Linkuri accesibilitate

Corlățean: Rusia a promis în 1999 că-și retrage trupele din Transnistria, iar acest lucru trebuie respectat


Federația Rusă s-a angajat în 1999 să-şi retragă muniţiile și trupele din regiunea de est a Republicii Moldova, iar acest lucru trebuie respectat, a afirmat ministrul român de externe Titus Corlățean la o conferință de presă la București.

Declarația lui Corlățean vine după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus la Moscova - în cadrul întrevederii cu șefa diplomației moldovene Natalia Gherman - că Rusia își va retrage trupele și armamentul din Transnistria doar după rezolvarea conflictului transnistrean.

„Poziţia României ţine de angajamentele pe care Federaţia Rusă şi le-a luat şi, în final, de decizia Summitului OSCE de la Istanbul din 1999. Vorbim de retragerea trupelor ruse şi a armamentului şi vorbim, până la urmă, şi de opţiunea suverană a statului Republica Moldova faţă de această chestiune. Evident că tema este mai complexă şi este mai delicată”, a mai spus Titus Corlăţean, citat de „Evenimentul Zilei”.

El a reiterat necesitatea discutării „aspectelor de fond” la negocierile în format 5+2 (Chişinău, Tiraspol, Ucraina, Rusia, OSCE, plus SUA şi UE ca observatori) în contextul în care reprezentanţii Tiraspolului refuză să abordeze la aceste întâlniri problema statutului politic al regiunii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG