Linkuri accesibilitate

NATO apără spațiul aerian baltic... contra cost


Sistemul e funcțional, cum s-a văzut în luna aprilie a acestui an, când Rusia a simulat un atac asupra Suediei, pentru a testa eficacitatea apărării.


Belgia se pregătește să preia, pînă în luna decembrie, una din cele mai neconvenționale inițiative ale Alianței Nord Atlantice - NATO: apărarea spatiului aerian al țărilor baltice. Intrucât cele trei republici baltice nu dispun de aviație militară suficientă pentru protejarea teritoriului lor, NATO asigură așa-numita Baltic Air Policing: la fiecare 4 luni, una din țările performante din punct de vedere militar ale Alianței preia apărarea spațiului aerian al Țărilor Baltice.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Coordonarea operațiunilor se face de la baza NATO din Ramstein, în Germania. Misiunile au început încă din 2004, din momentul aderării țărilor baltice la NATO.

Belgia va desfășura avioane de tip F-16, precum și un grup de 50 militari pe baza militară de pe aeroportul internațional din Zokniai în Lituania.

Coordonarea se face în cadrul Programului de Reacție Rapidă al NATO, care implică misiuni de patrulare și monitorizarea - 24 de ore din 24 - a spațiului aerian al celor trei țări baltice.

Belgia este mult mai pregătită decît alte țări pentru asemenea misiuni, întrucât asigura in permanență și apărarea spațiului aerian al Luxemburgului, ba chiar pregătește un sistem permanent comun împreună cu Olanda.

Italia, la rândul său, protejează în permanență spațiul aerian al Sloveniei și Albaniei.

Si România a preluat o dată, vreme de patru luni, apărarea spațiului aerian al țărilor baltice: la sfârșitul anului 2007.

Desigur, țările care beneficiază de asta nu primesc această protecție gratis. Tările baltice plătesc astfel între 2 și 3 milioane de euro anual pentru protecția lor aeriană și au trebuit să suporte și cheltuielile de modernizare și adaptare a aeroportului militar folosit în Lituania.

Sistemul e funcțional, cum s-a văzut în luna aprilie a acestui an, când Rusia a simulat un atac asupra Suediei, pentru a testa eficacitatea apărării. Avioanele rusești de luptă au rămas în afara spațiului aerian suedez, însă scopul exercițiului era clar acela de a simula un atac spre Stockholm. Suedia a făcut imediat apel la NATO care a făcut să intervină avioanele de luptă din sistemul de protejare a spațiului aerian baltic. Acestea au escortat rapid bombardierele rusești pînă la o distanță suficientă.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG