificarea unei capitale europene. Oricât de mult s-ar găsi unii să critice, fără a se documenta – oricât de mulţi ar fi aceia care ar colecta semnături pe stradă, ei vor referendum, multe altele, dar nu pot, din păcate, ei vor, săracii, dar nu pot, aceasta le este soarta – oricât de multe alte lucruri s-ar spune în contradictoriu, totuşi problema de fond a Chişinăului a fost rezolvată. Şi anume: oraşul era falimentar acum 6 ani şi, în prezent, este un oraş care cunoaşte dezvoltare. Dovadă e că vin finanţări din partea instituţiilor europene, cum este BERD, BEI, Banca Mondială, alte structuri, Comisia Europeană, avem relaţii la nivelul Comitetului Regiunilor, reprezentăm în prezent toate autorităţile locale din Parteneriatul Estic, din toate cele 6 state şi am şi calitatea de copreşedinte în exerciţiu al acestei structuri. Prin urmare, este recunoscută la nivel internaţional, capacitatea Chişinăului este recunoscută de a fi capabil să mergem înainte.”

Europa Liberă: Dar serviciile pe care le prestează funcţionarii municipalităţii cetăţenilor sunt de calitate europeană?

Dorin Chirtoacă: „Păi, trebuie să ajungem acolo. Capitală europeană nu are cum să fie construită nici în 4, nici în 8 ani şi nici, aş spune, în 10-15 ani. Abia cred în 20 de ani se poate vedea desprinderea unui oraş din ceea ce a însemnat Uniunea Sovietică şi, respectiv, integrarea în spaţiul european ca infrastructură, ca servicii, ca şi calitate, ca şi toate celelalte componente. Am văzut acest lucru în mai multe oraşe din fostul lagăr socialist, de exemplu, în Berlinul de est, în Budapesta, cu toate că la Budapesta mai sunt urme. În România, de asemenea, se văd asemenea rezultate, cu toate că şi acolo încă lucrurile sunt pe undeva la jumătate. Noi putem spune că am început desprinderea din perioada sovietică, poate nu este modest din partea mea să spun, dar în anul 2007. S-au făcut multe lucruri şi până atunci, însă esenţa nu a fost schimbată. Şi anume: serviciile erau toate în faliment, atât „Termocomul”, cât şi „Apă-Canal”, cât şi toate întreprinderile municipale. Chişinăul rămâne, din păcate, subfinanţat, dar era în situaţia de a avea un dezechilibru bugetar constant şi permanent, datoriile fiind mai mari decât veniturile şi supracheltuirea unor bani, fără a avea sursă de acoperire. Şi o serie de alte nereguli. Acuma, cât de cât, lucrurile se mişcă înainte totuşi. Investiţiile au crescut de 5 oi în oraş şi de 10 ori în suburbii. Într-un an s-au făcut 10 drumuri, s-au adus 100 de troleibuze şi acuma se asamblează troleibuze. Acuma fiecare al 2-lea troleibuz este nou în Chişinău. Aşa ceva nu a fost niciodată. Nu mai miroase urât în oraş şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: În lupta cu corupţia sunteţi învingător?

Dorin Chirtoacă: „Cu corupţia? Este un fenomen generalizat. Voi avea întâlniri, în perioada următoare, şi cu o serie de reprezentanţi ai Uniunii Europene, mă refer la reprezentanţii misiunilor diplomatice şi am de gând să-i informez că la capitolul corupţie lucrurile stau mai prost decât în perioada guvernării comuniste.”

Europa Liberă: De ce?

Dorin Chirtoacă: „Din cauza că nu se doreşte, după cum se vede, o adevărată luptă cu corupţia.”

Europa Liberă: Voinţa politică din partea cui lipseşte?

