Linkuri accesibilitate

„Ne-am întâlnit în 2003 la o conferință organizată în Mexic de Amnesty International”


Shawn Gaylord și Vyachaslau Bortnik, un cuplu de același sex căsătorit
Shawn Gaylord și Vyachaslau Bortnik, un cuplu de același sex căsătorit

Viaceslav Bortnik: „În Belarus nu contează dacă te afli în capitală sau într-un sat, sondajele de opinie arată același lucru, că populația este homofobă.”



Un bărbat din Belarus s-a căsătorit cu partenerul său american în Statele Unite – și poate rămâne acolo. Cuplul este unul dintre primele care profită de recentele schimbări din legislația Statelor Unite, care permit partenerilor ne-americani ai americanilor să rămână legal în țară. Cu beneficiarii schimbării au stat de vorbă colegii noștri de la departamentul pentru Republica Belarus.

Viaceaslau Bortnik, de 39 de ani, este un activist pentru drepturile omului originar din orașul Gomel. Soțul său, Shawn Gaylord, are 44 de ani și este consilier al unei organizații pentru drepturile omului. Cei doi s-au căsătorit la Washington la 11 iulie după ce au avut timp de aproape 10 ani o relație la mare distanță, și la doar două săptămâni după ce Curtea Supremă de Justiție din Statele Unite a aprobat schimbările care-i permit lui Bortnik să rămână lângă cel iubit.

Într-un interviu acordat Europei Libere, Bortnik și-a amintit cum și-a întâlnit partenerul, în urmă cu mulți ani, și cum s-a temut că nu-l va mai revedea niciodată.

„Ne-am întâlnit în 2003 la o conferință organizată în Mexic de Amnesty International”, spune Bortnik. Pe vremea aceea el înființase împreună cu alții biroul din Minsk al organizației, iar Shawn lucra la filiala ei din Washington. Bortnik își mai amintește că după ce s-au întâlnit la conferință, Shawn i-a spus că au șanse minime să se mai întâlnească vreodată.

Până la urmă – spun Bortnik și Gaylord- s-au revăzut, dar numai după ce au învins mari obstacole. Pentru cetățenii R. Belarus, ca și pentru alți est-europeni, obținerea vizei americane nu este de la sine înțeleasă, iar zborurile din Belarus spre Statele Unite nu sunt chiar ieftine. Cei doi s-au întâlnit de câteva ori în țări europene ca Polonia sau Cehia și au păstrat legătura prin e-mailuri zilnice.

Chiar și după ce personalul ambasadei americane din Minsk s-a obișnuit cu Bortnik, cunoscându-l mai ales ca activist pentru drepturile omului, și i-a facilitat obținerea vizei, el și Shawn au înțeles că vor trebui să caute o soluție mai de durată. S-au gândit de exemplu să se căsătorească în Canada, care a legalizat de mai multă vreme egalitatea conjugală.

Dar, în urmă cu o lună, la Washington a avut loc un eveniment istoric. Curtea Supremă de Justiție a declarat neconstituțională o lege federală din anii 1990, care spunea că doar un bărbat și o femeie se pot căsători.

Verdictul însemna printre altele că perechile gay căsătorite vor primi dreptul la beneficii federale întocmai ca perechile căsătorite heterosexuale și – important pentru interlocutorii noștri – că străinii care se căsătoresc cu cetățeni americani de același sex pot depune cerere de ședere permanentă în Statele Unite, ca un prim pas spre cetățenia americană.

Căsătoriile gay sunt legale deocamdată în 12 state americane și în capitala Washington DC, unde trăiește Gaylord.

În interviul pentru Europa Liberă el și-a amintit nerăbdarea și bucuria din ziua deciziei Curții Supreme.

„Am fost din cale-afară de bucuroși, desigur. Am așteptat acel moment ani lungi. Știam ce va urma dacă instanța supremă va decide cum voiam noi – anume, că voi putea să-l am pe Viaceaslau aici, în America, că vom putea fi împreună fără durerile de cap birocratice ale oricărei căsătorii bi-naționale”.

Bortnik a spus Europei Libere că are cunoștință de mai multe cazuri de cetățeni din Belarus care s-au căsătorit cu prietenii sau prietenele lor din țări ale UE ca Suedia, unde căsătoriile gay sunt legale. Acum, când are toate șansele să devină cetățean american în cinci ani, Bortnik spune că distanța dintre orașul său natal Gomel și Washington e enormă.

„Situația este complet diferită în Belarus”, spune Bortnik. „Nu contează dacă te afli în capitală sau într-un sat, sondajele de opinie arată același lucru, că populația este homofobă. Nu cred că în Belarus vor fi posibile în viitorul previzibil căsătoriile gay”.

Homosexualitatea a fost scoasă de sub incidența legii în Belarus în 1994, dar ura față de minoritățile sexuale rămâne larg-răspândită. Chiar și de la Washington, Bortnik continuă însă să lucreze pentru organizația „Gay Belarus”, care încearcă să influențeze în bine opinia publică.

Europa Liberă l-a întrebat pe Bortnik dacă nu se teme de vizita acasă pe care urmează să o facă anul acesta. Bortnik spune că nu se așteaptă la violență sau atacuri, deși știe că veștile despre căsătoria lui cu Shawn au ajuns în presa centrală din Belarus, cu fotografii cu tot.

„Poate că unii mă vor recunoaște, dar sunt pregătit pentru orice reacție. Sunt activist pentru drepturile omului și am avut în trecut probleme cu poliția din Belarus – așa că nu mă tem.

Bortnik și Gaylord vor să meargă împreună în Belarus la primăvară, ca să-și serbeze căsătoria la Gomel.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG