Linkuri accesibilitate

Înghesuială la burse peste Prut (Adevărul)


Traian Băsescu: „Eu mi-aş dori ca românii să trăiască într-o singură ţară, să aibă o singură cetăţenie.”



Înghesuială la burse peste Prut”, titrează Adevărul. „Aproape 3000 de tineri basarabeni şi-au depus dosarele la comisia de admitere pentru a-şi face studiile în România”. Cele mai solicitate specialităţi fiind Medicina şi Economia, succedate de cele inginereşti.

În acelaşi ziar, Cornelia Cozonac pune degetul pe rană: „Scandalul „bormaşina”: unii cu revolta, alţii cu PR-ul”. Jurnalista le ia apărarea medicilor de la Spitalul Municipal pentru Copii care s-au pomenit recent pe primele pagini de ziar pentru că operau cu ajutorul unor instrumente luate mai degrabă de pe un şantier decât dintr-un inventar de spital: „Chirurgilor de la spitalul de copii trebuie să le ridicăm monumente… Ei, oneşti şi curajoşi, au ales să lucreze în Moldova, la salariile şi în condiţiile de aici, şi să salveze vieţi de copii, zilnic, chiar şi cu dalta şi sfredelul electric”, citat închis. Cornelia Cozonac aminteşte în acest context şi două nume de politicieni care nu au întârziat să obţină un câştig de imagine de pe seama scandalului: Dorin Chirtoacă şi Vlad Plahotniuc.

Din ziarul România Liberă, care i-a luat un interviu amplu lui Traian Băsescu, aflăm că preşedintele României este dispus să ceară cetăţenia Republicii Moldova: „Da, categoric. E o chestiune sentimentală. Eu mi-aş dori ca românii să trăiască într-o singură ţară, să aibă o singură cetăţenie. Dacă mi-o vor da, după ce îmi termin mandatul, m-aş bucura să fiu şi cetăţean al R. Moldova: ar exprima ce simt. Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă.”, citat închis. Întrebat dacă ar fi dispus să înceapă o carieră politică pe malul stâng al Prutului, Traian Băsescu este tranşant: „Exclus”, răspunde Domnia sa.

Şi, de pe pagina publika.md aflăm că „De astăzi intră în vigoare Codul Galben de caniculă, valabil pentru toată ţară. Meteorologii atenţionează că maximele termice vor trece de 33 de grade.” Ca de obicei, în asemenea situaţii, medicii „recomandă să evităm, pe cât este posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18, să consumăm mai multe lichide, fructe şi legume şi să evităm consumul băuturilor alcoolice sau a celor cu un conţinut înalt de cofeină.”
XS
SM
MD
LG