Dorin Chirtoacă: „Vă spun sincer: la nivel politic, după cum se vede, este cea mai mare corupţie şi evident toţi ceilalţi se inspiră de aici. Din momentul în care lucrurile se întâmplă, la modul murdar şi foarte murdar, la nivelul puterii de stat şi aceasta se poate vedea cu ochiul liber, a fost transmis, de fapt, şi în mass-media, au fost interceptări telefonice şi aşa mai departe. Şi acesta este doar vârful aisbergului. Cu atât mai mult toţi ceilalţi la aceasta se gândesc. Mai grav este şi altceva, chiar dacă sunt unii prinşi şi pedepsiţi, aceasta deloc nu-i descurajează pe ceilalţi. Până când nu vom avea o clasă politică integră, cu oameni care să aibă mai multe principii, în felul lor de a fi, mai multă integritate, şi să nu se dedea la tot ceea ce înseamnă oportunităţi de a fura, la noi lucrurile nu se vor schimba. Şi acei oameni trebuie să se înveţe să se abţină şi, respectiv, să nu ia din banul public, din buzunarul statului. Lucrul acesta nu are cum să fie rezolvat prin intermediul unor instituţii de stat, chiar şi de contracarare a corupţiei, cum ar fi CNA sau Ministerul de Interne, sau alte structuri. Lucrul acesta se poate face doar prin intermediul unor oameni care sunt gata să se abţină în a fura. Aceasta se întâmplă în Europa. De aceasta Europa merge înainte că ei, chiar dacă au posibilitatea să ia mai mult, şi acolo să admitem este corupţie, dar nu în aceeaşi măsură ca la noi, ei iau puţin, foarte puţin şi lasă să meargă statul înainte, să meargă comunitatea înainte. Aici însă, dacă s-ar putea lua totul, nimeni din cei care sunt la putere nu ar avea nicio problemă. Şi de aici avem o complicaţie mare la capitolul corupţie. Şi lucrurile, din păcate, se întâmplă, şi la primăria Chişinău, şi la alte instituţii.”

Europa Liberă: Aţi putea să vă regăsiţi în elita politică, să zic aşa, mult mai integră, în eventualitatea preluării preşedinţiei PL-ului pentru că atât de mult se vorbeşte, se zvoneşte, domnule primar, că se coace, chipurile această idee?

Dorin Chirtoacă: „Nu este principial acest lucru. Contează echipa. Şi eu vreau să mulţumesc echipei mele de la primărie din cadrul Partidului Liberal pentru faptul că am reuşit împreună să construim altceva, diferit faţă de tot ceea ce a fost în Republica Moldova până în prezent şi faţă de ceea ce avem chiar la nivel central. Insist că avem, într-adevăr, altceva, un alt tip de echipă, un alt tip de oameni, care, într-adevăr, se gândesc la bunul simţ şi la obraz. Din acest punct de vedere, cine este preşedinte, cine este vicepreşedinte cred că contează totuşi mai puţin. Dacă nu ar fi fost aceşti oameni, probabil nici Majestatea Sa nu m-ar fi decorat. Graţie lor şi efortului comun, şi idealului comun pe care îl avem, şi anume acel al unităţii neamului, cred că au fost întreprinse toate lucrurile pe care le-am făcut, în aceşti 6 ani, avem rezultatele pe care le-am înregistrat, am reuşit să ne păstrăm cât de cât integritatea şi iată că avem, se pare, şi un gest de recunoaştere din partea Majestăţii Sale. Aici contează echipa şi nu cine şi ce poziţie ocupă.”

Europa Liberă: Când se va produce totuşi schimbarea de lider în formaţiune?

Dorin Chirtoacă: „Nu poate fi vorba despre o schimbare de lider. Nu este corect. Preşedintele partidului, domnul Ghimpu, a propos, expresia „Un singur stat, un singur rege, o singură lege” îi aparţine, de la dumnealui am auzit-o prima dată, domnul Mihai Ghimpu este implicat, dincolo de viaţă şi moarte, mai mult decât este posibil pentru un om în această luptă pentru a corecta nedreptăţile care ni s-au întâmplat în 1812 şi 1940 şi pentru ca poporul acesta năpăstuit să aibă parte de libertate, democraţie şi, evident, bunăstare. Dânsul merită recunoaştere şi nu hulire. Şi în niciun caz nu poate fi vorba să fie în vreun fel întoarse lucrurile într-un mod murdar, aşa cum au încercat trădătorii din Partidul Liberal. În cazul în care lucrurile, în mod firesc, vor arăta o necesitate de schimbare a poziţiilor, să spunem aşa, o rocadă sau altceva, atunci ele se vor întâmpla de la sine. De fapt, trebuie să vă spun că totuşi proiectul „Dorin Chirtoacă pentru Primăria Chişinău” îi aparţine domnului Ghimpu, proiectul „Alianţa pentru Integrarea Europeană” îi aparţine domnului Ghimpu, garanţia faptului că Republica Moldova va merge spre Europa tot domniei sale îi aparţine. Dovadă aici sunt anii de luptă din 1970 încoace, pentru ca Republica Moldova să se rupă din Imperiul Sovietic şi, respectiv, să meargă spre Europa şi spre vatra sa firească românească.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că vreţi să duceţi la bun sfârşit mandatul de primar?

