Linkuri accesibilitate

„Tehnologii informaţionale pentru succes în învăţare”


Proiectul va fi testat până în anul 2016, iar în fiecare an câte 1500 de elevi şi profesorii lor vor primi calculatoare dotate cu programe educaţionale.


Ministerul Educaţiei a lansat ieri concursul de selectare a şcolilor în care va fi pilotat proiectul „Conectează-te, tehnologii informaţionale pentru succes în învăţare”. Proiectul va fi testat până în anul 2016, iar în fiecare an câte 1500 de elevi şi profesorii lor vor primi calculatoare dotate cu programe educaţionale. Instruirea cu ajutorul calculatorului urmează să se facă atât la lecţii, în procesul de predare dar şi de pregătire individuală pentru ore. În ce măsură asimilarea tehnologiilor informaţionale poate îmbunătăţi calitatea studiilor şi de ce depinde acest lucru a încercat să afle Tamara Grejdeanu:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct

Chiar dacă internetul şi tehnologiile informaţionale pătrund cu viteză uluitoare în diverse domenii de activitate, utilizarea în educaţie a reţelelor de internet şi a resurselor disponibile graţie zisului păienjeniş întârzie, constată şefa cabinetului Ministrului Educaţiei, Inga Afanasieva.

Educaţia computerizată, cunoscută sub numele de 1 la 1, un copil, un calculator, este pusă în practică în zeci de ţări, iar analiza rezultatelor, spune Inga Afanasieva arată că motivaţia, interesul şi reuşita copiilor a crescut odată cu utilizarea tehnologiilor informaţionale în procesul de studiu. Astfel, intenţia ministerului este de a îmbunătăţi competenţele elevilor, oferindu-le posibilitatea de a cunoaşte metode inovaţionale de învăţare:

„Noi introducem instruirea asistată de calculator cu un scop final, acela ca copii să-şi dezvolte competenţe de utilizare a calculatorului, să înveţe să se pregătească pentru lecţii utilizând mai multe surse de informare, inclusiv on-line. De aceea soft-ul, programul de management al clasei va avea un centru de resurse unde vor exista deja prestabilite mai multe surse informaţionale, pentru ca ulterior să le crească motivaţia şi interesul faşă de învăţare.”

Profesorii care se vor încumeta sa pună în aplicare noul sistem de instruire vor fi pregătiţi timp de două săptămâni, ca să devină mai întâi ei înşişi buni utilizatori ai soft-ului educaţional. Zisa educaţie digitală, care presupune predarea lecţiei cu ajutorul unor programe tematice a fost testată în câteva şcoli. Doar că iniţiativa a eşuat, atât din cauza lipsei de calculatoare performante cât şi a lipsei de pregătire cu care se confruntă profesorii, explică Inga Afanasieva:

„Noi am analizat acele tentative şi considerăm că una din greşeli a fost lipsa unei abordări sistemice, unde nu s-a mers cu o componentă puternică de instruire şi de motivare a profesorilor şi elevilor de a utiliza tehnologiile informaţionale. În trecut noi am achiziţionat pentru câteva şcoli conţinuturi educaţionale. În unele ele se utilizează, în altele nu, motivaţia fiind că nu ştiu cum sau nu au înţeles bine cum să o facă şi lipsa de calculatoare.”

Atitudinea reticentă faţă de instruirea asistată de calculator vine atât din partea profesorilor cât şi a părinţilor, este de părere Eleonora Goncear, directoarea liceului „Iulia Haşdeu” din capitală. Ea spune că au încercat să înlocuiască catalogul tradiţional cu unul electronic, pentru ca părinţii să fie la curent cu reuşita elevului, dar nu toţi au apreciat efortul profesorilor:

„Nu toată lumea acceptă încă tehnologiile informaţionale. O bună parte de profesori care sunt mai în vârstă, ei sunt mai conservativi. Nu toţi părinţii au fost de acord, au acceptat. La început da, dar pe parcurs nu prea multă lume a vizualizat permanent site-ul pentru a vedea rezultatele copilului. Alţii nu au înţeles care a fost scopul, pentru că scopul a fost ca părintele, ştiind rezultatele copilului, să-l ajute.”

Conectarea la tehnologiile informaţionale se va pilota atât în mediu urban cât şi cel rural. La liceul din Corneşti, Ungheni, spune şefa de studii, Raisa Buga, unii profesori îndrăznesc să utilizeze internetul la lecţii. Ea crede însă că studierea cu ajutorul calculatorului ar putea să-i creeze elevului certitudinea ca nu trebuie să depună efort suplimentar pentru a învăţa:

„Cu paşi mici dar facem câte ceva. Suntem deschişi pentru a introduce în cadrul orelor momente de predare asistată de calculator. Şi sunt de acum experienţe la profesorii mai îndrăzneţi, să spun aşa, de a folosi în timpul orelor tehnologii informaţionale în predare. Sigur rămâne necesar de a se autoinstrui, de a mai descoperi surse. Sper că proiectul va avea un aşa model, ca elevul să nu depindă întru totul de calculator, dar să mai aibă şi dorinţa de a răsfoi un ziar, o carte.”

Pentru a face parte din proiect, şcolile, 15 cât vor fi alese, trebuie să aibă cel puţin două clase de a 7-a şi două de a 10-a. Atunci când vor fi selectate, se va ţine cont de abilităţile profesorilor de utilizare a internetului dar şi de experienţa instituţiei în acest sens. Totodată şcoala trebuie să prezinte acordul în scris al părinţilor şi elevilor de a face parte din program.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG