Linkuri accesibilitate

Lansarea Mişcării Populare (Adevărul, ziare.com, Hotnews)



In presa din Romania, subiectul zilei este Miscarea populara, noul partid care si-a inceput procedurile de legalizare juridica, dupa o scurta existenta sub forma de fundatie. Informatia ca la conducerea interimara a noii formatiuni se va afla tanarul politician de origine basarabeana Eugen Tomac e pusa in legatura, in Adevarul, cu vizita recenta a presedintelui Traian Basescu la Chisinau. Cristi Dumitru, care semneaza articolul, face o prezentare a politicianului. Eugen Tomac are 32 de ani, este deputat pentru Basarabia, a fost aproape cinci ani consilier al presedintelui Basescu pentru problemele romanilor de pretudindeni, s-a aflat pentru un timp la conducerea secretariatului de stat cu aceleasi atributii. „Statutul (lui) de român basarabean vine să completeze o formulă pe care reprezentanţii Acţiunii Populare o consideră câştigătoare. Dacă va fi aşa sau nu, timpul şi faptele o vor decide”, se spune in acestor articol din ziarul Adevarul.

Pe site-ul ziare.com, Ioane Ene-Dogioiu se arata neincrezatoare in primele gesturi ale Miscarii Populare. Ii displace in primul rand interventia in prim plan a unor figuri cunoscute din zona Partidului Democrat Liberal. Elena Udrea, de pilda, care a si facut anuntul ca Miscarea populara iese in lume, cu Eugen Tomac ca presedinte interimar. In ce calitate si cu ce credibilitate face doamna Udrea, inca membru PDL, acest anunt? se intreaba comentatoarea. Chiar si Eugen Tomac este considerat „traseist”, pentru ca tocmai a demisionat din PDL. Corect era sa demisioneze si din parlament, spune Ioana Ene. Semn prost si modul in care Miscarea populara si-a facut rost de 22 de primari ajunsi in functie ca membri PDL. Ei au fost mai intai demisi de seful organizatiei judetene a partidului, ca sa se evite pierderea mandatelor. Liderul judetean, Mircea Andrei, este insa un pseronaj de poveste, spune Ioana Ene: un fost avocat al lui Sorin Ovdiu Vantu, fost mare adversar al anticoruptiei si al Agentiei Nationale de Integritate, obiect al unui dosar penal „evaporat misterios”. „Nu cred ca Micarea Populara va reusi in felul acesta sa atraga acel electorat care acum priveste sceptic de pe margine” - este concluzia comentatoarei de la ziare.com.

Dan Tapalaga se ocupa de acelasi subiect, pe site-ul Hotnews. Il pune insa in contextul mai larg al pactului de coabitare dintre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Tapalaga inventariaza semnele de dezintegrare ale acestei intelegeri, semne inghesuite mai ales in ultimele saptamani, dupa interviul acordat de Basescu la televiziunea digi24 in 4 iulie, cand a lansat un atac frontal la adresa premierului. Ca partid de opozitie, Miscarea populara nu se putea lansa intr-un climat de compromis intre presedinte si premierul social-democrat, considera Tapalaga. In lipsa compromisului, ramanea doar varianta fortificarii imaginii presedintelui ca viitor lider al opozitiei, dupa incheierea mandatului sau de la Cotroceni, in toamna anului viitor. „Probabil ca instinctul politic ii spune ca acum a venit momentul sa intre iarasi in joc”, scrie comentatorul de la Hotnews.
XS
SM
MD
LG