Parchetul General tocmai a inchis dosarul in care Nastase a fost anchetat pentru nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Daca procurorii l-ar fi trimis in judecata pe fostul sef al guvernului de la Bucuresti, Adrian Nastase risca sa faca din nou inchisoare. Este vorba despre cercetarea inceputa anul trecut in iunie, cind Nastase a incercat sa se sinucida, imediat dupa ce a aflat ca instanta Inaltei Curtii i-a dat verdictul definitiv de doi ani de inchisoare cu executare pentru coruptie. Cind politistii au venit sa-l ridice de-acasa, fostul premier s-a impuscat in git, dar glontul i-a facut doar o rana superficiala. Procurorii s-au sesizat, insa, imediat si au gasit in locuinta lui circa 400 de cartuse pentru care nu avea autorizatie.
Adrian Nastase are o colectie impresionanta de arme de vinatoare, inca dinainte sa devina premier, dar in 2005 a fost obligat sa-si predea tot arsenalul unui armurier, fiindca legislatia in vigoare atunci le interzicea inclupatilor in cauze penale sa detina arme. Mai tirziu legea a eliminat restrictiile in cazul infractiunilor economice sau de coruptie, dar chiar si asa anul trecut cind a avut tentativa de sinucidere, fostul premier avea acasa mult prea multe gloante. O astfel de infractiune se pedepseste in Romania cu citiva ani de inchisoare dupa un proces sau chiar in urma aplicarii unei amenzi penale. In cazul lui Adrian Nastase ar fi fost anulata eliberarea conditionata de care s-a bucurat la inceputul acestui an.
Parchetul General a hotarit insa neinceperea urmaririi penale si i-a aplicat doar o amenda administrativa. O masura prieteneasca din toate punctele de vedere, dar in acelasi timp o tendinta a noului procuror general Tiberiu Nitu de a le fi recunoscator celor care l-au promovat. La 42 de ani, Nitu este cunoscut doar pentru contra-performantele sale, iar presa a scris ca ar fi responsabil pentru inchiderea dosarelor revolutiei din 1989.
Imixtiunea politicului in justitie ar putea redeveni o regula, cel putin in ceea ce-i priveste pe procurori, pentru ca deocamdata la Inalta Curte de Casatie si Justitie sint multi judecatori promovati pe speze proprii.
O revenire la justitia pe criterii politice ar putea arunca România cu multi ani in urma. Premierul Victor Ponta a incurajat, insa, acesta predispozitie, declarind chiar public in cazul anchetelor de la Bacalaureat ca-l va suna pe procurorul general pentru a stopa asa zisele „abuzuri” ale procurorilor si politistilor care au descoperit filiera mitei la Liceul Bolintineanu din capitala.