Linkuri accesibilitate

Un bilanţ guvernamental de vară


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Chiar dacă a vorbit despre reuşite, premierul a remarcat că, în această perioadă, a înţeles că mai multe probleme sunt înrădăcinate şi unele din ele vor fi depăşite cu greu.


La începutul vacanţei de vară, guvernul Leancă şi-a făcut un bilanţ mai neobişnuit, de 50 de zile de guvernare. Poate un mod de a se asigura că alegătorii pleacă la plajă, cu amintirea unui guvern care ce-l puţin şi-a dat silinţa.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:58 0:00
Link direct

Priorităţile primelor 50 de zile ale guvernului Leancă reies din cele anunţate pentru 100 de zile, în principal, crearea locurilor de muncă, lupta cu corupţia şi apropierea de Uniunea Europeană. Aşa cum a anunţat premierul, până acum, au fost accelerate reformele, au fost create locuri de muncă, corupţia a fost strâmtorată şi au fost folosite toate instrumentele pentru apropierea Republicii Moldova de UE. În raportul său, domnul Leancă a menţionat că, în aceste 50 de zile, au fost reabilitate 60 km de drum, dintre care 54 km pe segmentul Sărăteni-Bălţi şi 6 km în satul de baştină al lui Nicolae Sulac:

„Am semnat 2 acorduri de finanţare cu Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare cu privire la reabilitarea drumurilor, lucrările vor începe în 2014. Şi aceasta ne va permite să asimilăm investiţii crescânde în infrastructura drumurilor, ceea ce va oferi un plus de competitivitate economiei şi va crea 2000 de locuri noi de muncă, în următorii ani.”

Şeful executivului a mai precizat că locuri de muncă vor apărea şi după lansarea unor afaceri:

„Acum 2 săptămâni, au fost semnate 25 de contracte pentru finanţări prin programul PARE, orientat spre ajutorarea lucrătorilor migranţi şi rudelor acestora, care doresc să investească sau să îşi înceapă un business acasă. Acest lucru înseamnă că, în scurt timp, 25 de întreprinzători îşi vor lansa sau dezvolta afaceri în agricultură, producere şi servicii. Fermierii noştri îşi modernizează activitatea şi tehnologiile, fapt ce deschide noi oportunităţi pentru specialiştii noştri. Până acum, 712 companii au primit granturi, iar alte 75 vor fi oferite întreprinderilor mici şi mijlocii, până în luna septembrie. Ne-am angajat să oferim 150 de milioane de lei sub formă de subvenţii, ceea ce va a trage investiţii suplimentare de 600 mln de lei, în tehnică agricolă, echipamente, utilaje şi va menţine 5000 locuri de muncă în zonele rurale. Subvenţiile în agricultură deja ajung la fermieri”.

Referitor la mediul de afaceri, premierul a spus că guvernul intensifică dialogul cu investitorii străini:

„Echipa mea menţine o comunicare permanentă cu actualii investitori şi este în discuţii strânse cu 10 potenţiali investitori, dintre care cu 5 discuţiile sunt într-o fază avansată. În curând, vom fi prezenţi la inaugurarea unei noi investiţii, de aproximativ 2,5 mln de euro, în industria vitivinicolă. Această nouă investiţie va crea 100 de locuri de muncă.”

Iurie Leancă sugerează că a urnit din loc lansarea gazoductului Iaşi-Ungheni:

„Acest proiect important sper că va deveni piatra de temelie a unei noi independenţe energetice a Republicii Moldova, în care oamenii să se bucure de preţuri mai mici şi servicii de calitate. Mai mult, vom crea şi aici locuri de muncă, vom asigura competitivitate economiei noastre, care se va reflecta în noi oportunităţi pentru mediul de afaceri.”

Referitor la combaterea corupţiei, premierul Leancă a vorbit şi despre sistemul automatizat de eliberare a actelor:

„În cele 100 de zile, ne-am propus să lansăm noi servicii electronice, drept o măsură de prevenire şi limitare a corupţiei şi a birocraţiei. Ministerul Justiţiei deja a început procesul de digitizare a 4 mln din cele mai solicitate acte de stare civilă . Pe viitor, populaţia va putea solicita aceste acte online, în doar câteva secunde, fără corupţie, fără rânduri şi fără intermediari care fac o afacere din birocraţie. În luna august, vom lansa serviciul e-apostilă, prin care oamenii vor putea obţine mult mai repede actele apostilate, evitând birocraţia. Urmează să trecem şi la plăţi electronice. Am dat indicaţii Întreprinderii de Stat „Registru”, Inspectoratului General de Poliţie, Oficiului Stării Civile, Serviciului Fiscal de Stat şi Întreprinderii de Stat „Cadastru” să accelerez integrarea serviciilor publice cu serviciul guvernamental de plăţi electronice MPay Moldova, până pe 25 august. Pas cu pas, construim un guvern modern, dinamic, transparent, un guvern ce răspunde necesităţilor cetăţenilor.”

Iar despre drumul spre Uniunea Europeană premierul a punctat:

„În această perioadă, am finalizat negocierile pe Acordul de Asociere, inclusiv pe Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană. Am primit raportul pe vize. Şi acum suntem în acţiuni intense de a depăşi toate deficienţele care mai există în acest sens.”

Iurie Leancă a anunţat că, în toamnă, ar putea să se vadă cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk:

„Colegul meu, domnul Carpov, a convenit, în cadrul discuţiilor cu colegii de la Tiraspolm că o astfel de întâlnire va avea loc în luna septembrie. Sunt mai mult decât interesat pentru o astfel de întrevedere şi sper că ne va permite să abordăm nu doar probleme tehnice, ci să demarăm şi discuţii pe problema esenţială, cea de statut. Noi suntem gata, depinde foarte mult şi de colegii de la Tiraspol.”

Chiar dacă a vorbit despre reuşite, premierul a remarcat că, în această perioadă, a înţeles că mai multe probleme sunt înrădăcinate şi unele din ele vor fi depăşite cu greu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG