Linkuri accesibilitate

Divorţ politic oficializat în Partidul Liberal


Aripa reformatorilor a anunţat că renunţa la intenţia anterioară de reformare a partidului liberal şi va crea un alt partid, cu aceiaşi doctrină.


Până acum, Mihai Ghimpu a reuşit să menţină un singur Partid Liberal, chiar dacă nu a reuşit să reintegreze aripa reformatorilor, în frunte cu Ion Hadârcă. Astăzi însă reformatorii au anunţat oficializarea divorţului politic: îşi vor crea un alt partid, cu aceiaşi doctrină. Amănunte are Liliana Barbăroşie:

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct

Cei şapte deputaţi liberali care protestaseră faţă de decizia liderului lor de a retrage formaţiunea de la guvernare şi intraseră în noua coaliţie proeuropeană fără nucleul din jurul liderului liberal, Mihai Ghimpu, au anunţat astăzi că ideea lor de a reforma din interior PL-ul a eşuat şi de aceea vor crea în timpul apropiat un nou partid. Reformatorii, cum s-au autodefinit cei şapte la separare, au precizat că-şi vor menţine doctrina liberală, prin urmare şi poziţia de dreapta pe eşichierul politic moldovenesc.

Ion Hâdarcă
Ion Hâdarcă
„Se crease un fel de paralelism ineficient şi contraproductiv. Ar fi urmat procese de judecată şi am considerat că nu mai e rost să pierdem din energie marşând pe acest teren accidentat. Acţiunile noastre sunt de salvare, de menţinere la guvernare a acestei entităţi pro-liberale, proeuropene şi proromâneşti. Ei au eşuat în ideea reformei, s-au cantonat în ceea ce numesc eu ideea de omul-ştampilă şi de partidul unchiul-nepotul”, a explicat liderului neformal al grupului, Ion Hadârcă.

Reformatorii afirmă că vor fi urmaţi de câteva sute de sprijinitori din organizaţiile teritoriale. Nu este clar însă cât de reprezentativ este acest grup al susţinătorilor. O încercare a reformatorilor de a convoca un congres extraordinar pentru a-şi impune agenda în partid a eşuat. Ca şi o încercare anterioară de a-l convinge pe Dorin Chirtoacă, recunoscuta „locomotivă” a partidului, dar şi nepot al lui Ghimpu, de a-i lua locul în fruntea formaţiunii.

Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu
În reacţiile publice, Mihai Ghimpu a încercat să minimalizeze importanţa scindării definitive a PL-ului:

„Eu chiar mă bucur că s-au dus – jos babă din căruţă, mai uşor de cai. Care concurenţă? Fiţi serioşi. La alegeri se termină viaţa lor politică, pentru că vor lua 0,00 procente”, a comentat liderul PL anunţul foştilor săi colegi.

Majoritatea observatorilor crede însă că scindarea din PL va avea efecte negative asupra segmentului de dreapta a eşichierului politic. Analistul politic Arcadie Barbăroşie, director al IPP, spune că PL-ul plăteşte astfel pentru greşelile multe şi grave pe care le-a comis în timpul guvernării, iar formaţiunile rezultate din scindare vor trebui să încerce să le repare dacă vor să se menţină în atenţia electoratului:

Arcadie Barbăroşie
Arcadie Barbăroşie
„Există un electorat de circa 8-12 procente care are viziuni liberale şi care se coalizează în jurul ideii de reunire cu Românie, fie formulată explicit în programele electorale, fie subînţeleasă. Acum a apărut această altă opţiune pentru segmentul liberal a electoratului şi ea va trebui fructificată. Dacă va fi în stare acest grup sau nu, ne se ştie. Dar este foarte important ca acest nou partid să se bazeze pe valori liberale, nu doar în denumirea partidului, ci şi în politicile elaborate şi promovate.”

Noul partid ar putea să se numească Partidul Reformatorilor Liberali. Cu şapte mandate de deputat, deocamdată ei sunt mai numeroşi în parlament decât liberalii rămaşi în grupul lui Ghimpu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG