Linkuri accesibilitate

R. Moldova are cele mai mari la o perspectivă europeană relativ rapidă (8-10 ani), dacă UE rămâne în formatul actual (contributors.ro)


„Zbârcelile” de ultimă oră ale lui Ponta. (România liberă, revista 22).



Intr-un comentariu prezent pe site-ul contribtuors, Valentin Naumescu se declara printre ultimii veniti in plutonul optimistilor privind sansele Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeana. El crede ca la summit-ul de la Vilnius, din noiembrie, e foarte posibil sa se parafeze acordul de asociere. Odata semnat acest acord, incepe practic procesul de integrare. Dar aderarea „este încă foarte departe şi nici măcar nu este certă”, avertizeaza comentatorul. In esenta, ea va depinde de rezolvarea problemei transnistrene, ceea ce inseamna gasirea unei solutii acceptabile pentru Moscova.

Deocamdata insa aceste lucruri trebuie doar reamintite, pentru ca, spune Naumescu „procesul complex care va urma (dupa asocierea la Uniunea Europeana) are darul de a cataliza modernizări şi dezvoltări monitorizate (instituţionale, politico-administrative, de bune practici, de infrastructură etc.) esenţiale pentru transformarea republicii post-sovietice pe o matrice europeană”. Cu o reconfirmare in functia de cancelar al Germaniei a Angelei Merkel, in septembrie, sunt sanse ca Moldova sa fie „smulsa” din zona gri a continentului, unde parea condamnata sa ramana, ceea ce va avea consecinte favorabile si pentru România, care ar putea scăpa de statutul de periferie geopolitică a Uniunii Europene. „Stat mic şi fără graniţe cu Rusia (...), Republica Moldova are, dintre toate ţările Parteneriatului Estic, cele mai mari la o perspectivă europeană relativ rapidă (8-10 ani), dacă Uniunea Europeană rămâne în formatul actual, cu instrumentele şi cu mecanismele actuale de extindere şi dacă nu apar noi crize structurale”, scrie pe contributors Valentin Naumescu.

Cui ii trebuie o Romanie dodoloața?”, se intreaba Claudiu Serban in saptamanalul Capitalul. Intrebarea nu capata un raspuns explicit, dar implicit ar fi ca nu-i trebuie .... nimanui. „Cine şi-ar asuma finanţarea unui astfel de plan politic şi cu ce scop? cine se oferă să cumpere bunăvoinţa Rusiei şi din ce bani?” Temeiul acestor indoieli ar fi economic, pentru ca in articol sunt evocate cheltuielile Germaniei cu Germania de est, ca si cum n-ar fi dat cine stie ce rezultat.

La Bucuresti, comentatorii observa nu doar noul impas din colaborarea premierului Victor Ponta cu presedintele Traian Basescu, dar si o anumita „tristete” a tanarului sef al guvernului. Editorialul Romaniei libere emite ipoteza ca premierul a pierdut sprijinul unor oameni pe care conta in tenacele sau efort de credibilizare, nu atat in tara, cat in strainatate. Personajul cheie care i-ar fi intors spatele este Traian Basescu, care a profitat de cateva greseli ale lui Ponta. Pus in ofsaid, premierul nu face decat sa contribuie fara sa vrea la recalibrarea popularitatii presedintelui. Turneul asiatic, declaratiile aiuritoare in cazul Omar Hayssam, stadiul jalnic al privatizarii CFR sunt doar cateva dintre „zbârcelile” de ultima ora ale lui Ponta.

Pentru Armand Gosu, de la revista 22, terenul pe care s-a debalansat compromisul precar al coabitarii ar fi insa politica externa, domeniu rezervat prin constitutie presedintelui. Turneul asiatic al lui Victor Ponta, asupra caruia presedintele nu a fost consultat, ar dovedi o data mai mult graba necoapta a liderului social-democrat aflat la carma executivului.
XS
SM
MD
LG