Linkuri accesibilitate

Permise auto fără corupţie


Noi reguli pentru obţinerea permiselor de conducere, de la 1 august. Se va diminua şi corupţia în sistem?

Ministrul tehnologiei informaților de la Chișinău, Pavel Filip a declarat astăzi că mulți şoferi îşi „cumpără” carnetele de conducere şi că asta ar fi una din cauzele principale a accidentelor rutiere din Moldova. Mai mult, ministrul spune că fenomenul corupţiei în poliţie, adică la cei care „vând” aceste carnete de conducere nu ar fi unul nou… De la 1 august, pentru a tăia „răul de la rădăcină” vor fi aplicate noi procedee pentru obţinerea permisului auto.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
Link direct

Noile reguli ar urma să diminueze pe cât e posibil cazurile în care viitorii şoferi dau mită benevol sau siliţi pentru a obţine permisul de conducere, spune ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor Pavel Filip. Pentru a eficientiza susţinerea probelor, numărul birourilor de examinare va fi redus în jumătate, de la 36 la 17. Toate automobilele pentru examene vor fi dotate cu sisteme audio şi video de monitorizare. Totodată, va fi creat un grup din 12 inspectori care vor fi trimişi în birourile de examinare pentru a face controale inopinate. Aceştia vor avea un salariu de 10 mii de lei, dublu faţă de cel a inspectorilor, pentru a nu fi tentaţi să ia mită, spune Pavel Filip:

Pavel Filip
Pavel Filip
„Dacă permisul nu se va mai vinde vom îmbunătăţi gradul de pregătire a şoferilor. Iar având conducători auto bine pregătiţi vom avea şi mai multă siguranţă pe şoselele ţării.”

Rolul şcolilor de şoferie va fi redus doar la cel de a instrui, iar cele care nu vor asigura o pregătire adecvată viitorilor şoferi ar urma să fie lichidate. Astfel, persoanele care au urmat cursurile de şoferie vor putea susţine examenele pentru a-şi lua permisul de conducere în orice birou de examinare din ţară, dar nu în cel selectat de şcoala auto.

„Astfel înlăturăm posibilitatea unor înţelegeri la negru între funcţionarii de la birourile de examinare şi administratorii şcolilor auto” explică Pavel Filip.

Pentru a nu ispiti viitorii şoferi să dea mită, proba practică pentru obţinerea permisului va putea fi susţinută ori de câte ori va fi nevoie. Astfel, persoanele care la 90 de zile de la susţinerea probei teoretice au eşuat din trei încercări proba practică nu vor mai fi nevoite să-şi reia cursurile costisitoare la şcoala auto. Nu vor trebui să susţină repetat examenele teoretice, nici practice şi şoferii care au fost privaţi de permisul de conducere. Acesta va putea fi recuperat după expirarea termenului pedepsei.

***

Mai mulţi şoferi cu care am reuşit să stau de vorbă pe străzile capitalei mi-au spus că au reuşit din prima să susţină examenele şi să obţină permisul auto, fără a da mită. Unii însă recunosc că li s-a propus să cumpere permisul:

„Propuneri erau că uite dacă nu poţi, încerci şi la al doilea examen, dacă nu sunt posibilităţi. Oricând sunt posibilităţi de a da mită, mai ales în Republica Moldova.”

Acest şofer care conduce mai bine de un deceniu se arată sceptic că noile reguli vor diminua corupţia în procesul de obţinere a permiselor auto:

„Sincer aş vrea să se reducă din corupţie, dar nu prea cred, fiindcă acolo sunt scheme bine puse la punct. O să fie un control, dar, totuşi, cred că o să se mai dea mită, că dacă ţi se cere ai şi tu tentaţia de a da.”

O altă şoferiţă cu care am stat de vorbă îmi spune că cei care obţin pe căi ilegale permisele de conducere nu conştientizează că îşi pun astfel viaţa în pericol:

„Şi nu doar a lor, dar şi a celor din jur o pun în pericol. foarte multe accidente se întâmplă şi decedează oameni nevinovaţi, care trec strada regulamentar, sau în multe alte situaţii. E o problemă strigătoare la cer şi pentru acei care iau mită, şi pentru acei care dau mită, pentru că nu conştientizează că nu doar viaţa lor, dar a tuturor e în pericol.”

Potrivit statisticilor oficiale, anual, în Republica Moldova se eliberează peste 70 de mii de permise de conducere. De la începutul acestui an peste 30 de mii de persoane au devenit şoferi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG