Linkuri accesibilitate

În ajunul convorbirilor dintre șefii diplomațiilor din R. Moldova și Rusia


Dumitru Diacov: „prioritar este tot pachetul de relaţii, economice, politice, Transnistria...”



După Bruxelles vine Moscova – itinerarul diplomatic al ministrului de externe moldovean este emblematic pentru o ţară ca Republica Moldova, aflată hotărât pe calea integrării europene, dar care nu poate parcurge acest drum ignorând Rusia și, implicit, conflictul transnistrean. D-na Natalia Gherman va avea la Moscova discuţii cu omologul său rus Serghei Lavrov, ocazie pentru Valentina Ursu să-l întrebe pe Dumitru Diacov, şeful fracţiunii democrate din Parlament, ce teme ar trebui să domine agenda ?

Europa Liberă: Ce subiecte ar trebui să fie prioritare pe agenda dialogului moldo-rus în contextul întrevederii pe care doamna Gherman trebuie să o aibă cu domnul Lavrov?

Dumitru Diacov: „Eu cred că prioritar este tot pachetul de relaţii, relaţiile economice, relaţiile politice, Transnistria, sigur că da.”

Europa Liberă: Şi rezultatele dialogului care ar trebui să fie?

Dumitru Diacov: „Eu cred că trebuie să vină din partea noastră o ofertă de asigurări că noi privim lucrurile serios, vrem să fim parteneri serioşi, dorim relaţii permanente, fără oscilaţii deosebite, fără extreme. Cursul strategic al Republicii Moldova este clar - integrarea europeană.”

Europa Liberă: Şi reacţia Moscovei, care e?

Dumitru Diacov: „Reacţia Moscovei a fost liniştită întotdeauna, eu vorbesc de reacţia oficială.”

Europa Liberă: Aceste puncte de control al migraţiei, ar putea să fie un subiect mai sensibil?

Dumitru Diacov: „Eu cred că în primul rând trebuie de lămurit ce are în vedere Republica Moldova atunci când vorbeşte de puncte de control.
Natalia Gherman, ministrul de externe al R. Moldova
Natalia Gherman, ministrul de externe al R. Moldova
Fiindcă s-au făcut aici pe intern foarte multe speculaţii în legătură cu chestia asta. Asta nu înseamnă regim de vize, asta nu înseamnă oarecare restricţii. Asta înseamnă evidenţă, lucru pe care îl acceptă şi federaţia rusă. Federaţia Rusă tot doreşte să ştie cină intră şi cine iese din ţară, aşa şi Republica Moldova.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar ar avea clasa politică de la Moscova simpatii pentru anumite formaţiuni politice de la Chişinău?

Dumitru Diacov: „Eu nu am simţit în mod deosebit că există, mai ales în situaţia noastră concretă, reală. Poate antipatii faţă de unele partide, unii lideri sau declaraţii, nu exclud că există.”

Europa Liberă: Antipatii faţă de cine?

Dumitru Diacov: „Faţă de declaraţiile, de exemplu a unor lideri liberali, care se fac din când în când şi care prin somn văd mâna Moscovei în toate ce se întâmplă în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar cu reacţionează cei din Federaţia Rusă când aud că la Chişinău politicienii spun că mâna Moscovei e cam peste tot.”

Dumitru Diacov: „Oamenii serioşi, eu cred că zâmbesc fiindcă nu poţi să priveşti lucrurile acestea la modul serios într-o ţară serioasă. Eu cred că doamna Gherman va avea argumentele necesare ca să aibă un dialog serios. Eu înţeleg că nu depinde numai de dânsa, depinde şi de mediul politic, dar ea poate să vină de acolo cu nişte înţelegeri sau cu o cunoaştere mai bună a ceea ce se întâmplă în relaţiile noastre.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră ce apreciere daţi cooperării moldo-ruse?

Dumitru Diacov: „„Eu cred că noi avem multe restanţe încă. Ca de exemplu, rar ne întâlnim, facem declaraţii hărţăgoase, nu există o listă de realizări comune care să ne creeze o mai bună perspectivă pe viitor. Şi atunci când nu există experienţa asta, când nu există lista aceasta de lucruri bune, favorabile, atunci sigur că eşti pus în situaţia să începi de la zero, sau să existe această neîncredere. Nu este un lucru bun, mai ales pentru o ţară mică. O ţară mică trebuie să aibă relaţii bune şi prietenoase cu lumea serioasă.”

Europa Liberă: Domnule Diacov, dar volumul comerţului exterior dintre Moldova şi Federaţia Rusă s-ar afla în top, investiţiile pe care Rusia le-a făcut în Republica Moldova sunt aproape dintre cele mai mari. Faptul că Moldova depinde de resursele energetice care vin din Federaţia Rusă, zic unii că o face un pic şantajabil în raport cu rezolvarea altor probleme?

Dumitru Diacov: „Astea sunt realităţi pe care noi le ştim, le cunoaştem, realităţi care nu au apărut de ieri, de azi. Poate nu Republica Moldova este vinovată sau nu Federaţia Rusă este vinovată că suntem în situaţia asta. Asta derivă de la istoria noastră comună. Ceea ce este important pentru noi, este să ştim, să cunoaşteţi aceste realităţi şi să încercăm să le schimbăm fiecare în favoarea lui.

Sigur că Rusia are interesele ei, are strategia sa, are viziunile sale. Ceea ce trebuie să facă specialiştii noştri, Ministerul de externe, Guvernul Republicii Moldova, este să cunoască cât se poate de bine aceste realităţi, să cunoască acele interese pe care le are Federaţia Rusă şi să încerce să răspundă adecvat, în corespundere cu interesele Republicii Moldova. În aşa fel ca dialogul nostru să fie unul constructiv, să fie unul bazat pe aceste realităţi şi să fie unul îndreptat în a scoate foloase şui beneficii pentru poporul Republicii Moldova, asta este important până la urmă.”
XS
SM
MD
LG