Dorin Chirtoacă: „Nu am posibilitatea să-mi fac, şi nu am avut, planuri pe termen lung, pentru că totul depinde de bilanţul pe care îl faci la sfârşitul fiecărui an şi, respectiv, la sfârşitul fiecărui mandat. Îmi doresc să avem susţinere din partea oamenilor, de încredere, recunoaştere şi atunci lucrurile vor merge de la sine, în mod firesc, înainte. Personal îmi doresc să-mi continui activitatea la primărie, să facem mai multe proiecte pentru oraş, pentru că abia acum a venit dezvoltarea, abia acum avem mai multe surse pentru investiţii, chiar dacă vor să ni le taie cei de la guvern în fiecare an, în aşa fel încât să lăsăm mai multe urme bune. Totuşi, Valea Morilor este un rezultat frumos, monumentul care a fost edificat în memoria victimelor deportărilor s-a promis de 20 de ani, l-am adus la îndeplinire şi urmează să-l inaugurăm. Şi mai avem proiecte. Bulevardul Ştefan cel Mare urmează să intre în reparaţie, alte 6 străzi din centrul oraşului. Aceste proiecte, sunt legat şi sufleteşte de ele, şi-mi doresc să le continui şi, dacă este posibil, să mai apară şi altele noi, cu toate că îmi dau seama că este încă foarte-foarte mult de făcut şi toate acestea sunt, de fapt, puţine, în raport cu cât este nevoie.”

Europa Liberă: Vă deranjează faptul când vi se dă replica: „Uite în cadrul CMC votează PL-ul cu PCRM-ul”?

Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nu avem o majoritate în Consiliul Municipal. Oricâte eforturi au fost depuse pentru a închega o majoritate democratică, lucrurile nu au funcţionat. Chiar dacă am reuşit să avem trecerea de la comunişti la independenţi a consilierului Petru Donţov, care a făcut un gest foarte bun pentru oraş şi pentru coaliţia democratică, până la urmă, din varii motive, nu vreau să intru în detalii, nu s-a reuşit să avem o majoritate democratică. Prin urmare, acum nu putem lucra decât cu participarea tuturor consilierilor, tuturor grupurilor politice care fac parte din Consiliu. Din acest punct de vedere, nu mai poate fi vorba despre o culoare politică a Consiliului Municipal. El este multicolor şi obligaţia mea, în calitate de primar, este să merg în faţa Consiliului cu proiecte, pentru ca ele să fie votate, nu pentru ca acolo să se acumuleze mii şi mii de dosare, aceasta să genereze iarăşi corupţie şi să stagneze sau să dea înapoi lucrurile în oraş. Neavând de ales, lucrăm cu toţi consilierii. Dacă acei colegi din PLDM vor să speculeze pe seama acestui lucru, că suntem obligaţi să lucrăm cu toţi consilierii municipali, n-au decât să o facă. Dar nu poate fi vorba despre o alianţă între liberali şi comunişti. Poate fi vorba despre înaintarea către Consiliu a tuturor proiectelor de decizii, cine vrea votează, cine nu – nu. Dacă ei, în loc să voteze modificarea la bugetul pentru anul 2013, au ales să părăsească sala de şedinţe, este dreptul lor, dar vor trebui să răspundă mai departe în faţa oamenilor. La fel cum vor trebui să răspundă pentru faptul că astăzi comerţul ilegal, comerţul stradal este în afara oricărei pedepse şi aceasta este modificarea făcută în lege de actuala Alianţă. La fel cum în construcţiile neautorizate, de asemenea, este o legislaţie prea blândă şi îşi permit foarte mulţi să încalce. Şi multe alte lucruri care stagnează sau ridicarea maşinilor parcate neautorizat. Sunt legi pe care le cerem, de ani de zile şi, din păcate, ele stau undeva, pe poliţă.”
XS
SM
MD
LG