Linkuri accesibilitate

„O bogată săptămînă geopolitică” (Kommersant.md)


Metode „medievale” într-un stat cu vocaţie europeană: amenințările la adresa ziariștilor moldoveni (Jurnal de Chișinău).



Moldova se află în faţa unei „bogate săptămâni geopolitice”, notează „Kommersant.md”. Miercuri, şefa MAEIE, Natalia Gherman, va vizita pentru prima dată în această calitate Moscova, unde se va întâlni cu colegul rus Serghei Lavrov. În aceeaşi zi la Chişinău va sosi preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedow, cu care autorităţile moldoveneşti vor vorbi despre probleme energetice. În sfârşit, preşedintele Nicolae Timofti va pleca la Kiev pentru a participa la festivităţile consacrate împlinirii a 1025 de anii de la creştinarea Vechii Rusii, unde va putea să-l vadă pe preşedintele Rusiei Vladimir Putin”. Potrivit autorului de la „k.md”, „experţii prognozează intensificarea presiunilor asupra Chişinăului din partea jucătorilor mari externi în ajunul summitului „Parteneriatului Estic” de la Vilnius”.

De ce pică leul?” – se întreabă în „Adevărul” Ion Preaşcă. Jurnalistul prezintă unele explicaţii, inclusiv cele făcute de specialişti de la Ministerul Economiei, potrivit cărora deprecierea leului s-ar explica între altele prin „evoluţia intrărilor de valută de peste hotarele ţării, inclusiv din veniturile din muncă ale rezidenţilor şi transferurile angajaţilor din străinătate, intensificarea comerţului exterior, precum şi fluctuaţiile cursului dolarului faţă de alte valute pe pieţele valutare internaţionale“.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în „Jurnal de Chişinău” că „pentru Filat şi Lupu (preşedintele PLDM şi, respectiv, al PDM) succesul formaţiunilor pe care le conduc e şi singura cale de supravieţuire politică, de revenire în prim-planul scenei publice. Simplificând lucrurile, am putea spune că soarta politică a liderilor PLDM şi PD e în mâinile lui Leancă şi Corman”. Dl Negru mai apreciază că „de rezultatele guvernării depinde dacă Filat şi Lupu îşi vor recâştiga popularitatea de altădată. Ei sunt legaţi de acelaşi „lanţ” şi orice încercare de a-şi pune piedici unul altuia se va solda cu căderi pentru ambii”.

În editorialul său din „Jurnal de Chişinău” Petru Bogatu scrie despre declaraţia recentă dată de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în legătură cu ameninţările cu moartea la adresa unor jurnalişti, trimise prin SMS de persoane neidentificate. SIS califică acţiunile de intimidare a presei ca o încercare de a aplica metode „medievale” într-un stat cu vocaţie europeană şi îndeamnă cetăţenii să colaboreze pentru a-i demasca pe răufăcători. O declaraţie „pe cât de surprinzătoare, pe atât de enigmatică”, i se pare editorialistului. Dl Bogatu comentează un context mai larg în care „cea mai silenţioasă instituţie a statului a dat glas”. El concluzionează în finalul textului său că „..., şi SIS, şi poliţia, oricât de bine intenţionate ar fi, se transformă în nişte mori exotice care macină vânt. „Zgomotoasa lor vervă justiţiară pare deocamdată un banal sex la telefon”, conchide autorul.

Editorialistul Igor Caşu apreciază în articolul său din „Adevărul” că „recenta vizită a preşedintelui Băsescu la Chişinău „a fost un prilej de frenezie naţională pentru unii şi mare agitaţie „patriotică“ pentru alţii”. Potrivit editorialistului, Băsescu a fost primit ca un Mesia de primii, or, acesta se pliază aşteptărilor pe care le au mulţi dintre basarabeni de la un om politic. Este direct, aproape ca un basarabean, uneori la limita decenţei, şi, mai important, şi-a onorat în mare măsură promisiunile de a simplifica procedurile de acordare a cetăţeniei române foştilor supuşi ai Statului Român şi urmaşilor acestora”.
XS
SM
MD
LG