Linkuri accesibilitate

„Găină boită, cu poroşoace…”


Piaţa centrală e de mulţi ani înconjurată de negustori ambulanţi. Însă atîta repulsie şi ură, cîtă s-a revărsat ieri, nu a mai fost niciodată.


Ieri, pe străzile adiacente pieţei centrale din Chişinău, a avut loc un spectacol dizgraţios-halucinant. PRO TV-ul ni l-a arătat cu lux de amănunte. Ceea ce a fost acolo e greu de redat în cîteva cuvinte. Părea să fie o confruntare dintre negustorii din interiorul pieţei şi vînzătorii ambulanţi, un amestec ciudat-grotesc-tragic de bălăcăreli, acuzaţii, îmbrînceli, ieşiri nervoase şi lamentaţii lacrimogene.

Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Negustorii din piaţă strigau, gesticulînd emfatic, că vînzătorii de pe stradă au produse de o calitate dubioasă, că cei de pe stradă nu respectă normele de igienă şi creează o concurenţă neloială. Una din negustoarele din piaţă susţinea pe un ton strident-categoric că o rivală a ei de pe stradă vinde „o găină boită, cu poroşoace...” Fireşte, vînzătorii ambulanţi au ripostat, unii strigînd la fel de dezgustător ca şi cei care îi învinuiau.

Nu ştiu ce zic alţii, dar eu văd aşa ceva prima oară. Nu am mai văzut o confruntare directă între negustorii din piaţă şi cei din afara pieţei. Or piaţa centrală e de mulţi ani înconjurată de negustori ambulanţi. Însă atîta repulsie şi ură, cîtă s-a revărsat ieri, nu a mai fost niciodată. Să se fi umplut paharul răbdării celor din piaţă? Numai că nu autorităţile ar trebui să fie în mod normal pe post de apărători ai ordinii şi legalităţii? Autorităţile ce fac de fapt ani de zile?

În altă ordine de idei, aş vrea să zic iată ce. Să admitem că cei de pe străzi nu au certificate de calitate a mărfii. Dar cei din piaţă au in corpore aceste certificate? Păi, chiar acum cîteva zile, colegii mei de la radio au găsit cîţiva negustori ÎN PIAŢĂ care nu aveau certificate şi nici nu ştiau de unde trebuie să le ia.

Şi apoi îmi amintesc bine că am fost păcălit nu o dată atît de vînzătorii din afara pieţei, cît şi de cei din piaţă. Doamna care-mi afişase trei preţuri la banane în decurs de 10 minute de unde era? Din piaţa centrală. Asta n-am s-o uit niciodată.

La fel de mult îmi displace însă să văd lactate şi găini înşirate pe trotuarele drumurilor, îmbibate de colb şi gaze de eşapament. E o privelişte grotescă, inadmisibilă.

De aceea, aş avea ce să le reproşez atît negustorilor din piaţă, cît şi celor din afara pieţei. Dar şi edililor, care ani de zile, prin incapacitatea de a găsi o soluţie, au pregătit scena pentru spectacolul tragicomic de ieri.
XS
SM
MD
LG